Camilla oli hyljeksitty miniä ja ”ilkeä nainen” – Näin herttuatar voitti lopulta luottamuksen ja saa kuningattaren tittelin

Kuningatar Elisabet kutsui poikansa prinssi Charlesin rakastajaa aikoinaan ”tuoksi ilkeäksi naiseksi”. Nyt välit Camillaan ovat niin lämpimät, että Elisabet toivoo Camillalle kuningattaren titteliä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Camillasta tuli herttuatar, kun hän avioitui prinssi Charlesin kanssa vuonna 2005.

Kuningatar Elisabet kutsui poikansa prinssi Charlesin rakastajaa aikoinaan ”tuoksi ilkeäksi naiseksi”. Nyt välit Camillaan ovat niin lämpimät, että Elisabet toivoo Camillalle kuningattaren titteliä.
Teksti: Elina Kirssi

”Vilpitön toiveeni on, että Camilla tullaan aikanaan tuntemaan kuningattarena, kun hän jatkaa uskollista palvelustaan.”

Kuningatar Elisabet, 95, kohahdutti ilmoittaessaan valtakautensa 70-vuotisjuhlapäivänä, että kun poika Charles, 73, aikanaan nousee kuninkaaksi, hänen vaimostaan herttuatar Camillasta, 74, tulee kuningatarpuoliso.

”Tiedän, että annatte Charlesille ja Camillalle saman tuen kuin olette minulle antaneet”, kuningatar viestitti Britannian kansalaisille.

Kuningattaren ilmoitus ei vastaväitteitä suvainnut.

Elisabet oli toiveensa suhteen niin päättäväinen, ettei hän konsultoinut asiasta edes Ison-Britannian pääministeri Boris Johnsonia. Yleensä kuninkaan puolisot ovat saaneet kuningattaren tittelin, mutta aiemmin on uskottu, että Camillasta tulee prinsessapuoliso.

Vielä parikymmentä vuotta sitten Camilla-nimi oli kuningashuoneessa myrkkyä. ”Tuo ilkeä nainen” on kulkenut pitkän tien valloittaakseen kuningatar Elisabetin.

Camilla ja Prinssi Charles tapasivat vuonna 1970. Kuva vuodelta 1975, jolloin Charlesista tuli Camillan pojan Tomin kummi.

Prinssi Charles ja Camilla tapasivat vuonna 1970. Kuva vuodelta 1975, jolloin Charlesista tuli Camillan pojan Tomin kummi. © David Cole / Alamy /AOP

Dianan kuoleman jälkeen kuningatar pyrki pitämään Charlesin ja Camillan erillään

Konservatiivisella Elisabetilla on ollut vaikeuksia sopeutua lastensa avio-ongelmiin, ja Charlesin ja Camillan suhteen hyväksyminen oli hänelle hankalaa. Charles on tunnustanut, että nuoruuden rakkaussuhde jatkui hänen avioliittonsa aikana.

Kuningattaren on kerrottu teeskennelleen, ettei Camillaa olisi olemassakaan. Kirjailija Tom Bowerin mukaan kuningatar olisi tunnustanut Charlesille parin cocktailin jälkeen ettei hyväksy aviopetosta eikä aio antaa Camillalle ikinä anteeksi, ettei tämä jättänyt prinsessa Dianan kanssa avioitunutta Charlesia rauhaan tämän avioliiton aikana.

Kuningatar kutsui Camillaa “tuoksi ilkeäksi naiseksi” eikä halunnut olla missään tekemisissä tämän kanssa. Hänen kerrotaan pitäneen Camillaa uhkana koko monarkian tulevaisuudelle ja jopa jättäneen väliin esikoispoikansa 50-vuotisjuhlat siksi, että Camillakin oli paikalla.

Suopeimpienkin arvioiden mukaan Elisabet on suhtautunut Camillaan vähintäänkin skeptisesti ja paheksunut sitä, että hänen poikansa vaikutti pitävän rakkautta velvollisuutta ja kansan palvelemista tärkeämpänä.

Charles ja Camilla pitivät suhteestaan matalaa profiilia ja heidät nähtiin julkisesti yhdessä vasta vuonna 1999, kaksi vuotta Dianan kuoleman jälkeen.

Vanity Fairin mukaan kuningatar ei jäänyt seuraamaan poikansa rakkauselämää toimettomana vaan palkkasi hänelle yksityissihteerin vuonna 2002. Sihteeri Michael Peatin tehtävä oli kuitenkin epätavallinen: Charlesin menojen järjestelyn sijaan hänen tarkoituksenaan oli yrittää saada Charles ja Camilla eroamaan.

Toisin kävi.

Pikainen hääkuvaus

Vuosikausien odotus päättyi, kun Charles ja Camilla saivat viimein toisensa vuonna 2005. Hääpäivän aamuna Camillaa jännitti niin paljon, että hän makasi sairaana vuoteessa. Ystävän kanakeitto pelasti kuitenkin olon, ja Camilla saapui alttarille sädehtivänä.

Ennen kosintaansa Charles oli kysynyt avioliitolle siunausta omilta pojiltaan Williamilta ja Harryltä sekä äidiltään. Siunauksestaan huolimatta kuningatar ei osallistunut avioparin siviilivihkimiseen, vaan kävi vain häävastaanotolla. Kuningattaren on kerrottu halunneen kunnioittaa rooliaan Englannin kirkon johtajana, eikä kahden eronneen vihkitilaisuuteen osallistuminen sopinut siihen.

Koleista väleistä kertoo, että kirjailija Tom Bowerin mukaan kuningatar ei puhunut Camillalle häissä lainkaan ja oli hänen lähellään vain 52 sekunnin ajan, kun virallista hääkuvaa otettiin. Toisaalta Elisabet kuvaili hääpuheessaan koskettavasti, kuinka Charles ja Camilla voittivat vaikeudet, ja Charles saapui viimein kotiin Camillan luo.

Camilla saa kuningattaren tittelin kuningatar Elisabetin toiveesta, kun prinssi Charles kruunataan kuninkaaksi.

Kuningatar Elisabet toivoo, että miniä Camilla saa kuningattaren tittelin, kun prinssi Charles kruunataan kuninkaaksi. Vihiä aikeista saatiin jo viime vuonna, kun kuningatar teki Camillasta arvostetun Sukkanauharitarikunnan jäsenen. © Patrick van Katwijk / Getty Images

Sohvaperuna ja kotihiiri

Avioliiton myötä Camilla olisi ollut oikeutettu käyttämään Walesin prinsessan titteliä, mutta hienotunteisuudesta edesmennyttä Dianaa kohtaan hän päätti tulla tunnetuksi mieluummin Cormwallin herttuattarena. Häiden yhteydessä tiedotettiin, että Charlesin tullessa kuninkaaksi Camillasta tulee mitä todennäköisimmin prinsessapuoliso.

Häiden jälkeen Charles on nähty julkisuudessa aiempaa rennompana ja hymyilevämpänä. Kiitos kuuluu Camillalle. Maanläheinen ja huumorintajuinen vaimo on pehmentänyt tosikkomaisena pidettyä Charlesia.

Hoviasiantuntijat kiittävät Camillaa myös siitä, että hän antaa edesmenneen prinssi Philipin tapaan valokeilan puolisolleen. Camilla seuraa miestään askeleen jäljessä eikä vedä huomiota itseensä.

Kotioloissa Camilla nauttii edelleen samoista asioista kuin ennen kuningasperheeseen liittymistään. Hän kokkailee, siistii kotia, puuhailee puutarhassa ja viihtyy myös sohvaperunana. Camilla viettää edelleen paljon aikaa maaseutuasunnollaan Ray Millissä.

Koronapandemian ollessa pahimmillaan Camilla iloitsi, että hän sai olla iltapukujen sijaan kotoisissa farkuissa mutta ikävöi lapsenlapsiaan kenen tahansa isoäidin tapaan.

Camilla tapasi kuningatar Elisabetin ensimmäisen kerran vuonna 2000. Lyhyestä kohtaamisesta huolimatta Elisabet toivoi suhteen päättymistä. Nykyään he edustavat yhdessä.

Camilla tapasi kuningatar Elisabetin ensimmäisen kerran vuonna 2000. Lyhyestä kohtaamisesta huolimatta Elisabet toivoi suhteen päättymistä. Nykyään he edustavat yhdessä. © Tim Rooke/Shutterstock/aop

Eläimet yhdistävät

Vuosien varrella Camilla on onnistunut sulattamaan kuningattaren sydämen. Camillan omistautuminen kuningasperheelle on tehnyt vaikutuksen työntekoa arvostavaan Elisabetiin. Camilla on osoittanut, että hänestä on hovin luottonaiseksi.

Camilla on tällä hetkellä yli 90 hyväntekeväisyysjärjestön presidenttinä. Herttuatar on omistautunut eläintenoikeuksille ja on puhunut myös perheväkivallan ja raiskausten uhrien puolesta ja on myös tunnettu kirjallisuuden ystävänä.

Camillaa ja Elisabetia yhdistää ainakin rakkaus eläimiä, erityisesti hevosia kohtaan. Kuningatar Elisabet on tunnettu hevoshulluudestaan ja myös Camilla on ollut innokas ratsastaja lapsesta lähtien. Viime vuosina Camilla ja Elisabet ovat osallistuneet hevostapahtumiin myös yhdessä. Kumpikin arvostaa myös balettia.

Ensimmäiset julkiset merkit välien lähentymisestä nähtiin, kun Camilla pääsi istumaan kuningattaren viereen tämän 60-vuotishallitsijajuhlallisuuksissa vuonna 2012. Vuonna 2016 puolestaan kuningatar nimesi Camillan Privy Counciliin eli monarkkian neuvonantajien neuvostoon. Nimitystä voi pitää osoituksena kuningattaren luottamuksesta. Viime vuosina Camilla on päässyt edustamaan prinssi Charlesin ja kuningattaren rinnalle myös parlamentin avajaisiin ja muun muassa G7-kokoukseen.

Us Weekly -lehden mukaan kuningattaren välit miniäänsä ovat lähentyneet koronapandemian aikana. He ovat nauttineet yhteisiä teehetkiä ja järjestäneet yhdessä Zoom-palavereita keskustellakseen monarkian tulevaisuudesta. Kuningattaren kerrotaan olleen vaikuttunut Camillan käytännönläheisestä tavasta edustaa. Korona-aikana Camilla on vieraillut vanhainkodeissa jakamassa ruoka-annoksia ja jopa syöttänyt iäkkäitä asukkaita.

Läheiset välit ovat aiheuttaneet viime viikkoina jopa huolta, sillä Camillalla ja Charlesilla todettiin helmikuussa koronavirus. Charles oli tavannut myös kuningatarta ennen tartunnan toteamista, ja riskiryhmään kuuluva kuningatar sairastui myös koronaan. Hän selvisi kuitenkin sairaudesta ja palaili maaliskuussa töihin.

Lue myös: Walesin prinssi täyttää 70 vuotta – Nouseeko Charles koskaan kuninkaaksi?

Ahkera työmyyrä

Kuningattaren lempilapsen prinssi Andrew’n menetettyä seksiskandaalin takia tittelinsä ja tehtävänsä sekä prinssi Harryn ja herttuatar Meghanin lähdettyä brittihovista Camillan rooli on korostunut entisestään.

”Camillan kuninkaallinen työ alkoi varsin vanhalla iällä, mutta hän on ollut uskomaton. Camilla on hauska, ystävällinen ja hänellä on pilkettä silmäkulmassa. Hän saa ihmiset tuntemaan olonsa hyväksi”, kirjailija Penny Junor kertoo BBC:lle.

Viime vuosina myös kansalaisten mielipide Camillaa kohtaan on pehmennyt. Britit arvostavat, että Camilla on ollut  hyvin hienotunteinen prinsessa Dianan muistoa kohtaan eikä esimerkiksi osallistunut Dianan kuoleman 10-vuotismuistotilaisuuteen. Camilla ei koskaan ole valittanut julkisesti siitä, että joutui kansalaisten ja median vihan kohteeksi salasuhteensa takia. Camilla on keskittynyt työntekoon.

YouGovin viime marraskuussa tekemän kyselyn mukaan Camilla oli vasta 11. suosituin kuningasperheen jäsen. Tuolloin vain 14 prosenttia briteistä oli valmiita antamaan Camillalle kuningattaren tittelin. 42 prosenttia kansasta oli sitä mieltä, että Camillasta pitäisi tulla vain prinsessapuoliso. 26 prosenttia ei olisi antanut Camillalle mitään titteliä.

Daily Mailin mukaan helmikuussa 2022 Camillan kuningattaruutta kannatti jo 55 prosenttia, 28 prosenttia vastusti. Lisäksi lähes puolet eli 44 prosenttia kertoi, että mielikuva Camillasta oli muuttunut positiivisemmaksi viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Prinssi Charlesin ja Camillan yhteiskruunajaisiin valmistaudutaan jo täyttä häkää. Tarkan punnan miehenä tunnettu Charles haluaa seremoniasta vaatimattoman, lyhyemmän sekä halvemman tilaisuuden kuin kuningatar Elisabetilla aikoinaan. Kuningasperheestä kruunajaisiin ei välttämättä osallistu kuin prinssi Williamin perhe.

Jos kuningatar Elisabetin toivetta kunnioitetaan, Camillasta tulee silloin kuningatar.

Lähteet: BBC, The Telegraph, Harper’s Bazaar, Vanity Fair.

Lue myös: Prinssi Andrew osti itsensä pois syytetyn penkiltä – Mitä prinssille pitäisi nyt tehdä? Skandaali ei ole vielä ohi

X