Kuningatar Elisabeth sai seksikohusta tarpeekseen: Andrew menetti tittelinsä, lukuisat pestinsä – ja hoviniiauksenkin saa nyt unohtaa hänen edessään

Englannin hovin murheenkryyni, seksuaalirikoksista epäilty prinssi Andrew menetti tittelinsä ja lukuisat paraatisotilasarvonsa – koska kuningatar Elisabetille riitti.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Prinssi Andrew on haastettu Yhdysvalloissa oikeuteen hänen epäillyistä 2000-luvun alun rietasteluistaan alaikäisten kanssa. Oikeus päätti viime viikolla vastoin prinssin tahtoa, että kanne etenee käsittelyyn tänä vuonna.

Englannin hovin murheenkryyni, seksuaalirikoksista epäilty prinssi Andrew menetti tittelinsä ja lukuisat paraatisotilasarvonsa – koska kuningatar Elisabetille riitti.
Teksti:
Petri Korhonen

Kuninkaallisen perheen tammikuun 13. päivänä julkaisema ilmoitus oli lyhyt ja tyly: prinssi Andrew (61) ei enää virallisesti kulje tittelillä Hänen kuninkaallinen korkeutensa.

Syntymässä saatu nimitys ei kuitenkaan poistu, se ei vain enää “ole käytössä”.

Nyt hän joutuu käymään Yhdysvalloissa odottavat seksuaalirikosoikeudenkäyntinsä ihan tavallisena Andrew Albert Christian Edward Mountbatten-Windsorina.

Samalla kuningatar Elisabet II perui poikansa kaikki seremonialliset arvonimet ja kunniasotilasarvot.

Veteraanit vaativat everstiyden perumista

Kunniaupseeriudet ovat olleet Euroopan kuningashuoneille tärkeitä historiallisia symboleita, osoitus siitä että hoviväkikin osallistuu maanpuolustukseen.

Prinssi Andrew oli ollut muun muassa Britannian maavoimien Krenatöörikaartin kunniaeversti. Tämänkin hän peri isältään, prinssi Philipiltä.

Viime viikolla 150 asevoimien veteraania vaati kuningattarelle lähettämässään kirjeessä Andrewin everstiyden perumista. Brittiläisen sotilasperinteen mukaan upseeritoverit voivat pyytää tällaista, mikäli kollega on heidän mielestään “tahrannut rykmenttinsä kunniaa”.

Veteraanien mielestä rikosepäilyt ja prinssin todistettu yhteys Jeffrey Epsteinin pedofiilirinkiin riittää potkuihin.

Andrewille ei enää niiailla

Prinssi Andrew menettikin nyt vastaavan pestinsä myös yhdeksässä muussa maavoimien yksikössä, sekä yhden ilmavoimien ja yhden merivoimien tittelinsä eri puolilta brittiläistä kansainyhteisöä.

Näitä hän ei saa takaisin, kävipä tulevissa oikeusjutuissa miten tahansa.

Sen sijaan hän saa pitää varsinaisen reservinarvonsa eli olla edelleen vara-amiraali, vaikka tuokin arvo oli vähän suhteilla saatu. Alunperin merivoimien helikopterilentäjäksi koulutettu Andrew jäi reserviin komentajana 2001.

Hovi ylensi hänet 55-vuotissyntymäpäivälahjaksi amiraalikuntaan sillä perusteella, että prinssi oli edistänyt Britannian asevientiä.

Tittelien riisuminen vei prinssiltä myös säätiöiden, koulujen ja hyväntekeväisyysjärjestöjen hallituspaikkoja.

Osa muutoksista kuulostaa huvittavilta: periaatteessa brittinaisten ei tarvitse enää Andrewia tavatessaan tehdä hänelle hoviniiausta.

Arvonalennukset eivät ole ennenkuulumattomia

Aiemmin näin rankkoihin arvonalennuksiin on brittihovissakin päädytty lähinnä avioerojen ja välirikkojen kautta.

Viimeksi näin kävi 2020, kun prinssi Harry ja puolisonsa Megan Markle kertoivat lopettavansa hovin edustustyöt. Isoäiti Elisabet ilmoitti heti, että silloin lakkaa myös kuninkaallinen korkeuskin.

Lue myös: Yorkin herttua ei ole enää se pulleaposkinen lapsiprinssi, jollaisena haluaisimme hänet muistaa – Miten prinssi Andrew’sta kasvoi rietas setä?

Prinssi Andrew lukeutui Jeffrey Epsteinin ystäväpiiriin.

Prinssi Andrew lukeutui Jeffrey Epsteinin ystäväpiiriin. © Andrew Parsons / Zuma Press / MVPhotos

X