Salatiede ja Turku tietokirjan aiheena: ”Teos pääsee vauhtiin osiossa, joka käsittelee noituutta, alkemiaa ja salaseuroja Ruotsin vallan aikana”

Uusi tietokirja kertoo salatieteiden olleen osa Turkua jo vähintään 1600-luvulta lähtien. Vuoroin enkeleitä ja demoneita on kutsuttu tähän päivään saakka.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Uusi tietokirja kertoo salatieteiden olleen osa Turkua jo vähintään 1600-luvulta lähtien. Vuoroin enkeleitä ja demoneita on kutsuttu tähän päivään saakka.
(Päivitetty: )
Teksti:
Jukka Vuorio

Teoksella Salatieteiden Suomi – Esoteerinen ja okkultti Turku (Like) on 16 kirjoittajaa. Sen ovat toimittaneet Boris Brander, Janne Bäckström ja Atte Huhtala.

Miksi kiinnosti?

2000-luvun alussa mediassa ja yliopistoilla puhuttiin paljon sekularisaatiosta eli kansan maallistumisesta irralleen kaikesta hengellisestä ja henkisestä.

Moni on kyllä tällä vuosituhannella eronnut evankelisluterilaisesta kirkosta, mutta kiinnostus uskontojen ja hengentieteiden kenttää kohtaan on runsasta.

Kuuluisat laulajat kertovat enkelikokemuksistaan, Instagramissa tunnetuiksi tulleet noidat julkaisevat kirjoja ja akateeminen maailma nostaa esiin taiteen kultakauden suomalaisia, joiden kädet olivat syvällä esoterian savessa.

Mitä pidin?

On mielenkiintoinen mutta selkeä rajaus käsitellä aihepiiriä yhden kaupungin kautta. Kaupunki pitää sisällään rakennusten, yritysten ja tapahtumien lisäksi laajan joukon henkilöitä.

Kirjan alkupuolisko ottaa laajaan tarkasteluun muun muassa uusnatsin ja maagikon Pekka Siitoinin (1944–2003), mikä saa kotimaista esoteerista kirjallisuutta tuntevan lukijan vähän irvistämään, että taasko Siitoin nousee kuin vieteriukko julkisuuteen.

Kunnolla teos pääsee vauhtiin osiossa, joka käsittelee noituutta, alkemiaa ja salaseuroja Turussa Ruotsin vallan aikana. Tämä historiallinen puoli oli ainakin itselleni huomattavasti tuntemattomampi kuin 1900-luvun tapahtumat.

Arvio: ****

Kirja sai minut…

Harkitsemaan turistimatkaa Turkuun tämä kirja kädessä. Ehkä jonkun vanhan rakennuksen luona voi tavoitella ajatusta saada nähdä vilahdus arkitodellisuuden taakse.

Lue myös: Sattumaa vai yliluonnollista? Tutkija Jeena Rancken kiinnostui henkimaailman ilmiöstä jo nuorena

X