Ujoutta vai mukavuudenhalua – Miksi prinsessa Madeleine hylkäsi Ruotsin ja muutti perheineen Floridaan?

Prinsessa Madeleine vihjaili pitkään paluustaan Ruotsiin, mutta muuttikin perheineen Lontoosta Miamiin. Miksi hän tuntuu likipitäen karttavan synnyinmaataan?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Madeleinen ja Chrisin hymy on höllemmässä floridalaisessa leikkipuistossa kuin edustustilaisuuksissa.

Prinsessa Madeleine vihjaili pitkään paluustaan Ruotsiin, mutta muuttikin perheineen Lontoosta Miamiin. Miksi hän tuntuu likipitäen karttavan synnyinmaataan?
(Päivitetty: )
Teksti: Mirva Saukkola

Viime elokuussa monen ruotsalaisen leuka venähti pettymyksestä, kun prinsessa Madeleine, 36, ei toteuttanutkaan vihjailujaan paluumuutosta Ruotsiin. Sen sijaan kotiäitinä pitäytyvä kruunupää muutti puolisoineen aurinkoiseen Miamiin yhdessä lastensa prinsessa Leonoren, 5, prinssi Nicolasin, 3, ja maaliskuussa yhden vuoden iän saavuttaneen prinsessa Adriennen kanssa.

Aiemmin perheen lymyilyä ulkomailla − ensin New Yorkissa, sitten Lontoossa − on selitelty Madeleinen aviomiehen, liikemies Christopher O’Neillin, 44, työllä rahamaailmassa.

Miamia ei kuitenkaan tunneta finanssielämän keskuksena. Voiko siis asia olla niin, ettei perhe viihdy Ruotsissa?

Prinsessa lasten asialla

Arki Floridassa näyttää olevan vielä kokeiluvaiheessa. Pariskunta ei ole ostanut uutta kotia, vaan asuu vuokralla. Luksuslukaali Lontoossa on mennyttä elämää, mutta asuntonsa Tukholmassa O’Neillit ovat ilmoittaneet pitävänsä. Hovin tiedotteen mukaan Chris jatkaa liiketoimiaan Euroopassa.

Madeleine suunnittelee satsaavansa yhä enemmän äitinsä kuningatar Silvian suojelemaan, lasten oikeuksia tukevaan World Childhood Foundation -säätiöön.

Ensimmäinen kouriintuntuva todiste tästä saatiin, kun prinsessa avautui 28. tammikuuta työstäneensä vuosia lastenkirjaa. Se julkaistaan Ruotsissa kesäkuussa ja sen tuotto tukee säätiötä.

Stella och hemligheten -opus on luotu yhteistyössä kahden kirjailijan, Karini Gustafson-Teixeran ja Marie Oskarssonin kanssa. Hovin tiedottaja Margareta Thorgrenin mukaan kirjan idea on lähtöisin vain ja ainoastaan Madeleinen päästä.

”Kirjan tarkoitus on puhua lapsille jo varhaisessa vaiheessa itsetunnosta, luottamuksesta ja itsensä tuntemisesta”, Thorgren kertoo.

Prinsessa Madeleine

Floridassa Madeleine saa pyöräillä lapsi turvaistuimessa kuin kuka hyvänsä äiti. Splashnews.com / Lehtikuva

Saiko julkisuuden taakka perheen pakenemaan?

Hovitiedottajan mukaan muutto Floridaan oli mahdollinen, sillä lapset eivät ole vielä kouluiässä. Tosin Leonore täytti jo viisi vuotta 20. helmikuuta. Onko järjestely siis voimassa vain vuoden tai pari?

”Mistään aikarajoista ei ole puhuttu. Se on voimassa toistaiseksi”, Thorgren ilmoitti asiaa udelleelle Expressen-lehdelle.

Vaikuttaa siltä, että perhe pakenee Floridaan edustusvelvollisuuksia ja aseman mukanaan tuomaa julkisuutta. Ne tuntuvat ahdistavan Chrisiä. Liiketoimiaan jatkaakseen hän kieltäytyi prinssin tittelistä solmiessaan avioliiton eikä häntä nähty vuotta 2018 käsittelevässä Ruotsin kuningasperheen vuosi -dokumentissa lainkaan.

Prinsessa Madeleine ja Chris

Edustaminen on Madeleinella verissä, kun taas Chris on myöntänyt medialle ahdistuneensa patsastelusta. Rex Features Ltd 2012

Helmikuussa Tukholmassa järjestettyyn World Childhood Foundation -säätiön 20-vuotisjuhlaan Madeleine osallistui ilman puolisoaan.

”En ole syntynyt kuningasperheeseen, vaan Paul O’Neillin pojaksi. Haluan tehdä työtä rahoitusalalla. Aloitin kesätyöt perheeni arvojen mukaan kolmetoistavuotiaana, jolloin pesin vessoja ja ahersin rakennustyömaalla. Sellainen minä olen”, Chris latasi vuosi sitten ruotsalaisen King Magazine -lehden haastattelussa.

”Madeleine on elämäni rakkaus, mutta joskus tuntuu raskaalta elää lapsiperheen arkea julkisuuden keskellä”, hän myönsi.

Paparazzien nappaamat kuvat Floridasta avaavatkin näkymän hyvin erilaiseen perhe-elämään kuin vaikkapa hovissa. Madeleine on ikuistettu pyörän satulassa Leonore turvaistuimessa, kun taas Chrisin salakuvaajat ovat yllättäneet supermarketin parkkipaikalla puskemassa täpötäysiä ostoskärryjä eteenpäin.

Madeleinen kuopus, prinsessa Adrienne

Madeleinen kuopus, prinsessa Adrienne täytti maaliskuun alussa vuoden. Splashnews.com / Lehtikuva

Perhe ensin – ”Iso perhe on meidän molempien unelmana”

Madeleinen poissaolo Ruotsista on vaivannut naapureitamme pitkään.

Villikkoprinsessana tunnettu kaunotar pakeni kesällä 2010 New Yorkiin julkisuutta.

Syynä oli ero silloisesta sulhasesta, lakimies Jonas Bergströmistä tämän syrjähypyn paljastuttua.

Tuolloin jokainen ymmärsi sydänsuruista neitoa.

Kun hänen elämänsä tasoittui omien häiden myötä kesäkuussa 2013, ruotsalaiset odottivat tuhlaajatytön palaavan kotiin. Niin ei käynyt. Leonore syntyi New Yorkissa.

Lyhyt piipahdus Ruotsissa sai juorukellot kalkattamaan parin välisistä kiistoista, sillä Chris ikuistettiin siellä liki aina synkkäilmeisenä. Muutto Lontooseen palautti hymyn hovivävyn huulille.

”Iso perhe on meidän molempien unelmana. Haluamme viettää lastemme kanssa tavallista arkea, sillä itse kaipasin lapsena edustustehtäviään hoitavia vanhempiani”, Madeleine tilitti joulukuussa 2014.

Prinsessa Adriennen ristiäiset

Prinsessa Adriennen ristiäiset, joissa kansa sai ihailla Leonore-esikoisen ja Nicolas-isoveljen kujeilua, viestittivät O’Neillien saavuttaneen unelmansa eli ison perheen. MVPhotos

Hän vieraili silloin Skavlan-keskusteluohjelmassa puolisonsa kanssa. Tämä puolestaan muisteli mietteliäänä vanhempiensa avioeroa.

Jostakin syystä perheenpyörittäminen tavalliseen tapaan ei tunnu sujuvan parilta Ruotsissa. Toisaalta edustusvelvollisuuksia on mahdotonta hoitaa kaukaa käsin. Niinpä Madeleine päätyy vuosi toisensa jälkeen jumbosijalle, kun kuninkaallisten ahkeruutta edustustehtävien suhteen ynnätään.

Ujo vai itsekäs?

Äitiys ja perhe-elämän vaaliminen ovat ne kortit, jotka Madeleine lyö pöytään perustellessaan pakoaan kuninkaallisista velvoitteistaan. Kaikkia selitykset eivät vakuuta, sillä myös Madeleinen sisarukset Victoria ja Carl Philip sinnittelevät pikkulapsiarjessa. Silti molemmat ehtivät puolisoineen kantaa kortensa kekoon monarkian imagonvaalijoina.

Madeleine on saanut lunta tupaan myös kännykkäriippuvuudestaan, sillä häntä harvoin ikuistetaan paparazzikuviin ilman älypuhelinta.

Lisäksi häntä soimataan laiskuudesta.

Prinsessa Madeleine

Madeleine on ehkä kääntänyt selkänsä Ruotsille, mutta hänen tyylivalintojaan seurataan siellä edelleen silmä kovana. BACKGRID, Inc / All Over Press

Prinsessojen historianopettaja Herman Lindqvst kuvaili syksyllä 2014 Expressen-lehdelle Madeleinen luonnetta.

”Molemmat prinsessat ovat älykkäitä, mutta Victoria huokuu myötätuntoa ja ymmärtää vastuunsa. Madeleinelle kukaan ei sano, mitä pitää tehdä. Pienenä hän ei suostunut pukemaan sukkia jalkaansa tavatessaan paavin ja aikuisena hän oletti hallitsijaperheen matkaavan New Yorkiin mikäli he haluavat tavata hänet. Victoria tarjosi aina juomaa tai ruokaa minulle – Madeleine oletti, että hänelle tarjoillaan”, Lindqvist avautui.

Kuningatar Silvia ei jaa negatiivista kuvaa lempilapsestaan.

”Toisin kuin Victoria, Madeleine kärsii ujoudesta”, kuningatar luonnehti kuopustaan Ruotsin television tekemässä, hänen 75-vuotissyntymäpäivänsä kunniaksi tuotetussa dokumentissa.

Silvia ja Madeleine

Silvian lempilapsi Madeleine on vienyt myös Yhdysvalloissa eteenpäin kuningattaren World Childhood Foundation -säätiön asiaa. TT / Lehtikuva

Älykkäälle mutta mukavuudenhaluiselle prinsessalle ei olisi mahdotonta idättää pientä kunnianhimoisuuden siementä. Toisin kuin isosisaruksensa, Madeleine ei ole perinyt isältään, Kaarle XVI Kustaalta tämän lukihäiriötä. Siksi hänen koulunsa on aina sujunut hyvin.

Kuitenkin oppimisvaikeuksien kanssa ponnistellut Victoria on omaksunut tulevan asemansa hallitsijana tunnollisesti, kun Carl Philip on kokeillut siipiään taiteen ja teollisen muotoilun saralla. Tieto Madeleinen lastenkirjasta imikin ruotsalaisten huomion, sillä tähän mennessä prinsessan suurin halu on hoitaa roolinsa äitinä mallikelpoisesti.

Nyt Madeleine elää unelmaansa Floridassa, ja siihen kuuluvat leikkipuistokäynnit ja rannalla kirmailu lasten kanssa. Ehkä hän seuraa julkisuudesta vetäytyneiden tätiensä mallia, tai mahdollisesti edessä siintää ura rakastettuna lastenkirjailijana.

X