Valitsevatko Meghan ja Harry miljoonat vai perhesovun? Brittihovi paniikissa tulevista paljastuksista

Sussexin herttuaparin Harryn ja Meghanin odotetaan saapuvan kuningatar Elisabetin luokse Balmoralin linnaan vielä tänä kesänä. Voisiko vierailu ennakoida sovun hieromista riitaisaan hoviin?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Harryn ja Meghan kertoivat tyytymättömyydestään Afrikan-kiertueella syksyllä 2019. Tuolloin mukana oli myös esikoislapsi Archie.

Sussexin herttuaparin Harryn ja Meghanin odotetaan saapuvan kuningatar Elisabetin luokse Balmoralin linnaan vielä tänä kesänä. Voisiko vierailu ennakoida sovun hieromista riitaisaan hoviin?
Teksti: Linda Martikainen

Historiallisen kuuma kesä lähenee loppuaan Isossa-Britanniassa, myös riitaisassa brittihovissa. Saarivaltiossa on seurattu tarkalla silmällä kuningatar Elisabetin seuraavaa siirtoa. 96-vuotias hallitsija matkusti heinäkuun lopussa Skotlannissa sijaitsevaan Balmoralin linnaan, jossa hän lomailee syyskuuhun asti.

Tuttuun tapaan muut kuningasperheen jäsenet piipahtavat kuningattaren luona. Kuninkaalliset käyvät piknikillä, liikkuvat luonnossa, ratsastavat ja viettävät aikaa yhdessä kuin mikä tahansa perhe.

Britanniassa jännitetään nyt, onko kuningatar Elisabet kutsunut kesävierailulle myös Harryn, 37, ja Meghanin, 40, – ja vastaavatko he kutsuun myöntävästi.

Pikainen kohtaaminen

Kutsun on uumoiltu olevan eräänlainen sovitteluyritys iäkkäältä kuningattarelta. Sussexin herttuapari, Meghan ja Harry, tapasivat Elisabetin vain lyhyesti kesän alussa, kun Britanniassa vietettiin hänen 70-vuotisen hallitsijakautensa juhlallisuuksia.

Yhdysvalloissa asuvat, hovista irtautuneet Meghan ja Harry saapuivat tuolloin ensimmäistä kertaa Englantiin mukanaan myös lapset Archie, 3, ja perheen uusin tulokas, pikkuinen Lilibet. Juuri kukaan perheestä ei ollut tavannut Lilibetiä ennen kesäkuuta.

Meghan ja Harry juhlistivat Lilibetin yksivuotissyntymäpäiviä Frogmore Cottagessa. Windsorissa myös kuningatar Elisabet näki viimein lapsenlapsenlapsensa. Tapaaminen oli kuitenkin lyhyt, joidenkin tietojen mukaan vain 15 minuuttia.

Nyt lehtiväitteet herttuaparin mahdollisesta saapumisesta kuningattaren luokse Balmoralin linnaan ovat herättäneet varovaiset toiveet Elisabetin yrityksestä hieroa sopua hoviin.

Harry ja Meghan

Prinssi Harry ja herttuatar Meghan matkustivat kesäkuussa pikaiselle vierailulle Isoon-Britanniaan. He osallistuivat kuningatar Elisabetin 70-vuotisen hallitsijakauden juhlallisuuksiin St Paulin katedraalissa. © Samir Hussein / Contributor/ gettyimages

Yllättävä lähtö hovista

Kuningasperheen vaikeudet alkoivat, kun Sussexin herttuapari ilmoitti keväällä 2020 jättävänsä kuninkaalliset tehtävänsä ja muuttavansa Britanniasta.

Ilmoitus järisytti koko kuninkaallista maailmaa ja jäädytti etenkin prinssiveljesten, Harryn ja Williamin, jo valmiiksi riitaisat välit.

Eripura oli ehtinyt kyteä kuninkaallisessa perheessä jo kauan. Syyttävä sormi osoitti etenkin herttuatar Meghaniin, joka oli ehtinyt koetella ja venyttää hovin hyvin konservatiivisia rajoja monesta suunnasta.

”Hollywood-prinsessa” ei ollut kaikkien mieleen, vaikka tovin amerikkalaisnäyttelijä tuntuikin olevan raikas tuulahdus hovin kurissa ja järjestyksessä.

Meghanin epäasiallisesta käytöksestä alkoi tihkua huhuja jo syksyllä 2018. Pian brittilehdet väittivät, etteivät Meghan ja Harry olleet kummoisissa väleissä prinssi Williamin ja herttuatar Catherinen kanssa.

Keväällä 2019 prinssit eivät mahtuneet enää edes samaan toimistoon: Sussexien toiminta siirrettiin Buckinghamin palatsin alaisuuteen.

Pettymysten ylisukupolvinen perinne

Hovin suljettujen ovien takana kyteneet erimielisyydet, pettymykset ja peräti rasismisyytökset levisivät entisestään, kun herttuaparin kohuhaastattelu Oprah Winfreyn ohjelmassa tuli julki keväällä 2021.

Puoliksi afroamerikkalainen Meghan väitti tv-haastattelussa, että ennen heidän esikoispoikansa Archien syntymää hovissa olisi oltu huolissaan siitä, kuinka tummaihoisen pojan Meghan synnyttää.

Raadollisesta brittimediasta tarpeekseen saanut Harry puolestaan kertoi suojelleensa perhettään ja omaa mielenterveyttään lähtemällä maasta. Hän kertoi olevansa pettynyt isäänsä Charlesiin, joka torjui Harryn yhteydenotot sen jälkeen.

”Petyin todella. Hän on käynyt läpi jotain samanlaista, ja hän tietää, miltä tuska tuntuu”, Harry kertoi Oprahille.

Harryn mukaan hänen lapsuudestaan on puuttunut myös myötätuntoa. Murheellisella käytöksellä tuntuu olevan ylisukupolvinen kaiku, sillä Harry kertoi ­Armchair Expert -podcastissa, että Charles-isä oli sanonut kohdelleensa häntä vain ”kuten häntä itseään oli kohdeltu”.

Onko Harry valmis laittamaan miljoonat perhesovun edelle?

Motiivina raha?

Tutkivasta journalismista ja elämäkerroista tunnetun kirjailija-toimittaja Tom Bowerin tuore paljastuskirja Revenge: Meghan, Harry and the War Between the Windsors lisäsi hovin huolia.

Bowerilla ei ollut liiemmin hyvää sanottavaa Meghanista GBNewsin haastattelussa. Meghan on hänen mukaansa henkilö, joka haluaa kontrolloida ja ohjata itse heistä kerrottavaa tarinaa.

Bower oli myös varma siitä, että Meghania kyllä ­kiinnostaa se, mitä heistä kerrotaan ja kirjoitetaan. Mediaan vuotaneet tarinat herttuaparista olivat Bowerin mukaan Meghanille pakkomielle.

”Hän on kertakaikkisen kiihkeä oman imagonsa ja brändinsä suhteen. Se on kaikki, mikä hänelle merkitsee. Hän on Hollywoodin luomus”, Bower teilasi haastattelussa.

Taustalla on Bowerin mukaan raha, jonka Meghan tietää tulevan tietynlaisesta imagosta.

”Hän tietää, että julkisuuskuvalla voi tehdä rahaa. Hänen täytyy suojella mainettaan.”

Bowerin mukaan raha on osaltaan syynä myös siihen, miksi Harry haluaa julkaista oman muistelma­teoksensa mahdollisimman pian.

Harryn motiiveja kirjan kirjoittamiselle on kyseenalaistettu, ja yhtenä suurimmista syistä on pidetty rahaa: The Daily Mailin mukaan Harryn kerrotaan saaneen kirjasta jo pelkästään ennakkoon 20 miljoonaa dollaria.

Hovissa on herännyt pelko siitä, mitä Harry on aikeissa paljastaa myyntilukujen edistämiseksi. Onko Harry valmis laittamaan miljoonat perhesovun edelle?

Muistelmateos on julkaisijan mukaan ensimmäistä kertaa kertomus Harryn kokemuksista, seikkailuista, menetyksistä ja elämän opeista. Omassa lausunnossaan Harry antoi viitteitä siitä, että totuus saattaa kirpaista.

”En kirjoita tätä prinssinä, jona synnyin, vaan miehenä, joksi olen tullut. Olen syvästi kiitollinen mahdollisuudesta jakaa tähänastisen elämäni opit. Olen innoissani siitä, että ihmiset voivat lukea omakohtaisen kuvauksen elämästäni. Se on tarkka ja täysin totta.”

Voisi olettaa, ettei Harryn muistelmateos tule parantamaan hänen ja veljensä Williamin tulehtuneita välejä.

”Oprah Winfreyn tv-haastattelun jälkeen tunnelmat olivat hyvin myrkylliset. Luulen, että molemmat puolet yrittivät jossain määrin laskea lämpötilaa, mutta kaiken pohjalla olevaa, molemminpuolista vihaa ei ole pystytty poistamaan. Tieto Harryn muistelmien ilmestymisestä lähitulevaisuudessa laukaisi hälytyssireenin brittihovissa. Mitä kaikkea Harry aikoo sanoa tienatakseen rahansa?” Bower latasi.

Prinssi Harry väitti Oprahin haastattelussa, että hänen isänsä prinssi Charles ja veljensä prinssi William ”ovat ansassa” hovissa. © Matt Dunham / Avalon / MVPhotos

Prinssi Harry väitti Oprahin haastattelussa, että hänen isänsä prinssi Charles ja veljensä prinssi William ”ovat ansassa” hovissa. © Matt Dunham / Avalon / MVPhotos

Järkyttävät rasismisyytökset

Bowerin kohukirjan monia väitteitä on kumottu jo heti sen julkaisun jälkeen – joitakin jopa etukäteen.

Bower on antanut lukuisia haastatteluja, joiden viesti on sama: suosiota kaivannut Meghan olisi halunnut olla numero yksi hovissa, mutta kun tämä ei ollut mahdollista, alkoi elämä Hollywoodissa tuntua mielekkäämmältä.

Kirjassaan Bower käsittelee myös koko hovia järkyttäneitä rasismisyytöksiä, joiden alkulähdettä ­Meghan ei itse suostunut tv-haastattelussa paljastamaan. ­

Bowerilla oli tästäkin tarkempaa tietoa: hänen mukaansa rasistisen kommentin olisi heittänyt Charlesin puo­liso, Cornwallin herttuatar Camilla, joka olisi vitsaillut punatukkaiselle Harrylle, että ”eikö olisi hauskaa, jos lapsellasi olisi punaiset afrohiukset”.

Ensin Harryn kerrotaan naurahtaneen kommentille, mutta kun hän huomasi Meghanin reaktion, oli ­Harryn huvittuneisuus muuttunut kirjan mukaan raivoksi. ­

Bower kirjoittaa myös prinssi Charlesin epäilevän, että Harry tulee omassa muistelmateoksessaan syyttämään Camillaa siitä, että herttuapari joutui kääntämään selkänsä Britannialle ja hoville.

Bower väittää myös, että Harry olisi suhtautunut kylmäkiskoisesti kuningatar Elisabetin helmikuussa antamaan ilmoitukseen siitä, että Camillasta tulee jonain päivänä kuningatarpuoliso.

Lue myös: Prinssi Andrew osti itsensä pois syytetyn penkiltä – Mitä prinssille pitäisi nyt tehdä? Skandaali ei ole vielä ohi

Jääkö vierailu väliin?

Vielä on epävarmaa, miten käy Harryn ja Meghanin Balmoralin-vierailun.

Aiemmasta uutisoinnista poiketen Page Six väitti, ettei Sussexin herttuapari olisi edes kutsuttujen kesävieraiden listalla. Syynä Harryn ja Meghanin Yhdysvalloissa pysymiselle on lehden monien lähteiden mukaan Harryn muistelmateos.

The Mirror -lehden mukaan Harry saattaisi esittää kirjassaan myös vastaväitteitä Bowerin kohukirjalle. Se selittäisikin muistelmateoksen julkaisemisen lykkäämistä alkuperäisestä aikataulusta: Harryn kirjan odotettiin ilmestyvän jo syksyllä, mutta näillä näkymin se julkaistaan vasta joulumarkkinoille.

Kuninkaallinen kommentaattori Angela Levin totesi The Mail’s Palace Confidential -podcastissa, että Harry on niin katkera perheelleen, ettei häntä enää pidätellä. Levinin mukaan Harryn suonissa virtaa nyt myrkky.

”Luulen, että hän todella haluaa näyttää valtansa Williamiin, koska hän oli kyllästynyt olemaan perillisen varalla. Hän on katkera perhettään ja taustaansa kohtaan. Luulen, että hän ei välitä, vaikka hän satuttaisi ihmisiä. Hän kokee, että he ovat loukanneet häntä.”

Lue myös: Prinssi Harryn ja herttuatar Meghanin esikoinen Archie on oikea rakkauspakkaus – Nyt huhutaan jo nuoren perheen muutosta Afrikkaan

Uusi myrsky horisontissa

Harryn ja Meghanin suhteet kuninkaalliseen perheeseen ovat, ehkä Elisabetia ja joitakin Harryn serkkuja lukuunottamatta, hiipuneet.

Suhde Kalifornian-kodin naapurissa asuvaan Oprahiin on kuitenkin säilynyt, ja The Daily Mailin mukaan uusi tv-haastattelukin saattaa olla suunnitteilla. Meghan ja Harry nimittäin bongattiin vierailemassa Oprahin kotona Montecitossa kesäkuussa.

Tällä hetkellä ei siis ainakaan näytä siltä, että brittihovissa oltaisiin valmiita heiluttamaan valkoista lippua rauhan ja anteeksiannon merkiksi. Päinvastoin. Horisontissa saattaa näkyä merkkejä uudesta myrskystä monarkiassa.

X