24 luukkua lämmintä mieltä – Suomalainen adventtikalenteri viettää jo 75-vuotisjuhlaansa: ”Jouluun voi lasketella hyvin monenlaisissa merkeissä”

”Nykyaikaisen joulukalenterin voi toteuttaa vaikkapa puhelimella viestejä ja kuvia lähettäen”, tuottaja Liina Putkonen kirjoittaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Liina Putkonen on Seuran tuottaja.

"Nykyaikaisen joulukalenterin voi toteuttaa vaikkapa puhelimella viestejä ja kuvia lähettäen", tuottaja Liina Putkonen kirjoittaa.
Teksti:
Liina Putkonen

Onnea partiokalenterille! Suomalainen adventtikalenteri viettää nyt 75-vuotisjuhlaansa. Suomen partiolaisten verkkosivuilla kerrotaan, että ensimmäinen suomalainen joulukalenteri tuli myyntiin vuonna 1947. Partiotytöt saivat idean Ruotsista.

Taival ei alkanut kovin juhlavasti. Mustavalkoisen kalenterin ideaa ei heti ymmärretty. Miksi availla luukkuja ja katsella kuvia?

Nykyään tuskin lienee lasta, joka ei joulukalenterin päälle ymmärtäisi. Ehkä osansa kalenterihuumasta tuo se, ettei luukkujen takana odota vain kuva, vaan suklaata, salmiakkia, tikkareita, kirjoja tai leluja.

Kalenteri-innostus ei myöskään rajoitu enää lapsiin, sillä tarjolla on kosmetiikkakalenteria, teekalenteria, olutkalenteria, työkalukalenteria, puurokalenteria, sukkakalenteria ja jopa erotiikkakalenteriakin. Jouluun voi lasketella hyvin monenlaisissa merkeissä.

Uudenlainen joulukalenteri

Meidän perheessä joulukalentereihin liittyy tänä vuonna haikeutta. Ilmoitin täysi-ikäiseksi tulleelle tyttärelleni, ettei tonttu taida enää täyttää lapsuuden pussikalenteria. Tilalle tuli tikkarikalenteri ja bonuksena kalenteriarpa – pitäähän täysi-ikäisyydestä iloakin olla. Tytär nikotteli, mutta tuntuu tyytyneen kohtaloonsa.

Minusta on kuitenkin alkanut tuntua, etten ehkä olekaan valmis luopumaan perinteestä. Siitä tilpehöörin haalimisesta luovun mielelläni, mutta minua on alkanut houkuttaa ystäväni idea: laita lappuja.

Päivän pussukasta voisi löytyä vaikka idea yhteisestä retkestä katsomaan kaupan jouluikkunaa, joku jouluruno, ehkä jokin vitsikin – niitä voisi leikata pussiin vaikka tästä Seurasta. Eikä joulukalenteri välttämättä tarvitse pussukoita. Sen voi hoitaa vaikka puhelimella.

Viestin viesti: Olet tärkeä

Pari vuotta sitten pidin sairaalaeristyksessä olevalle ystävälleni Whatsapp-joulukalenteria. Lähetin aika arkisiakin otoksia päivän puuhista. Tämä tuotti ystävälleni paljon iloa, sillä hän sai päiviinsä vähän elämää, vaikkei voinut sitä itse kokea.

Eikä läheisen tarvitse olla sairaalassa tai eristyksissä. Kaunis maisema, veikeä lemmikkikuva tai päivän sää ikkunasta voi ilahduttaa yllättävän paljon saajaansa. Sehän kertoo enemmän kuin näyttää: olet mielessäni, olet tärkeä.

Lue myös: Kirja-arvio: Hyvän mielen joulukalenteri ei vaadi lukijaa venymään kaiken aikansa antavaksi puuhastelijaksi

X