Ahdistaako lähestyvä kaamos? Tällä keinolla pimeys voi tuntua siedettävämmältä

”Kun saa nousta ylös pehmeässä kuplassa, kestää paremmin sen, mitä päivä tarjoaa”, Seuran tuottaja Liina Putkonen kirjoittaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Liina Putkonen on Seura-lehden tuottaja.

”Kun saa nousta ylös pehmeässä kuplassa, kestää paremmin sen, mitä päivä tarjoaa”, Seuran tuottaja Liina Putkonen kirjoittaa.
Teksti:
Liina Putkonen

Voiko ihanammin päivän enää alkaa, onko ihanampaa aamua kuin tää, silmäs kun sä aukaiset, kohta ulos vilkaiset…

Matti ”Fredi” Siitosen suomeksi sanoittama laulu Ihana aamu on yksi tehokkaimmista aseistani yhteenotossa, joka on pian alkamassa. Yleensä rähinä alkaa tuossa lokakuun loppupuolella, kun kelloja siirrellään.

Silloin tajuntaani nimittäin jysähtää totuus, jonka kesähuumassa aina onnistun unohtamaan. Suomen talvi on pimeä, pimeämpi ja pimein, mitä maailmasta löytyy. Pahimmillaan elämä on kuin J. Karjalaisen laulun Ankkurinappi sanoituksesta: Kun kohdattiin oli pimeää, kun erottiin oli pimeämpää. Päivä tulee ja menee ja välissä on hetki, että näkee metriä pitemmälle.

Taistelu alkaa aamusta

Mutta siis, puhe oli aseista, ei antautumisesta. Taistella nimittäin pitää kaamosmörköä vastaan. Jos nostaa kädet heti ylös, käy kuin kyyhkyselle tykin edessä. Jäljelle jää surullinen höyhenpilvi.

Minulle kaamosta vastaan taistelu alkaa a:sta eli aamusta. Kun saa nousta ylös pehmeässä kuplassa, kestää paremmin sen, mitä päivä tarjoaa.

Kahvinkeitin ladataan illalla, jotta herkullinen tuoksu ja kotoinen porina ovat vain napin painalluksen takana. Sängyn vieressä on pehmeät villasukat tai tossut, jotta jalat pääsevät heti lämpöiseen, kun ne joutuvat ulos peiton alta.

Aikainen herääjä avaa Yle Areenan ja laittaa soimaan sieltä Radio 1:n Muistojen bulevardin. Yhdeksän pintaan heräävä kuuntelee sen suoraan radiosta. Iskelmät vuosikymmenten takaa ja ympäri maailman ovat lempeä aamuverryttely sumuisille aivoille.

Kaamos ei välttämättä kaadakaan

Kannattaa myös tutkiskella, millainen aamiainen tekee parhaimman mielen. Itselleni se on kaksi ohuenohutta ruisleipää juustolla ja tomaatilla, luonnonjogurttia, jonka päällä on hunajaa, marjoja tai hedelmiä ja teelusikallinen rouskuvaa maapähkinälevitettä.

Heräämishetken kruunaa kynttilä, joka luo lämmintä valoa huoneeseen. Kun aamunsa saa juuri sellaisena kuin haluaa, kaamos ei välttämättä kaadakaan – ainakaan heti aamusta.

Lue myös: Talvella väsyttää – Mikä piristäisi, kun pimeys ottaa vallan? Mielen ammattilainen neuvoo ja vastaa 10 kysymykseen kaamosväsymyksestä

X