Tuliko paskanruskeasta uusi muotiväri? – Tiivis rakentaminen lupaa asukkaille ahtaita näkymiä: ”Ennusmerkit asuinalueelle eivät ole lupaavia”

”Pitkällä aikavälillä vanhojen puiden hyöty voidaan laskea uusilla tavoilla”, Seuran toimituspäällikkö Jyrki Jantunen kirjoittaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jyrki Jantunen on Seuran toimituspäällikkö.

"Pitkällä aikavälillä vanhojen puiden hyöty voidaan laskea uusilla tavoilla", Seuran toimituspäällikkö Jyrki Jantunen kirjoittaa.
(Päivitetty: )
Teksti:
Jyrki Jantunen

Olen seurannut olohuoneeni ikkunasta kahden puun kasvua yli viisitoista vuotta. Haavat elävät vierekkäin ja ovat liki kietoutuneet toisiinsa. Kesäisin näyttää siltä kuin ne olisivat yhtä ja samaa puuta – runkoja ei erota lehvien alta. Minua innostaa, että ne ovat olleet tuossa havisemassa jo vuosikymmeniä ennen kuin itse ne kohtasin.

Nyt kotikatuni puut ovat vaarassa. Ne ovat osa lähimetsää, jonne on suunniteltu kerrostaloja. Alun perin Helsinki lupasi, että tien takana olevan omakotialueen kylkeen rakennetaan enintään pienkerrostaloja, mutta kaupungin mieli muuttui.

Kasvu, korkeus, tehokkuus ja tiiviys ohjaavat maankäyttöä ja uusien asuntojen suunnittelua. Kallis Raide-Jokeri vieressä tarvitsee radanvarteen asukkaita, joten metsää matalaksi.

Rakentaminen lupaa kivaa kaikille, mutta pihoilla kukkii vain asvaltti

Ennusmerkit uusille kerrostaloille ja koko asuinalueelle eivät ole lupaavia. Uudisrakentaminen ja vanhojen asuinalueiden tiivistäminen on tuonut vanhoihin lähiöihin yli kymmenkerroksisia taloja, joiden pihoilla kukkivat betoni ja asvaltti.

Seiniin on keksitty uusi muotiväri, paskanruskea, ainakin täällä Itä-Helsingissä. Väri on toki maanläheinen, mutta ei se oikein päivää piristä.

Viereinen metroasema halutaan myös uudistaa, mutta havainnekuva saa haukkomaan henkeä: massiivisia ja korkeita taloja metroradan ja nelikaistaisen väylän päällä yhdessä valtavassa ja ahtaassa kasassa.

Kaavassa puille ei ole tilaa, mutta silti ihmiselle uskalletaan luvata, että kaikki on lähellä. Kiva, että ostaminen tehdään helpoksi.

Lue myös: Rakentaminen: Katoaako kaunis Helsinki? Grynderit ruhjovat kaupunkia ja vanhaa puretaan uuden tieltä – ”Se tulee jättämään pahat jäljet Helsingin historiaan”

Vanhojen puiden hyödyt unohtuvat

Puiden kaataminen rakentamisen tieltä on halvempaa kuin niiden säilyttäminen, mutta pitkällä aikavälillä vanhojen puiden hyöty voidaan laskea uusilla tavoilla.

Ilmastonmuutos kuumentaa myös suomalaisia kaupunkeja, ja tutkimusten mukaan puut viilentävät maanpintaa jopa 12 asteella verrattuna alueisiin, joilla puita ei ole.

Puut ovat ihmeellisiä, ja niiden lähellä ja varjossa on hyvä elää. Mitä vanhempi, korkeampi ja tuuheampi puu on, sitä enemmän se varjostaa ja viilentää – myös haihduttamalla vettä. Siihen ei minkään värinen pilvenpiirtäjä pysty.

Toivon, että lähihaapani säilyvät – jo uuden talon asukkaiden takia. Havina kantaa korkealle.

Lue myös: ”Puu kuvastaa ihmisen ongelmia ja mahdollisuuksia” – ITE-taiteilija ja puufilosofi Jukka Matikainen näkee yhtäläisyyksiä puun ja ihmisen elämässä

X