Aku Louhimies kommentoi Tuntemattoman sotilaan Oscar-pettymystä: ”Olisi väärin, mikäli huhuilla ja muistoilla olisi vaikutusta valintaan”

Vaikka Tuntematon sotilas keräsi elokuvatettereihin miljoonayleisön, Suomen Oscar-edustajaksi valittiin Teemu Nikin ohjaama Armomurhaaja.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Vaikka Tuntematon sotilas keräsi elokuvatettereihin miljoonayleisön, Suomen Oscar-edustajaksi valittiin Teemu Nikin ohjaama Armomurhaaja.
(Päivitetty: )
Teksti:
Matti Rämö

Teemu Nikin ohjaama ja käsikirjoittama Armomurhaaja valittiin eilen Suomen ehdokkaaksi tavoittelemaan parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-palkintoa. Pikkukaupungin epävirallisesta eläinten lopettajasta kertova jännitysdraama on kerännyt ulkomaalaisten festivaalien ja kriitikoiden suitsutusta. Kotimaisissa elokuvateattereissa se sai vain 3 000 katsojaa.

Oscar-mittelössä Armomurhaaja päihitti muun muassa miljoona ihmistä teattereihin vetäneen Tuntemattoman sotilaan. Marssijärjestys ei tullut täysin puskista: Nikin elokuva valittiin elokuussa myös Suomen ehdokkaaksi Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon saajaksi.

”En ole nähnyt Armomurhaajaa”

Aku Louhimies kommentoi Seuralle Oscar-pettymistä tekstiviestitse työmatkalta Englannista.

”En ole nähnyt Armomurhaajaa, se on varmasti onnistunut elokuva. Onnea sille. Tuntematon on ollut hieno projekti, jossa minulla on ollut täysi taiteellinen vapaus ja mukana olleiden vahva tuki. Elokuva on kuitenkin niin monen ihmisen yhteistyön tulos. Tottakai olisin toivonut että Suomen tarina kuultaisiin laajemminkin. Katsojia kiitän kovasti”, ohjaaja kirjoittaa.

Aku Louhimiehen työtavat nousivat maaliskuussa laajaan keskusteluun Ylen uutisoitua ohjaajan kohdelleensa näyttelijöitään poikkeuksellisen nöyryyttävästi. Vaikka Louhimiestä ei ole syytetty seksuaalisesta häirinnästä, hän on ollut koko vuoden ajan ollut suomalaisen #metoo-keskustelun ukkosenjohdatin.

Ehkä juuri siksi Tuntemattoman sotilaan Oscar-taivalta pönkitettiin suomalaisittain poikkeuksellisella lobbaus-kampanjalla.

”Tällaista julkisuuteen suunnattua lobbaustiedotetta ei ole tullut vielä kertaakaan vastaan”, Oscar-valinnat tekevää asiantuntijaraatia kymmenkunta vuotta johtanut Tero Koistinen kommentoi Helsingin Sanomille

Armomurhaaja Oscar-ehdokkaana omista ansioistaan

Uskooko Louhimies työtapakohun vaikuttaneen Oscar-valintoihin?

”Ei kai sentään? Ylen keväällä julkaisemassa jutussa oli useita selkeästi todistettavia asiavirheitä ja koko jutunteon prosessi journalistisesti arveluttava. Myös Tuntematon sotilas on ollut hyvin vaativa projekti, jossa mukana iso joukko tekijöitä. Olisi heitä kaikkia kohtaan väärin, mikäli tällaisilla huhuilla ja muistoilla olisi vaikutusta valintaan”, Louhimies vastaa Seuralle.

”Taidetta on aina hankalaa arvioida. Uskon, että Armomurhaaja on ehdokkaana ihan omista ansioistaan.”

Yle on kiistänyt jyrkästi Louhimiehen väitteet hänen työtapojaan koskevan uutisoinnin virheistä ja journalistisen prosessin puutteista.

”Päinvastoin kuin Louhimies väittää, Ylen juttuun kirjatut tiedot on käyty tarkkaan läpi laajan lähdeaineiston pohjalta. Kaikkia Louhimiehen elokuvissa työskennelleitä satoja henkilöitä ei ole ollut realistista eikä kokonaiskuvan kannalta välttämätöntä haastatella. Kun riittävä määrä luotettavia, toisistaan riippumattomia lähteitä tai muita todisteita on tullut Ylen tietoon, julkaisukynnys on kunkin jutussa kuvaillun tapahtuman osalta ylittynyt”, Ylen vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen kirjoittaa.

Juttua päivitetty 7.9.2018 klo 10.35 Ylen Louhimiehen väitteitä kommentoivalla linkillä ja Jouko Jokisen sitaatilla.

X