Eduskunta avasi saunansa koronarajoituksista huolimatta – Hallintojohtaja: ”Saunat ovat erityisesti fyysistä työtä tekevää henkilökuntaa varten”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
eduskunta
Aurinko paistaa jo Arkadianmäellä. Koronarajoituksista huolimatta eduskunta avasi jo saunatilansa. © Hanne Salonen / Eduskunta
Yksityiset kuntosalit ja saunat pysyvät Uudellamaalla kiinni - mutta kansanedustajat pääsivät keskiviikosta alkaen löylyihin. Eduskunta perustelee saunojensa avaamista sillä, että noin tuhannen ihmisen käytössä olevia tiloja "pystytään valvomaan".

Eduskunta teki yllättävän päätöksen avata saunatilansa jälleen keskiviikosta 14.4. alkaen.

Vain muutama päivä sitten aluehallintovirasto käski pitämään julkisten saunatilojen, kuten urheilu- ja kuntosalienkin ovet säpissä Helsingin ja Uudenmaan sekä Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirien alueilla vielä huhtikuun lopulle saakka. Päätös pätee niin julkisen kuin yksityisen sektorin toimijoihin.

Poikkeuksena pidetään lakisääteisten palvelujen toteuttamista, kuten lääkinnällistä kuntoutusta. Myös ammattiurheilijoiden treenaus ja löylytys sallitaan.

Eduskunnan avauspäätös on ihmetyttänyt ainakin niitä kansanedustajia, jotka kantavat huolta yksityisten hyvinvointi- ja liikuntapalveluiden toimeentulosta.

Eduskunta on tuhannen ihmisen ”suljettu tila”?

Eduskunnan hallintojohtajan Pertti Rauhion mukaan on poikkeuksellista, että saunat ovat olleet nyt pandemian takia alkutalvella suljettuina. Kansanedustajat ovat perinteisesti aiemmin saaneet saunoa sotien ja kriisienkin aikana.

”Saunat ovat olleet aina auki, tämä on ensimmäinen kerta kun ne ovat olleet kiinni, ymmärrettävästä syystä.”

Eduskunta perustelee löylytilojen uudelleen avaamista sillä, että sauna ei ole yleisölle avoin.

”Sauna on ulkopuolisilta suljettu ja sen käyttäjämäärä on rajattu. Sitä pystytään myös valvomaan.”

Kuitenkin eduskunnassa työskentelee kansanedustajat mukaanlukien yhteensä noin tuhat ihmistä, eli teoreettinen käyttäjämäärä vastaa helposti esimerkiksi pienen kuntosalin asiakaskuntaa. Salit, kuten kaupalliset saunayrittäjätkin ovat turhaan vakuuttaneet viranomaisille pystyvänsä valvomaan koronaturvallisuutta.

Hallintojohtajan mukaan avaamisella haluttiin auttaa talon niitä työntekijöitä, jotka tarvitsevat peseytymispalveluita työpäivän aikana.

”Eduskunnassa on henkilökuntaa, joka tekee fyysistä työtä. Saunat ovat erityisesti heitä varten. Toki ne ovat avoinna myös kansanedustajille.”

Rauhio ei ota kantaa siihen, pitäisikö eduskunnan näyttää esimerkkiä kansalaisille, jotka eivät pääse liikuntapaikkojen saunatiloihin vielä pitkään aikaan, ja pitää tilansa suljettuina niin pitkään kuin koronarajoitukset ovat pääkaupungissa voimassa.

Muutkin yhteistilat, kuten istuntosalit ja valiokuntien huoneet ovat olleet käytössä pandemiankin aikana.

Lue myös: Eduskunnan salatut kerrokset sisältävät kriisiajan istuntosalin ja salakuuntelulta suojatun kokoustilan – ”Eduskunnan tietojärjestelmiin ja -palveluihin kohdistuu tietoturvauhkia lisääntyvässä määrin”

Eduskunta avasi jo saunatilansa koronarajoituksista huolimatta.

Eduskunta avasi jo saunatilansa. Löylyä saa jälleen heittää kiukaalle, vaikka koronarajoitukset hillitsevät maassa julkisten saunojen käyttöä. © Matti Björkman / Lehtikuva / Eduskunta

X