Ensimmäinen apinan ja ihmisen hybridi luotu Kiinassa – Tutkimus herättää eettisiä kysymyksiä: Mitä jos ihmisen solut levittäytyvät apinan aivoihin?

Jaa kaverilleTilaa Seura
Espanjalaiset tutkijat kokeilivat Kiinassa, voitaisiinko apinoiden alkioissa kasvattaa ihmisille varaelimiä. Tulokset olivat lupaavia.
Espanjalaiset tutkijat kokeilivat Kiinassa, voitaisiinko apinoiden alkioissa kasvattaa ihmisille varaelimiä. Tulokset olivat lupaavia. © iStock
Ensimmäinen apinan ja ihmisen hybridi luotu Kiinassa – Tutkimus herättää eettisiä kysymyksiä: Mitä jos ihmisen solut levittäytyvät apinan aivoihin?

Espanjalaiset tutkijat ovat luoneet maailman ensimmäisen ihmisen ja apinan hybridin Kiinassa. Kerroimme aiemmin Japanissa tehtävästä tutkimuksesta, jossa yritetään kasvattaa ihmisen soluja rottien ja hiirien alkioissa.

Nyt Kiinassa on valmistunut vastaava tutkimus, jossa käytettiin apinoita. Niiden alkioihin istutettiin ihmisen kantasoluja, jotka alkoivat kasvaa. Kiina valikoitui tutkimusmaaksi, sillä tutkijoiden kotimaassa Espanjassa tämänkaltaisen tutkimuksen tekeminen on kielletty.

Tarkoituksena tutkimuksissa on kokeilla, voitaisiinko eläimissä kasvattaa varaelimiä ihmisille, jotka tarvitsevat elinsiirron. Apinoilla menetelmää testanneet tutkijat kertoivat tulosten olleen lupaavia.

Solujen kasvaminen on nyt keskeytetty, sillä koe piti lopettaa ennen kuin alkio olisi ollut riittävän vanha syntymään.

Aivoihin levittäytyminen estetty

Kuten kaikki muukin tutkimus eläinten hyödyntämisestä varaelinten tuottamisessa ihmisille, tämäkin tutkimus on herättänyt paljon kysymyksiä eettisyydestään. Huolta on aiheuttanut muun muassa kauhukuva siitä, jos ihmisen solut pääsisivät levittäytymään apinan aivoihin.

Yksi tutkijoista, Estrella Nunez Murcian katolisesta yliopistosta, kertoo, että ihmissolujen levittäytymiseen on varauduttu. Tutkijat ovat kehittäneet mekanismeja, jotka aiheuttavat solujen tuhoutumisen itsestään, mikäli ne olisivat levittäytymässä apinan aivoihin.

X