Ihmisille varaosia eläimistä? Nyt sitä kokeillaan – Japanissa aletaan kasvattaa ihmisen soluja rottien alkioissa

Jaa artikkeliTilaa Seura
Tokion yliopiston tutkimuksessa kasvatetaan ihmisen soluja muun muassa rottien alkioissa.
Tokion yliopiston tutkimuksessa siirretään ihmisen soluja muun muassa rottien alkioihin. © iStock
Japani hyväksyi poikkeuksellisen kantasolututkimuksen. Nyt Tokion yliopistossa tutkitaan, voisiko eläinten alkioissa kasvattaa varaelimiä ihmisille.

Tokion yliopistossa Japanissa aletaan tehdä poikkeuksellista ja paljon kiisteltyä tutkimusta. Maan hallitus on nimittäin hyväksynyt tutkimushankkeen, jossa kasvatetaan ihmissoluja rotan ja hiiren alkioissa. Ideana on tutkia, voitaisiinko tällä tavoin saada luotua varaelimiä elinsiirtoa tarvitseville ihmisille.

Tutkimusta johtava, pitkistä elinsiirtojonoista huolestunut kantasolututkija Hiromitsu Nakauchi on odottanut vuosia aloituslupaa. Eläinten avulla kasvatettavia varaelimiä voitaisiin myös mahdollisesti muunnella siten, että ne eivät aiheuttaisi elinsiirron saaneelle hylkimisreaktiota.

Muualla maailmassa vastaava tutkimus on kiellettyä, ja Japanissakin laki on muuttunut aiempaa sallivammaksi vasta viime keväänä.

Leikkivätkö tieteilijät jumalaa?

Tutkimushankkeen etiikka ja vaarat ovat herättäneet epäilyksiä laajalti.

Tutkimuksen vastustajien mukaan tieteilijöiden ei pitäisi leikkiä luojaa. He ovat huolissaan siitä, mitä tapahtuisi, jos ihmissolut leviäisivät vahingossa aiottujen elinten lisäksi muuallekin eläimeen. Kauhuskenaarioissa silloin voisi syntyä tieteiskirjallisuudesta tuttu hybridiolento, joka olisi puoliksi ihminen ja puoliksi eläin.

Mikäli tutkimus kuitenkin onnistuu suunnitelmien mukaisesti rotilla ja hiirillä, tutkijat aikovat siirtyä seuraavaksi tekemään vastaavia kokeita sioilla. Jo viime vuonna Nakauchi onnistui kollegoineen luomaan Stanfordin yliopistossa ihmisen ja lampaan hybridialkion.

X