Limingan kirkkoherra julkaisee Adolf Hitlerin Taisteluni-teoksen suomeksi – Uusi painos ruotii natsijohtajan puheista puuttuvia faktoja

Jaa artikkeliTilaa Seura
Hitlerin
© BILDARKIVET-YK
Kirkkoherra Pekka Tuomikoski ei usko, että hänen analyyttinen Hitler-julkaisunsa kelpaisi äärioikeistolle propagandan välineeksi.

Yksi syksyn huomiota herättäneistä kirjauutuuksista on Adolf Hitlerin Taisteluni 1 -kriittinen editio, joka on esiintynyt kirjakauppojen ennakkotilauslistoilla jo jonkin aikaa. Natsijohtajan ideologian tiivistävä teos on aikaisemmin julkaistu suomeksi 1940-luvulla, mutta uusi kriittinen painos tekee pesäeroa aiempiin ihailijakappaleisiin.

Kirjan toimittava Pekka Tuomikoski on Limingan seurakunnan kirkkoherra, joka kertoo haastavansa kirjassa koko Hitlerin maailmankatsomuksen. Kirjan kansikuvassa natsijohtajan taustalla on keskitysleirien vainajien röykkiö.

”En analysoi Mein Kampfia lause lauseelta, vaan sen esitän sen teeseille vastakkaisen näkemyksen. Aiheen raskauden vuoksi projektin valmistumisessa on kestänyt kauan”, Pekka Tuomikoski sanoo

Kirjan ensimmäinen osa ilmestyy tänä syksynä, ja Hitlerin tekstiosuudet ovat Anne-Maria Paanasen ajantasaisesti suomentamia. Kaikkiaan alkuperäisteoksessa on kolme osaa, joista viimeistä ei ole julkaistu koskaan aikaisemmin suomeksi.

Yhteiskunnan nykytilanne inspiroi käännöstyötä

Pekka Tuomikoski aloitti käännösprojektinsa ajankohtaisen poliittisen tilanteen vuoksi. Fasismin ja rasismin nousu yhteiskunnassa herätteli hänet kysymään, miksi Hitlerin ideat kohoavat jälleen esiin.

”On järkyttävää, että nämä ajatukset toistuvat jälleen ulkomaalaisvihamielisyyden ja sosiaalisen median vihapuheen kautta. Keskusteluilmapiiri ei ole terve. Meidän täytyy palata oppimaan Hitlerin teoksesta, tästä surkeasta julkaisusta, ettemme uudelleen ajautuisi kaiken pahan kulmakivenä pidettyyn ajatteluun.”

Tuomikosken mielestä Hitlerin opit ovat edelleen Suomen ja Euroopan lähihistoriassa käsittelemätön aihe, minkä vuoksi teemalla on tilaa kohota osaksi julkista keskustelua.

Viime vuosina Hitlerin Taisteluni -kirjasta on julkaistu kriittisiä analyysipainoksia muuallakin Euroopassa. Saksassa teos julkaistiin muutama vuosi sitten uudelleen versiona, jossa historioitsijat ruotivat kirjan sisältämää ajattelua.

Saksalainen julkaisu sai paljon kiitosta, mutta aina kriittisetkään versiot eivät säästy negatiiviselta huomiolta. Esimerkiksi Amazon esti tänä vuonna Hitlerin teoksen myynnin kaikissa, myös kriittisissä muodoissaan, mutta palautti ne kaikessa hiljaisuudessa takaisin.

Hitlerin opit pitää osata haastaa

Yksi syy kirjakaupoille vetää teoksia pois myynnistä voi olla niiden päätyminen äärioikeiston käyttöön. Pekka Tuomikoski kuitenkin uskoo, että hänen painoksensa tuskin päätyy Adolfin ihailijoiden kirjahyllyihin.

Hän pikemminkin ihmettelisi, jos hänen painoksensa nousisi äärioikeiston suosioon.

”Olen kirjoittanut kirjan pitäen silmällä sitä, ettei kirjaa oteta äärioikeiston tarkoituksiin. Jokaisen luvun alussa on varoituskappale. Myös esipuheessa ja johdannossa kritisoidaan äärioikeistoa ja lopussa kerrotaan Hitlerin rikollisesta noususta valtaan. Teos julkaistaan nimenomaan säikäyttämään ihmiset pois Hitlerin ajatuksista.”

Tuomikosken mukaan kirjaprojekti ei ole kohdannut minkäänlaista vastustusta tai kritiikkiä. Ainoat yhteydenotot ovat olleet positiivisia, ja kirjaa on jo tilattu useita satoja kappaleita. Aiheelle on sen perusteella kysyntää.

”Valistunut tietokirjallisuuden lukija ymmärtää kontrastin kuvottavan alkuperäistekstin ja tämän julkaisun analyysien välillä. Kriittisen version avulla voimme oppia historiasta, ja välttää samojen tapahtumien toistumisen”, Tuomikoski sanoo.

Lue myös: Uusnatsit etsivät nyt nuoria likaisen työn tekijöiksi, kuriireiksi ja rengeiksi

X