Huippuvuorilla ilmaston lämpeneminen näkyy eläimissä ja ikiroudan sulamisessa – Heikki Lihavainen: ”Jääkarhut eivät voi enää metsästää merijäällä”

Ilmaston lämpenemisen jo aiheuttamista muutoksista osaa kertoa Norjan Huippuvuorilla työskentelevä tutkimusprofessori Heikki Lihavainen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ilmaston lämpenemisen jo aiheuttamista muutoksista osaa kertoa Norjan Huippuvuorilla työskentelevä tutkimusprofessori Heikki Lihavainen.
Teksti: Juha Pippuri

Heikki Lihavainen valittiin juuri jatkamaan Svalbard integrated artic earth observing system (SIOS) johtajana seuraavan viisivuotiskauden ajan. SIOS on Longyearbyenistä käsin tutkimusinfrastruktuuria ylläpitävä taho. Lihavaisen johtama organisaatio auttaa tutkijoita ympäri maailman tekemään tarkkoja pitkäaikaismittauksia Huippuvuorten alueilla.

Ilmaston lämpeneminen on Huippuvuorilla silminnähden havaittavissa. Ensimmäisenä muutoksesta ovat joutuneet kärsimään alueen eläimet.

”Jääkarhut eivät voi enää metsästää merijäällä. Ne joutuvat kulkemaan rantoja pitkin ravintoa etsiessään. Tällöin tulee yhteenottoja ihmisten kanssa. Keväällä tapahtui ikävä tapaus, kun jääkarhu oli häiriköinyt erään mökkiyhteisön läheisyydessä. Jääkarhu hukkui mereen sen jälkeen, kun se oli ajettu sinne valopistoolilla ampuen. Eloon jäänyt poikanen jouduttiin lopettamaan”, Lihavainen kertoo.

Kun jääkarhut tottuvat ihmishajuun, eivät ne enää pelkää ihmisiä kuten aikaisemmin. Konfliktit lisääntyvät, ja eläimet ovat useimmin tilanteessa altavastaajana.

”Viime talvina lämpötilat ovat olleet korkeita ja yllättävänkin paljon plussan puolella. Lämpötilan suurten vaihtelujen vuoksi lumen päälle syntyy jääkerros, jonka läpi porot ja linnut eivät pääse käsiksi ravintoonsa.”

Huippuvuorilla tutkitaan muutoksia aktiivisesti

Lämpötilan nousemisen voimakkuuden vuoksi sen vaikutusten tutkiminen on aktiivista juuri Huippuvuorilla. Korkeammat lämpötilat vaikuttavat myös ikiroudan sulamiseen ja sen myötä Huippuvuorten rakennuskantaan.

”Rivitalon, missä asun, viereinen rivitalo jouduttiin tyhjentämään ja laittamaan asumiskieltoon, koska sen perustukset alkoivat uppoamaan ikiroudan sulaessa sen alta.”

Longyearbyenissa uusien rakennusten alla kokeillaan uusia ratkaisuja estämään rakennuksen aiheuttaman lämmön vaikutusta ikiroutaan. Rakennusten alle asennetaan esimerkiksi jäähdytysjärjestelmiä. Perinteisellä tavalla rakennettaessa perustuspaalut upotetaan huomattavasti aikaisempaa syvemmällä.

Lue myös: Ilmastonmuutos edellyttää tutkimusta, jotta Suomi osaa sopeutua ja varautua – Hallitus leikkaa kuluja, miten tästä selvitään ministeri Lulu Ranne?

ilmastonmuutos

Hans-myrsky pyyhkäisi Pohjoismaiden ylle 8. elokuuta. Seuraavana päivänä otettu ilmakuva näyttää Dokkajoen tulvimista Norjassa. Voimakkaat sateet aiheuttivat tulvia ja maanvyörymiä myös Ruotsissa. Tanskassa voimakkaat tuulet aiheuttivat metsäpalojen leviämisen hallitsemattomasti. © LEHTIKUVA / AFP

X