Huoltoasemien vessoista häviää kaikki, mikä irti lähtee: tauluista kukkaruukkuihin ja käsisuihkuihin

Jaa kaverilleTilaa Seura
Moni varastaa vessapaperia töistä.
Wc-paperin varastaminen on helpompaa irtorullina kuin lukituista vessapaperitelineistä. © iStock
Vessavarkaan mukaan lähtee vessapaperia, bidee-suihku tai jopa taulutkin seinältä. Ihmisten ahneus harmittaa kauppiaita, jotka haluaisivat somistaa wc-tiloja.

Vessatarvikkeiden varastelu on yleisempää ja röyhkeämpää kuin voisi kuvitella. Netin kommenttipalstoilla näpistelijät kertovat vievänsä wc-paperia töistä tai julkisista vessoista jopa kiertämällä paperia ympärilleen vaatteidensa alle.

Näpistelyn seurauksena moni onkin voinut jo huomata tavanomaisten ”ethän heitä käsipyyhkeitä vessanpönttöön” –ohjeistuksien lisäksi kehotuksia olla ottamatta wc-paperia mukaansa, koska se on tarkoitettu asiakkaiden käyttöön kyseisessä wc-tilassa – ei asiakkaan kotona.

Neste K -kauppias Jyri Linnasta lappujen jättäminen huvittaa hieman.

”Kyllähän se, joka haluaa viedä wc-paperia, vie oli lappu tai ei. Ehkä se lappu enemmän huvittaisi muita asiakkaita”, Jyri Linnanen pohtii.

Markettien vessoissa varastelusta on tehty vaikeaa

S-ryhmältä kerrotaan, ettei heidän asiakas-wc-tiloissaan ole paljon varastettavaa.

Vessapaperit ovat turvassa lukituissa telineissä. Suurta rullaa olisi toki muutenkin vaikea viedä huomaamatta. Toisaalta isot rullat eivät sovi tavallisiin vessapaperitelineisiin, joten tyylitietoiselle kuluttajalle kähvelletty paperi ei sovi.

Suurempaa ongelmaa vessatarvikkeiden kähveltäjistä ei marketeissa ole tullut.

”Meillähän ei ole yleensä kaupoissa asiakas-wc-tiloja – vain Prismoissa ja ABC-asemilla, pienemmissä kaupoissa ei ole ollenkaan”, S-ryhmän yritysturvallisuuspäällikkö Jari Takki sanoo.

Myöskään kahden kuopiolaisen Neste K –aseman kauppias Nina Laituri ei ole erityisen huolissaan vessapaperivarkaista.

”Paperien varastamista ei juuri huomaa eikä se ole ollut meillä merkittävää”, Laituri kertoo. Sen sijaan muuta irtisaatavaa kyllä lähtee.

Vessapaperia vohkivat sekä miehet että naiset

Helsingin Eläintarhan Neste K -aseman kauppias Jyri Linnasella on ilkivallasta paljon kokemuksia.

Wc-paperirullia varastetaan monta kertaa vuodessa jopa rikkomalla lukitut telineet.

”On se aika yleistä. Useita kertoja vuodessa kuitenkin on rikottu telineet ja viety rulla, mutta pääsääntöisesti aika hyvin ne pysyvät”, Linnanen sanoo.

Vessapaperia häviää tasaisesti niin miesten kuin naistenkin vessoista.

Linnala ei kuitenkaan usko, että vessapaperia vietäisiin tarkoituksella säännöllisin väliajoin omaan tarpeeseen, vaan epäilee kyseessä olevan useammin satunnainen tarve, minkä vuoksi ylimääräistä paperia otetaan taskun pohjalle.

Ilkivallan takana on usein nuoriso

Näpistykset ovat S-ryhmän Jari Takin mukaan vain yksittäistapauksia, mutta ilkivaltaa ja sotkemista tapahtuu ketjun tiloissa senkin edestä. Asialla ovat yleensä tutut nuorisoporukat.

”Toisinaan jollain sattuu olemaan huono päivä tai nuoriso tekee pilaa. Niitä sattuu silloin tällöin ainakin, mutta jatkuvaan sotkemiseen puututaan tiukemmin.”

Varasteluun sen sijaan ei olla reagoitu, sillä se ei ole herättänyt yleistä huolta.

”Emme ole ketjutasolla reagoineet siihen mitenkään, koska emme ole nähneet siinä murhetta.”

Jopa pöytään liimattu kukkaruukku varastetaan – ”Olisi kiva pitää jotakin nättiä wc-tiloissa”

Kauppiaita ilkivalta harmittaa, sillä asiakkaiden viihtyvyys on etusijalla.

”Naisten vessaan laitoin kerran taulun tuomaan kodikkuutta ja kävin Ikeasta hakemassa peltiruukut ja tekokukat peilin eteen niin, kyllä ne kaikki lähtivät. Kauppiaan roolissa harmittaa, kun olisi kiva pitää jotakin nättiäkin wc-tiloissa, mutta kaikki lähtee”, Jyri Linnanen kertoo.

Jopa metrin levyinen taulu ehdittiin varastaa huomaamatta. Kukkien ja ruukkujen häviämiseen kokenut kauppias osasi varautua ostamalla niitä muutaman ylimääräisen varastoon.

”Kun seuraavatkin lähtivät, ajattelin, että pistän ruukun liimalla kiinni pöytään, että se pysyisi siinä, mutta joku oli vielä puukolla nirhannut irti kukkaruukunkin.”

Vessavarkaille kelpaa mikä tahansa

Myös Neste K -kauppias Nina Laituri on kuullut kollegoiltaan ikäviä tarinoita ilkivallasta.

Wc-tiloista varastetaan niin kattolamppuja, ilmanraikastimia, lastenhoitopöytien pehmusteita kuin käsidesiäkin.

”Meillä isoimmat varkaudet wc-tiloissa ovat olleet bidee-suihkun varastaminen, mikä on tapahtunut kahdesti ja käsirasvojen varastaminen.”

Laituri muistuttaa siitä, että yleensä kyseisten palveluiden tarjoaminen asiakkaille loppuu, jos somistustavaraa ja välineitä varastetaan jatkuvasti.

X