Huuhkajien fanit vaativat ihmisoikeuksien huomioimista leiripaikan valinnassa – Palloliiton Marco Casagrande: ”Meillä on vastuu varmistaa urheilullisen toimintamme taso”

Jaa artikkeliTilaa Seura
Suomen Palloliiton pääsihteeri Marco Casagrande.
Suomen Palloliiton pääsihteeri Marco Casagrande. © Lehtikuva / Markku Ulander
Suomen jalkapallomaajoukkue harjoitteli viime talvella Qatarissa ja saattaa mennä sinne toistamiseenkin. Palloliiton pääsihteeri Marco Casagrande sanoo arvostavansa kannattajien mielipidettä, mutta haluaa huomioida myös urheilulliset seikat.

Jallapallomaajoukkueen kannattajat toivoivat maanantaina, että harjoitusleirien kohdetta valittaessa huomioitaisiin se, toteutuvatko järjestäjämaassa ihmisoikeudet jakamattomasti ja yhdenvertaisesti.

”Suomi ei yksin päätä arvokisojen isännyydestä, mutta harjoitusleirityksiimme meillä on mahdollisuus vaikuttaa ja osoittaa edellä mainittujen arvojen olevan muutakin kuin juhlapuheiden korulauseita”, luki kannanotossa.

Mielenilmaisun taustalla oli Palloliiton puheenjohtajan Ari Lahden lausunto, jonka mukaan viime talven tavoin Qatar on yhtenä vaihtoehtona leiripaikaksi. Tuolloin HJK:n Riku Riski ilmoitti jäävänsä leiriltä pois maan ihmisoikeustilanteen vuoksi.

”Ylläpidämme aktiivista vuorovaikutusta”

Seura tavoitti Palloliiton pääsihteerin Marco Casagranden junamatkalta naisten maajoukkueen maaotteluun Vaasaan. Hän vastasi kysymyksiin sähköpostitse.

”Luonnollisesti kannattajien mielipide on meille tärkeä. Tässä erityisessä tilanteessa kannattajamme voivat olla varmoja siitä, että me pohdimme parasta tapaa vaikuttaa Qatarin ihmisoikeustilanteeseen ja tammikuun leiripaikan valinta on yksi keskeinen tekijä pohdinnoissa”, Casagrande kirjoitti.

Hänen mukaansa ihmisoikeusasiat ovat olleet Palloliiton agendalla vuodesta 2016 asti nousseet näkyvämmin pinnalle tämän vuoden aikana.

”Ylläpidämme aktiivista vuorovaikutusta kannattajiemme kanssa, arvostamme heidän mielipiteitään, ja avaamme myös heille syksyn aikana lisää leiripaikan valintaan liittyvää päätöksentekoprosessia”, Casagrande lupaa.

Ensi tammikuun leiripaikaksi on hänen mukaansa selvitetty eri vaihtoehtoja. Olosuhteiden pitäisi olla laadukkaat, aikaeron vähäinen ja tarpeeen olisi saada myös laadukkaita harjoitusotteluja. Lisäksi leripaikan pitäisi täyttää Suomen urheilun eettisen neuvottelukunnan asettamat periaatteet.

”Viime leiri liittyi vaikuttamistyöhön”

”On tietenkin selvää, että emme hyväksy ihmisoikeusloukkauksia ja teemme varmuudella voitavamme FIFA:n suuntaan asioiden edistämiseksi”, Casagrande sanoo.

Hänen mukaansa Suomi on yhdessä muiden Pohjoismaiden kanssa lähettänyt Qatarissa tekemiensä havaintojen pohjalta kansainväliselle jalkapalloliitolle FIFA:lle vaatimuksia ”asioiden parantamiseksi”.

”Viime tammikuun leiri liittyi myös tähän vaikuttamistyöhön. Samanaikaisesti meillä on vastuu varmistaa optimaalinen urheilullisen toimintamme taso.”

Casagranden mukaan liitto keskustelee leiripaikasta maajoukkueen kanssa tulevien ottelujen yhteydessä. Huuhkajat pelaa ensi lauantaina Bosnia-Hertsegovinaa ja ensi tiistaina Armeniaa vastaan EM-karsintaottelut.

Ensi tammikuun leiripaikan päättää liiton hallitus 21. lokakuuta.

X