Ilmaisia sikiönukkeja – Yrittävätkö abortinvastustajat ujuttaa niiden avulla ideologiaansa neuvoloihin ja kouluihin?

Jaa artikkeliTilaa Seura
Pikkuiset sikiönukkeja
Pikkuiset-sikiönukkeja käytetään opetus- ja havaintomateriaalina. © Ruutukaappaus Pikkuiset.fi-sivuilta
Sikiönukeilla voidaan havainnollistaa äitiysneuvolatyössä sikiön kasvua. Samoja sikiönukkeja on käytetty myös kristillisessä Itu-projektissa, jossa keskustellaan aborttia harkitsevien naisten kanssa vaihtoehdoista.

Yhdysvalloissa abortinvastustajat ovat jo pitkään käyttäneet sikiönukkeja abortinvastustamiseen. Samannäköisiä sikiönukkeja on tullut myyntiin myös Suomeen. Sastamalaisen PiaPro oy:n verkkosivuilla myynnissä olevat Pikkuiset-nuket ovat sikiönukkeja, jotka havainnollistavat sikiön koon kohdussa eri raskausviikoilla.

”Nämä on tarkoitettu raskaana oleville tukemaan raskautta”, Pikkuiset-nukkeja myyvä Juha Laitinen kertoo.

Nuket ovat käytössä tavallisissa neuvoloissa ja esimerkiksi päihdeongelmaisten Päiväperho-perhetukikeskuksessa Tampereella, jossa äidit voivat ymmärtää nukkejen avulla päihteiden haitat pienelle sikiölle. Lisäksi nukkeja käytetään joidenkin peruskoulujen oppitunneilla. Esimerkiksi espoolainen Karamzinin alakoulu käyttää sikiönukkeja käsitellessään ihmisen lisääntymistä.

Terveysvalistuksen lisäksi Pikkuisten nettisivuilta käy ilmi myös toinen syy nukkejen myynnille: abortit.

”Nuket on hyvä näyttää myös silloin, kun asiakas harkitsee raskauden keskeyttämistä. Näin hän saa objektiivista tietoa ja pystyy paremmin kestämään päätöksensä seuraamukset”, kerrotaan Pikkuiset-sikiönukkeja markkinoivassa esitteeessä.

Pikkuiset-sikiönukkeja Sastamalassa myyvä Juha Laitinen kertoo kokeneensa vaimonsa kanssa keskenmenon raskausviikolla 10. Laitisen yllätti se, että keskenmenneellä sikiöllä oli jo varpaat ja sormet.

”Kun sain hänet käteeni, minusta tuli isä”, Laitinen kertoo.

Hän pitää siis pientäkin sikiötä jo lapsena. Kokemuksen jälkeen Laitiset alkoivat myydä sikiönukkeja lisätäkseen ihmisten tietoisuutta varhaisen sikiön ihmismäisyydestä.

Abortteja vastustava kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanus on ilmoittanut, että haluaisi sikiönuket laajasti esille päiväkodeista alkaen, jotta sikiöiden elämän arvo tunnistettaisiin paremmin – eli toisin sanoen, jotta abortit vähenisivät.

Tavoite ei ole onnistunut monessakaan päiväkodissa, mutta neuvoloissa nukkeja on vastaanotettu useammassa kunnassa eli ainakin Tampereella, Kuopiossa,  Iisalmella, Kiuruvedellä, Lempäälässä ja Savonlinnassa, josta sikiönukkeja saa lainata myös koulun oppitunneille.

Juuri sopivan kokoisia abortin vastustamiseen

Pienimpien Pikkuiset-nukkejen koot vastaavat viikkoja 9, 10, 11 ja 12.  Suomessa raskaus voidaan keskeyttää naisen pyynnöstä, kun se on kestänyt enintään 12 raskausviikkoa, joten pienten nukkejen koot vastaavat monien aborttia harkitsevien raskausviikkoja.

Nukkeyrityksen nettisivuilla sanotaan, että Pikkuiset-nuket ovat käytössä muun muassa seurakunnissa, terveyskeskuksissa, gynekologien vastaanotoilla ja kriisi- ja yllätysraskaustyössä.

Juha Laitinen kertoo, että nukkesarjoja on myyty noin 150—200 kappaletta ja että nukkeja on käytössä eniten juuri äitiysneuvoloissa. Laitisen tiedon mukaan nukkeja käytetään neuvolassa osana terveydenhoitoa.

”En tiedä, että niitä käytettäisiin abortin vastustamiseen”, Juha Laitinen muotoilee.

Silti samat nuket on valjastettu myös osaksi uskonnollisista abortinvastaisuutta. Esimerkiksi kristillinen aikakauslehti Uusi tie kuvailee abortinvastaisessa artikkelissaan sikiönukkeja näin:

”Vaikkapa sikiönuken näkeminen voi avata silmät näkemään, että tässähän on kyseessä pieni ihminen, jonka sydän sykkii.”

Saman lehden artikkeleissa esitellään suomalaista Itu-toimintaa, joka kytkeytyy yllättäen myös sikiönukkeihin.

Lahjoittajana kiistanalainen NNKY

Koska kunnilla ei ole yli sata euroa maksaviin nukkeihin varaa, monet  äitiysneuvoloiden nuket ovat lahjoitettuja. Neuvoloiden lahjoittajien joukosta löytyy Nuorten naisten kristillinen yhdistys NNKY, jonka alaisuudessa toimii ”keskusteluapua yllätysraskauteen” valtakunnallisesti tarjoava Itu-projekti.

Itu-projektia on kritisoitu siitä, että se on kannustanut jopa suojaiän alittavia raskaana olevia teinityttöjä äideiksi. Itu-projektin nettisivuilla oli aikaisemmin linkki abortin vastaisen pro life -liikkeen nettisivuille, mutta se on poistettu.

Käytetäänkö sikiönukkeja vielä naisten kanssa, jotka harkitsevat aborttia?

”En ole niitä keskusteluun yleensä enää ottanut yllätysraskaustilanteissa, koska se herättää niin paljon kysymyksiä. Jos joku haluaa nähdä ne nuket, niin totta kai silloin näytän kyllä”, Tampereen NNKY:n Itu-vastaava Outi Papunen sanoo.

Lue myös: Abortinvastustajat vastustavat nyt koronarokotetta

X