”Suosikkiesiintyjäsi ei ehkä enää koskaan esiinny – Taloudellisen tuen lisäksi inhimillinen tuki on turvattava”

”Esiintyjät ovat jo hakeutuneet erilaisiin vaihtoehtoisiin töihin, esimerkiksi laulajia kuulee nykyisin radiojuontajina. Lopulta osa tulee vaihtamaan alaa pysyvästi”, päätoimittaja Erkki Meriluoto kirjoittaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Päätoimittaja Erkki Meriluoto.

”Esiintyjät ovat jo hakeutuneet erilaisiin vaihtoehtoisiin töihin, esimerkiksi laulajia kuulee nykyisin radiojuontajina. Lopulta osa tulee vaihtamaan alaa pysyvästi”, päätoimittaja Erkki Meriluoto kirjoittaa.
Teksti: Erkki Meriluoto

Koronaepidemian toinen aalto sai hallituksen asettamaan uusia rajoituksia viime viikolla. Ravintoloiden on 8. lokakuuta alkaen suljettava ovensa yöllä klo 1 ja lopetettava anniskelu klo 24. Jos alueen koronatilanne ajautuu kiihtymisvaiheeseen, joutuvat ravintolat lopettamaan anniskelun jo kello 22 ja sulkemaan ovensa kello 23.

Ravintolayhtiö NoHo Partners ilmoittikin oitis yli tuhatta ihmistä koskevista yt-neuvotteluista. Hetkeksi tauonnut ravintoloiden pudotuspeli jatkuu taas tänä syksynä.

Kuinka pitkään yrittäjät ja työntekijät kestävät epävarman tilanteen jatkumista, ennen kuin he alkavat hakeutua muille aloille töihin?

”Inhimillinen tuki on turvattava”

Sama koskee matkailu- ja tapahtuma-alaa sekä erilaisia esiintyjiä. Oletko fanittanut jotakin laulajaa, muusikkoa, juontajaa tai näyttelijää? Vaikka television puolella töitä olisikin, teattereissa hyvin vaikeat ajat jatkuvat. Rajoitetut katsojamäärät ja näytösten väheneminen vievät alan rahat. Sieltä ei hypätä noin vain mukaan tv-tuotantoihin, joissa on jo omat tekijänsä jonossa edellä.

Tämä koettelee alan ammattilaisia. Taloudellinen epävarmuus vaikuttaa henkiseen kestokykyyn – kovin montaa kuukautta ei sellaista jaksa. Edessä voi olla vielä pitkä aika koronarokotteen käyttöönottoon ja laajaan saatavuuteen. Entä jos sekään ei poista epidemiaa, vaan haasteena on jokin taudin muuttunut muoto?

Esiintyjät ovat jo hakeutuneet erilaisiin vaihtoehtoisiin töihin, esimerkiksi laulajia kuulee nykyisin radiojuontajina. Lopulta osa tulee vaihtamaan alaa pysyvästi. Taloudellisen tuen lisäksi inhimillinen tuki on turvattava.

Taloudellisen tuen lisäksi inhimillinen tuki on turvattava.

Urheilussa täydet katsomot luovat tunnelman. Se on monille syy hakeutua paikan päälle ottelutapahtumiin. Viime viikolla NHL:n mestaruutta tuuletettiin tyhjille katsomoille. Epidemia vaikuttaa sisätiloissa järjestettävään joukkueurheiluun, jota moni lapsikin harrastaa. Erilaisten ruutujen äärellä pelailu vie aikaa liikunnalta jo nyt, joten toivottavasti mahdollisuudet kirmata pelivälineen perässä yhdessä pysyisivät.

Puitteiden säilyminen on silta paluussa normaaliin. Matkailukin elpyy nopeasti, kunhan jäljellä on vain koneita, joilla lentää ja hotelleja, joissa voi yöpyä ja järjestää esiintymisiä. Päätoimittajille etätilaisuudessa puhunut presidentti Sauli Niinistö totesi tilanteen olevan vaikea.

”Tulevaisuuden kannalta on tärkeää, että välineistö ja matkailun perusrakenteet säilyisivät näistä vaikeuksista huolimatta.”

Lue myös: Kun keikkailu ei tuokaan leipää pöytään: Miten työllistyvät nyt Jukka Hallikainen ja Marko Maunuksela?

Tuki muusikoille tarpeen. Marko Maunuksela ja Jukka Hallikainen

Marko Maunuksela on valmis palaamaan entiseen työhönsä lähihoitajaksi, jos koronatilanne yltyy. Jukka Hallikainen muistuttaa, että alalla ei makseta korvausta kuin tehdystä työstä. ”Jos ei käy keikalla, mitään rahaa ei tule.” © OM-arkisto

X