Miten toimia, jos isännöitsijä laiminlyö tehtäviään? − Isännöintiliittoon tehdyt kantelut koetaan tehottomina

Isännöintiliiton johtava lakiasiantuntija Jenni Valkama antaa neuvoja tilanteeseen, jossa isännöitsijä on laiminlyönyt tehtäviään. Hänen mukaansa ongelmat isännöitsijöiden kanssa ovat harvinaisia.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jenni Valkaman mukaan, isännöitsijät hoitavat yleisesti työnsä hyvin.

Isännöintiliiton johtava lakiasiantuntija Jenni Valkama antaa neuvoja tilanteeseen, jossa isännöitsijä on laiminlyönyt tehtäviään. Hänen mukaansa ongelmat isännöitsijöiden kanssa ovat harvinaisia.
(Päivitetty: )
Teksti:
Anni Niittylahti

Juhannuksen aikoihin seinäjokelaisen taloyhtiön hallitus sai kauhukseen kuulla, että heidän taloyhtiönsä oli menossa ulosmittaukseen. Ilkka Pohjalainen uutisoi, kuinka isännöitsijä oli jättänyt taloyhtiön laskuja maksamatta ja asioita hoitamatta.

Taloyhtiö erotti työnsä laiminlyöneen isännöitsijän ja tulee tekemään hänestä rikosilmoituksen.

Kyseessä on äärimmäinen tapaus. Isännöintiliiton lakiasiantuntijan Jenni Valkaman mukaan ongelmat isännöitsijöiden kanssa ovat harvinaisia.

”Suurin osa hoitaa hommansa hyvin”, Valkama sanoo.

Taloyhtiön hallitus valvoo isännöitsijän työntekoa

Ongelmia kohdatessaan taloyhtiön hallituksen kannattaa ottaa ne puheeksi suoraan isännöitsijän kanssa. Mikäli isännöitsijä toimii isännöintiyrityksen palkkalistoilla yksinyrittäjyyden sijaan, voi yrityksen johtoon olla myös yhteydessä.

Jos isännöitsijä on jättänyt taloyhtiön laskuja maksamatta, isännöintiyritys on velvollinen korvaamaan maksujen myöhästymisestä aiheutuneet lisäkulut.

”Varojen väärinkäyttöä epäiltäessä kannattaa harkita rikosilmoituksen tekemistä”, Valkama sanoo.

Rikosilmoitus on myös aiheellista tehdä,  jos kirjanpitoa on laiminlyöty tai isännöitsijän toiminnasta on seurannut muita vahinkoja.

Taloyhtiön hallitus pystyy tarvittaessa irtisanomaan isännöitsijän, jolloin hänelle kuuluu sopimuksen mukainen irtisanomisaika. Sopimus voidaan myös purkaa, jolloin työsuhde loppuu välittömästi.

Isännöintiliittoon kantelu on koettu tehottomana

Taloyhtiöiden on mahdollista kannella isännöitsijästä joko Isännöintiliittoon tai Isännöinnin Auktorisointi ISA ry:lle; riippuen, onko kyseessä liiton jäsen vai auktorisoitunut isännöintiyritys.

Isännöintiliitto voi antaa jäsenelleen kantelun perusteella huomautuksen tai vakavammassa tapauksessa varoituksen. Lisäksi tämä saatetaan erottaa liitosta määräajaksi tai lopullisesti.

Yrityksellä ei kuitenkaan ole velvoitetta ilmoittaa saamastaan kantelusta tai sen seurauksista asiakkailleen.

Isännöintiliitto julkaisee kanteluita omilla sivuillaan harvoin.

”Kanteluita ei olla historiallisesti kovin montaa julkaistu. Tämän takia on ajateltu, ettei kantelun tekeminen olisi kauhean tehokasta. Se on koettu puutteena”, Jenni Valkama sanoo.

Lue myös: Taloyhtiön sijoitusasunnot saattavat olla riski asunnon ostajalle  – Näillä keinoin varmistat hyvät asuntokaupat ja pidät asuntolainan hallinnassa

X