Jaajo vei hevoskansan raviristeilylle – ja hauskaa oli! ”600 kiloa painavan lihaskimpun testosteronit tirskuvat tänne katsomoon saakka”

Elitloppet-risteilyllä Ruotsiin kaikki menee nappiin, kun ei liikoja nuku eikä niuhota.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tukholman Elitloppet-raveissa kaviouralla ohi kiitävät Euroopan parhaat ravurit. Ne kaikki ovat maljannoston arvoisia.

Elitloppet-risteilyllä Ruotsiin kaikki menee nappiin, kun ei liikoja nuku eikä niuhota.
Teksti: Ville Vanhala

Nyt on pyynti päällä.

Risteilyalus kyntää perjantai-iltana Pohjanlahtea kohti Tukholmaa matkustajinaan reilut 1 700 suomalaista ravituristia.

Horisonttiin laskeva aurinko värjää liki tyynen meren mainingit punertaviksi. Laivan keulapiikissä käynnistyy karaoke ja käytävillä kuljetaan juomat käsissä. Tullivapaita ostoksia kannetaan laatikoittain hytteihin.

Styyrpuurin puolella, valkoiseen kaiteeseen nojatessa näkee kaartelevat lokit ja vielä pohjiltaan hehkuvat poutapilvet. Merituuli viilenee yötä kohden.

Suomi on hetki hetkeltä kauempana.

Toukokuun viimeisenä viikonloppuna perinteisesti kisailtava Solvallan Elitloppet on yksi Euroopan suurimmista ravikilpailuista. Kahden päivän aikana raveja seuraa kaviouran varrella reilut 50 000 ihmistä.

On kiehtovaa haaveilla siitä, että totopelistä tulisi voitto, ja kotiin palatessa rahaa olisi enemmän kuin matkalle lähtiessä.

Elitloppet

© ILMARI HEINÄJÄRVI / THIRDPOINTPHOTOGRAPHY

Täyden lastin bileet

Viime keväänä vetovastuun suomalaisten raviristelystä ottivat radio- ja tv-juontaja Jaajo Linnonmaa ja olympiatason lumilautailija, ravivalmentaja Pekka Korven poika Janne.

Linnonmaa innostui raveista vuonna 2009, kun hän osallistui kutsuttuna toimittajana totopelin SM-kisoihin. Tuloksena oli toinen sija ja hyväntekeväisyyspottiin päätyi 9 400 euron voitot.

Sen jälkeen Linnonmaa on kuljettanut ihmisiä raveihin busseilla ja omistanut myös hevosia. Nykyään hänellä on osuus muutamasta kimpparavurista.

Jaajo: ”Minut muistetaan yhä totoluukuilla lempinimellä Lunastaja”

”En ole kiireiltäni ehtinyt käydä viime aikoina raveissa, mutta minut muistetaan yhä totoluukuilla lempinimellä Lunastaja”, Linnonmaa naurahtaa.

Tämän vuoden Elitloppet-risteilyllä Linnonmaa täyttää 40 vuotta.

Elitloppet

Suomalaisten raviristeilijöiden päivä käynnistyy bussimatkalla satamasta Solvallan raviradalle. © ILMARI HEINÄJÄRVI / THIRDPOINTPHOTOGRAPHY

Yökerhon lavalle aurinkolasit silmillään nouseva päivänsankari saa salin täydeltä yleisöltä valtaisat suosionosoitukset.

”Kun täyttää vain kerran 40, täytyy pitää sellaiset syntymäpäiväjuhlat kuin itse haluaa”, Linnonmaa hehkuttaa.

Seuraavana esiintyy hiphoptähti Stig.

Nyt lauletaan yhdessä ja heilutetaan käsiä ilmassa.

Yökerho ja tanssilattia eivät tyhjene edes pikkutunneilla. Musiikki ei vaimene, ja baaritiskin tungos on hellittämätön.

Lattia baaritiskin edessä on niin tahmea, että kengänpohjat ritisevät, ennen kuin ne irtoavat siitä.

Jaajo Linnonmaa

40-vuotissyntymäpäiviään viettäneelle Jaajo Linnonmaalle (vas.) riittää raviradalla onnittelijoita. © ILMARI HEINÄJÄRVI / THIRDPOINTPHOTOGRAPHY

Epävarma suosikki

Lauantaina Solvallan raviradan digitaalinen lämpömittari näyttää 29,6 astetta plussaa. Ilma väreilee ja asfaltti hehkuu.

Kaviouran varrella tunnustetaan yhteistä väriä. Yleisölle on jaettu helteen suojaksi pinkkejä hattuja.

Pelisijoittaja Jorma Vuoksenmaan vihje pitää kutinsa. Solvallan lauantain ravien 75-kierroksen avauskohteen suosikki Disco Volante on ylipelattu.

Vuoksenmaa suosittelee suosikin ohi pelaamista tai ainakin sen varmistamista.

Sisäradalta starttaava Disco Volante sortuu lähtöauton takaa laukalle ja hyytyy jälkijoukkoihin.

Varmistus osuu oikeaan. Vetoni on ensimmäisen lähdön jälkeen voitonjaossa mukana.

Miljoonavoitto menee sivu suun. Osuisiko voittajaveto?

Lauantairavien 75-pelissä on veikattava oikein seitsemän lähdön voittaja. Vetoni pysyy mukana kaksi ensimmäistä lähtöä, mutta kolmannessa italialaistamma Peace of Mind pettää hiipumalla keulasta toiseksi.

Miljoonavoitto menee sivu suun, mutta tappiota ehtii vielä paikata uusilla peleillä. Osuisiko voittajaveto?

Kiihdyttäisikö tamma Quite Nice seuraavassa startissa juoksulangalta pitävään piikkiin?

Tutussa kurvissa

Raviradan takakaarteen perinteistä suomalaiskatsomoa kutsutaan Kossukurviksi. Olutta myydään muovituopeissa, ja sopu antaa sijaa pitkillä penkeillä. Katoksen alla vallitsee soriseva tungos.

Tuusulalaiset Sanna Korpivaara ja Kirsi Jokela sekä vantaalaiset Anita Långström ja Saija Liimatainen tunnustautuvat hevosihmisiksi.

”Hevoset yhdistävät tietynlaisia tyyppejä, ja kaltaistensa joukossa voi olla vapaasti oma itsensä”, Liimatainen sanoo.

Elitloppet

Toto tuo kruunuja suomalaiskatsomoon Kossukurvissa. Voittajan on helppo tuuletella. © ILMARI HEINÄJÄRVI / THIRDPOINTPHOTOGRAPHY

Risteilyaluksella seurue kokee olevansa ”ihanan hermeettisessä” ympäristössä. Raviradalla heidän taktiikkaansa on pelata 20 kruunua jokaiseen lähtöön.

”Päivän päätteeksi lasketaan voitot ja mietitään yhdessä, miten ne illalla törsätään.”

Kossukurvin viereisellä anniskelualueella ruotsalaiset täyttävät vaahteroiden katveessa pelikuponkejaan. Nuori mies nousee levittämään aurinkovoidetta kaverinsa aknea kukkivaan selkään.

Voitelijan kyyristyessä hänen alushousujensa resori nousee sortsien alta esiin.

Siinä lukee ”Elitloppet.”

Hiipuva tamma

Neljä suomalaismiestä, hämeenlinnalainen Kristian Laine, loimaalainen Jesse Lehtinen, forssalainen Otto Tapani ja ypäjäläinen Riku Härkönen nauttii raveista Kossukurvin patiolla.

Kaverusten eilisilta laivalla jatkui liki aamuun saakka, mutta he uskovat jaksavansa kolmen vuorokauden raviristeilyn tavallista vähemmillä unilla.

”Laivalla pidetään hauskaa, ja pelaaminenkin on meidän pienillä panoksillamme viihdettä”, Härkönen sanoo.

Nuoria miehiä ei häiritse edes se, että Kossukurvista ei näe radalle, vaan raveja on seurattava olutkojun viereen nostetulta näytöltä.

”Helle ei ahdista, se on pelkkää bonusta.”

”Nesteytys toimii, ja ennen pitkää niitä voittojakin tulee. Helle ei ahdista, se on pelkkää bonusta.”

Suomalaiskatsomo alkaa kohista, kun hevoset kirivät loppusuoralle. Antti Tupamäen ohjastama ori Atupem puristaa johtavan hevosen rinnalta kohti maalipaalua. Tulojärjestys selviää vasta maalikameran kuvasta.

Suomalainen hevonen häviää turpakarvan mitalla ruotsalaiselle.

Rummutusta lehtereillä

Kun ravituristit palaavat takaisin laivaan, yökerhon suurella näytöllä näytetään suorana lähetyksenä Vieremän raveja.

Illalla jatkuvat Jaajo Linnonmaan syntymäpäivät. Pubissa esiintyy trubaduuri, ja karaoke käynnistyy kello 18.

Yökerhossa illan pääesiintyjä on rapduo JVG, jonka jälkeen juhlia jatketaan vielä coveryhtyeen sävelten tahdissa.

Lyhyen yön ja pitkän päivän jälkeen edessä on toinen lyhyt yö.

Satu Viholainen ja Emilia Mäntyvaara

Forssalaiset Satu Viholainen ja Emilia Mäntyvaara eivät välitä laivan bilemeiningistä. He saapuivat Tukholmaan lentäen ja yöpyivät hotellissa. © ILMARI HEINÄJÄRVI / THIRDPOINTPHOTOGRAPHY

Kun sunnuntain ensimmäisessä lähdössä ohjastaja Santtu Raitala kannustaa Mr Golden Quick -nimisen suomalaisoriin voittoisaan kiriin, virkeimmät raviristeilijät ovat vasta bussissa matkalla Solvallan raviradalle. Suurin osa matkustajista on vielä ennen aamuyhtätoista laivalla.

Jokunen heistä myös jää sinne. Ravit näytetään suorana lähetyksenä yökerhon näytöllä, ja vetoa pääsee lyömään älypuhelimella.

Ruotsissa hevoset ja ohjastajat ovat urheilutähtiä, joille hurrataan ja taputetaan. Lehtereillä lyödään rumpua ja laulu raikaa.

Elävää rahaa

Jorma Vuoksenmaan mukaan huono totopeli on ”kuollutta rahaa”. Mutta kun pelaa monte- eli raviratsastuslähdössä ranskalaishevosta nimeltä Be Mine De Houlle, raha säilyy niin hyvin hengissä, että se lisääntyy.

Seitsemänvuotias ravuri tekee ylivoimaisen esityksen johtamalla lähtöään startista maaliin.

Voittajapelistä saa panoksen 6,7-kertaisena takaisin. Kruunutukko kourassa nostaa itseluottamusta.

Laukaalainen Aija Multanen ja varkautelainen Sari Laitinen ovat vetäytyneet helteestä ilmastoidun totohallin suojaan. Heillä on kädet täynnä pelilappuja, mutta he eivät ole varmoja siitä, mitä ovat pelanneet.

Kossukurvi

Helle hellii raviristeilijöitä suomalaiskatsomo Kossukurvissa. © ILMARI HEINÄJÄRVI / THIRDPOINTPHOTOGRAPHY

Naisten matkan on kustantanut Multasen tytär ja Laitisen kummityttö Anna-Kaarina Peura 50-vuotislahjaksi äidilleen.

”Jos tulee voittoja, niin sitten on sokka irti”, Multanen sanoo.

Radalta alkaa taas kantautua rummun pärinää ja rytmikästä taputusta. Lähtöauto kiihdyttää takasuoralla, ja Uppohoppa-niminen hevonen spurttaa keulaan.
Multanen ja Laitinen nauttivat ilmassa väreilevästä jännityksestä ja ravien hurmoksesta.

Radanvarressa ja radalla on myös heille mieluisaa katseltavaa.

”Hevoset ovat upeita, ja ohjastajilla on todella makeita ajopukuja.”

Örjan Kihlström

Ruotsalainen Örjan Kihlström on yksi maailman arvostetuimmista raviohjastajista. © ILMARI HEINÄJÄRVI / THIRDPOINTPHOTOGRAPHY

Nöyrät nyökkäykset

Päivän seitsemännen lähdön jälkeen Kossukurvissa jaetaan moitteita. Nuori suomalainen ravituristi huojuu sen verran, että muutama helteessä pehmennyt ruotsalainen muovituoppi on kaatunut.

Nuori mies pysyy kuitenkin itse pystyssä.

Nöyränä nyökkäilevä nuorukainen on Västeråsissa asuvan järjestyksenvalvoja Marja Ylitalon mielestä harmiton, eikä tätä ole syytä poistaa alueelta.

Suomessa syntynyt Ylitalo kertoo, että Kossukurvissa pidetään yleensä hauskaa hyvässä hengessä, vaikka joskus paikalle joudutaan hälyttämään poliisi tai ambulanssi.
Putkaan suomalaisia ravituristeja päätyy vain harvoin.

”Jos joku uupunut ravituristi ei pysty huolehtimaan itsestään, yleensä kaverit ottavat hänet huostaansa ja vievät laivalle.”

Kossukurvissa piipahtaa myös raviristeilyllä juontotehtävissä oleva Miss Suomi Michaela Söderholm. Hän on harrastanut ratsastusta lapsesta asti ja on piakkoin lähdössä seuraamaan laukkakisoja Pariisiin.

Sanna Korpivaara (vas.), Saija Liimatainen, Kirsi Jokela ja Anita Långström

Sanna Korpivaara (vas.), Saija Liimatainen, Kirsi Jokela ja Anita Långström uskovat, että totovoitoilla saadaan vielä illalla nauttia samppanjaa ja mansikoita. © ILMARI HEINÄJÄRVI / THIRDPOINTPHOTOGRAPHY

Raviristeilyllä Söderholmia viehättää ravikansan yhteisöllisyys sekä aito ja vilpitön hauskanpidon taito.

”Onhan raviristeily aika rankka retki, jos tätä verrataan Miss Universum -kilpailuun”, Söderholm naurahtaa.

Tirskuvaa testosteronia

Kun ranskalainen miljoonaori Bold Eagle menettää mahdollisuutensa jo karsintalähdön laukkaan, Elitloppetin finaalin voittajaksi ounastellaan italialaista Ringostar Trebiä. Se on myös Jaajo Linnonmaan suosikki.

”Se on voittaja, ja se tietää sen myös itse”, Linnonmaa hehkuttaa katsellessaan radan varressa hevosten esittelymarssia.

Hän on vaikuttunut siitä, miten hevoset nostavat turpansa, huokuvat itsevarmuutta ja tervehtivät rehvastelen yleisöä.

”600 kiloa painavan lihaskimpun testosteronit tirskuvat tänne katsomoon saakka.”

Viuhahdus tehdään alushousut jalassa.

Ringostar Treb voittaa Elitloppetin ja kuittaa omistajilleen kolmen miljoonan kruunun palkintorahat. Suomalaisravuri Nadal Broline kirii ruotsalaisen Ulf Ohlssonin ohjastamana hienosti kolmanneksi.

Kun etusuoralla vietetään voittajavaljakon ympärillä juhlaseremonioita, kaksi nuorta ruotsalaismiestä kiipeää kaiteen yli, juoksee kaviouran poikki keskikentän nurmikolle ja pulahtaa altaaseen.

Sekin kuuluu Elitloppet-raveihin.

Ruotsalaisten traditio on kuitenkin melko vaisu. Viuhahdus tehdään alushousut jalassa.

Toto

Toto tuo ja veto vie. Solvallan Elitloppet-raveissa on jaossa miljoonavoittoja. © ILMARI HEINÄJÄRVI / THIRDPOINTPHOTOGRAPHY

Liinaharjan tappio

Illalla juhlat jatkuvat laivalla. Edessä on kolmas lyhyt yö.

Esiintymisvuorossa ovat Aurora ja Janna, ja pikkutuntien tahdeista vastaa taas coveryhtye nimeltä Joku Paikallinen Bändi.

Laivan henkilökunta on kehittänyt raviristeilylle Lähtölaukka- ja Juoppo Pari -nimiset juomat, ruotsalaisen ohjastajatähden Björn Goopin mukaan nimettyyn juomaan puolestaan sekoitetaan rommia, colaa ja limeä.

Myymälät avataan taas, kun laiva irtoaa laiturista. Tullivapaita ostoksia kannetaan laatikkokaupalla hytteihin kotiin viemisiksi. Käytävällä kuljeskellaan. Pubissa käynnistyy karaoke.

Pelikassa hupeni kahden päivän aikana liki olemattomiin, mikä harmittaa vähemmän kuin se, että liinaharjainen suomenhevosruuna Polara kärsi kylmäveristen Elitkampenissa millimetritappion norjalaisori Lome Bragelle.

Risteilyalus kyntää taas Pohjanlahtea. Aurinko alkaa painua mailleen, ja lokkeja liitää harvoin siiveniskuin laivan yllä.
Sivukannen penkillä väljähtyy täysi tuopillinen olutta.

Huomenna ollaan Suomessa, mutta ensi keväänä tullaan ottamaan revanssi.

X