Näin valitset ja kaadat parhaan joulukuusen – Älä vain tee tätä kohtalokasta virhettä kuusen tyven kanssa!

Missä kasvavat kauneimmat joulukuuset? Omaa silmää miellyttävä joulukuusi kannattaa käydä valitsemassa jo ennen joulua. Metsien hoidosta Keuruun ja Mänttä-Vilppulan seudulla vastaava Lauri Kinnunen vinkkaa, miten kaadat kuusen oikein.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Paras joulukuusi kannattaa käydä valitsemassa etukäteen.

Missä kasvavat kauneimmat joulukuuset? Omaa silmää miellyttävä joulukuusi kannattaa käydä valitsemassa jo ennen joulua. Metsien hoidosta Keuruun ja Mänttä-Vilppulan seudulla vastaava Lauri Kinnunen vinkkaa, miten kaadat kuusen oikein.
(Päivitetty: )
Teksti: Toimitus

Onko haaveissasi aito joulukuusi? Jos tarkoituksenasi on valita ja kaataa kuusi itse, on hyvä ottaa pari asiaa ensin huomioon.

Perinteen mukaan kuusi haetaan metsästä jouluaattoaamuna, mutta joulupuun voi hankkia hyvissä ajoin.

”Esimerkiksi päivää tai kahta ennen joulua kuusen voi hakea kotipihaan odottamaan”, Finsilvan metsien hoidosta Keuruun ja Mänttä-Vilppulan seudulla vastaava  Lauri Kinnunen vinkkaa Seuralle.

Myös valmistelut on hyvä tehdä etukäteen, ettei edessä turhaa talsimista ja kuusen metsästystä saha kourassa. Mieluinen joulukuusi kannattaa käydä etukäteen valitsemassa ja merkitsemässä.

Kuusen valinta on helpointa ja kätevintä tehdä silloin, kun oksilla ei vielä ole lunta, koska lumen paino saa oksat riippumaan.

Aito joulukuusi haussa – Näin valitset kauneimman kuusen

Suojasäät ovat hyvää aikaa joulukuusen metsästämiseen ja valitsemiseen. Jos oksat ovat ehtineet jäätyä, puun todellista ulkonäköä ei saa selville sittenkään, vaikka kuinka varistaisi lumet alas.

Lauri Kinnusella on hihassaan vinkki, mistä parhaan kuusen voikaan löytää.

”Yleensä parhaan näköiset joulukuuset ovat kasvaneet hitaasti isompien puiden alla. Näissä kuusissa on oksia tavallista tiuhemmassa ja ne tasaisemman näköisiä.”

Hidaskasvuisia kuusia tavataan usein kuivahkoilla mäntykankailla. Jos männikköä kasvatetaan talousmielessä, mäntyjen alla olevat kuuset ovat maanomistajalle turhia.

Tällainen kuusi on oikein hyvä valinta, sillä sen kaataminen ei luultavasti aiheuta vahinkoa tai tappiota maanomistajalle.

Älä kuitenkaan koskaan kaada puuta ilman lupaa – puunkaatoon on aina saatava maanomistajan lupa. Yksittäisen kuusen varastaminen on näpistysrikos, josta saa sakkoja.

Lue myös: Seisooko kotonasi ekologinen kotimainen joulukuusi vai halpa tuontipuu? Lue tietoisku joulukuusien eroista

Näin kaadat joulukuusen oikein – helppoa kuin heinänteko?

Joulukuusen kaataminen helppoa, vinkkaa asiantuntija.

Aito joulukuusi kannattaa valita etukäteen. Joulukuusen kaataminen helppoa, vinkkaa asiantuntija. Jos ulkona on pakkasta, puun voi myös kaataa etukäteen ja jättää odottamaan aattoa. © iStock

Joulukuusen kaatamiseen riittää tavallinen käsisaha, kuten pokasaha.

Metsään lähtiessä laita jalkaan hyvät kengät ja varmista, että housunlahkeet ovat tiiviit, niin lumisessa – tai vetisessä – metsässä on mukavampi kulkea.

Jos lunta on paljon, sujauta jalkaan lumikengät, jotka helpottavat liikkumista.

Sahaamisessa ei Lauri Kinnusen mukaan tarvita sen kummempia kikkoja.

”Poikkisuora sahaus, ei mitään erikoista”, hän toteaa Seuralle.

Entä millainen kuusi kannattaa jättää suosiolla metsään?

”Tietysti liian pieni, liian suuri tai liian ruma ovat sellaisia, mitä ei kannata kaataa. Liian suurestakin kuusesta voi saada sopivan, jos sitä lyhentää tyvipäästä sen verran, että siitä tulee sopivan mittainen”, Kinnunen sanoo.

Kaadetun kuusen saa helpoimmin auton tai peräkärryn luokse raahaamalla sitä maata pitkin. Muista vetää puuta tyvi edellä, jolloin kuusi ei kärsi turhia: oksat joustavat ja puu kestää siirtelyä.

Lue myös: Joulukuusi – Näin se kasvatetaan siemenestä juhlan keskipisteeksi

Aito kuusi sisään – Muista sahata tyvestä pala pois, tai muuten käy köpelösti

Jos on pakkassää, puu voi odottaa sisään kantamista ulkona pitkäänkin.

Kun on aika tuoda kuusi sisään koristeltavaksi, kuusta ei kannata siirtää pakkasesta suoraan huoneenlämpöön.

Sulata jäinen kuusi hitaasti esimerkiksi autotallissa, jolloin puu säilyttää neulasensa ja pysyy kauniina.

Jos haluat, että kuusi pysyy hyvässä kunnossa, kannattaa saha kaivaa uudestaan suosiolla esiin.

”Sahauspinta kuivahtaa helposti, mikä saa huoneenlämmössä puun kuivumaan ja varistamaan neulasia. Siksi kannattaa sahata tuore leikkauspinta ennen kuin puu laitetaan kuusenjalkaan. Kun tyvestä sahaa pois 5–10 senttiä, puu alkaa taas imeä vettä”, Lauri Kinnunen vinkkaa.

Tyven sahaaminen on erityisen tärkeää myös silloin, kun joulupuu on ostettu kuusimyynnistä, jossa se on saattanut seistä pitkäänkin.

Oston yhteydessä myyjältä voi tiedustella, milloin puu on kaadettu.

Lue myös: Älä asettele kukkia joulukuusen viereen – kuusen läheisyys saattaa koitua joulukukkien kohtaloksi

Lähde: Finsilva.fin tiedote

X