Juokse, niin ansaitset kryptovaluuttaa – erikoinen STEPN-sovellus koki huiman suosion ja dramaattisen mahalaskun

STEPN-sovellus pyrkii hyödyntämään kryptovaluuttoja ihmisten arjessa. Kun buumi oli suurimmillaan, halvin digitaalinen tossu maksoi 1200 dollaria.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

STEPN-juoksusovelluksen ideana on tienata kryptoja liikkumalla. Sitä varten täytyy ensin ostaa NFT-tossu.

STEPN-sovellus pyrkii hyödyntämään kryptovaluuttoja ihmisten arjessa. Kun buumi oli suurimmillaan, halvin digitaalinen tossu maksoi 1200 dollaria.
Teksti:
Aarno Malin

Maailman ensimmäisen kryptovaluutan bitcoinin arvo oli vuonna 2009 vain 0,001 dollaria, mutta marraskuussa 2021 jo peräti 68 000 dollaria. Sen jälkeen arvo on laskenut alle puoleen, mutta optimistisimmat uskovat sen nousevan vielä yli miljoonaan dollariin.

Bitcoinin tähtitieteellinen arvonnousu ja suosion kasvu ovat innostaneet ihmisiä kehittelemään lisää kryptovaluuttoja. Niillä on ominaisuuksia, joilla ne eroavat toisistaan. Kryptoja on jo tuhansia, ja uusia kehitellään koko ajan.

Sitä on pohdittu paljon, miten kryptoja voitaisiin hyödyntää ihmisten arjessa. Enimmäkseen niillä vain käydään kauppaa kryptopörsseissä. Olisiko ne mahdollista tuoda saumattomaksi osaksi tavallisten ihmisten jokapäiväistä elämää ja voisiko niillä parantaa elämänlaatua?

Jos joku sellaisen mahdollisuuden keksii, hän voi kääriä suuret voitot.

STEPN-sovelluksesta pitää ostaa NFT-tossu

Kenties mielenkiintoisin yritys tällä saralla on älypuhelimiin ladattava juoksusovellus STEPN, jonka ideana on tienata kryptoja liikkumalla. Se on myös osoitus siitä, että koska kyseessä on uudenlainen tapa tehdä bisnestä, voi lupaavan alun jälkeen kaikki mennä totaalisen pieleen.

STEPN-sovelluksessa täytyy ensin ostaa NFT-tossu. NFT tulee sanoista Non-Fungible Token. Se tarkoittaa jotain digitaalista tuotetta, kuten kuvaa tai tekstiä, jonka omistusoikeus on ostettavissa. NFT:t ostetaan kryptoilla.

Ostettuaan tossun sovelluksen käyttäjä voi kävellä, hölkätä tai juosta kymmenen minuuttia vuorokaudessa samalla kryptoja tienaten. Jos ostaa lisää tossuja, voi liikkua päivittäin kauemmin.

Ruutukaappauksia STEPN-sovelluksesta. Vasemmalla näkyy käyttäjän ostama NFT-tossu, ja oikealla on näkymä sovelluksen kaupasta, jossa voi selata erilaisia tarjolla olevia tossuja.
Ruutukaappauksia STEPN-sovelluksesta. Vasemmalla näkyy käyttäjän ostama NFT-tossu, ja oikealla on näkymä sovelluksen kaupasta, jossa voi selata erilaisia tarjolla olevia tossuja.

Juoksusovelluksessa tossujen hinnat määräytyvät kysynnän ja tarjonnan mukaan. Erilaisilla ominaisuuksilla varustettuja tossuja on tarjolla runsaasti. Keväällä 2022, kun STEPN-buumi oli suurimmillaan, halvin tossu maksoi 1200 dollaria.

Uuden käyttäjän oli siis maksettava yli tonni, jotta hän pääsi käyttämään sovellusta ja juoksemaan kymmenen minuuttia vuorokaudessa. Ja silti sovelluksen suosio vain kasvoi, sillä tuon kymmenminuuttisen aikana oli mahdollista tienata huomattava summa kryptoina.

Lisäksi ihmiset uskoivat, että tossujen hinnat nousisivat koko ajan, joten sellaisten hankkimista pidettiin tuottoisana sijoituksena.

Monet suhtautuivat STEPN-sovellukseen nimenomaan sijoituskohteena ja syytivät siihen kymmeniätuhansia dollareita. Sitten alkoi epäonnisten tapahtumien ketju.

Nyt halvin tossu maksaa enää noin 30 dollaria. Sijoitukset haihtuivat savuna bittiavaruuteen.

Tuntui, että STEPN toi elämään pelkkää hyvää

STEPN-sovellus tuli yleisön saataville vuoden 2022 alussa ja saavutti välittömästi suuren suosion eri puolilla maailmaa. Se, että liikkumalla pystyi ansaitsemaan rahaa, oli jotain ihan uutta ja mullistavaa.

Jotkut sovelluksen käyttäjät jatkoivat vanhoja juoksurutiinejaan ja tienasivat samalla, jotkut taas lähtivät elämänsä ensimmäistä kertaa lenkille ja alkoivat kohottaa kuntoaan, koska raha oli niin hyvä motivaattori.

Tuntui, että STEPN toi kaikkien elämään pelkkää hyvää.

Lue myös: Seura tutki: Kryptovaluuttaa ja öljyjätetehtaita – Unelmasijoitus syntyy aina uudelleen eri nimellä, kun tuttu verkostoveijari haluaa rahasi

Sovelluksen käyttämiseen tarvitaan kolmea eri kryptovaluuttaa. Niistä kaksi on on kehitetty nimenomaan sovellusta varten.

Green Satoshi Token eli GST on krypto, jota sovelluksen käyttäjä tienaa liikkuessaan. Sillä voi muun muassa ostaa tossuihin erilaisia ominaisuuksia ja nostaa niiden tasoa. Jos nostaa jonkun tossun kaikkein korkeimmalle tasolle, voi sillä alkaa tienata Green Metaverse Tokenia eli GMT:ta.

Näiden lisäksi sovelluksessa käytetään kryptoa, jolla maksetaan lohkoketjun transaktiokulut. Nykyään voi valita kolmesta eri lohkoketjusta, joista jokaisella on oma kryptonsa eli niin sanottu natiivitoken.

Sovelluksen omien kryptojen arvonnousu oli aluksi huimaa. Vuoden 2022 alussa GST:n arvo oli 1,5 dollaria, mutta huhtikuussa jo 8 dollaria. Tuona aikana sovelluksen käyttäminen muuttui siis monin verroin kannattavammaksi.

GST on krypto, joka on käytössä vain STEPN-sovelluksessa. GMT sen sijaan tuli käyttöön myös sovelluksen ulkopuolella. Sillä alettiin käydä kauppaa kryptopörsseissä.

Kaupankäynti alkoi maaliskuussa 2022, jolloin GMT:n arvo oli 0,1 dollaria. Se oli heti hyvin haluttu krypto, mikä kertoi siitä, että usko STEPN-sovelluksen tulevaisuuteen oli vahva. Kovan kysynnän vuoksi GMT:n arvo raketoi ja oli seuraavassa kuussa jo yli 4 dollaria.

Videopalvelu Youtubeen suorastaan tulvi videoita, joissa julistettiin GMT:n olevan satumainen sijoituskohde. Optimistisimmat kommentoijat pitivät varmana, että arvonnousu jatkuisi yhtä nopeana sataan dollariin saakka.

Sitten kryptomarkkinat osoittivat arvaamattomuutensa. Tai ehkä jälkiviisaana voi sanoa, että seuraukset olivat odotettavissa.

Sijoittajat alkoivat myydä STEPN-tossujaan polkuhintaan

Bitcoinin arvo lähti syöksyyn. Bitcoinin asema kryptomarkkinoilla on niin hallitseva, että se veti muidenkin kryptojen arvot laskuun. Epävarmuus valtasi markkinat ja tarttui myös juoksusovelluksen käyttäjiin ja siihen sijoittaneisiin.

Mihin NFT-tossujen, GST:n ja GMT:n arvonnousu lopultakin perustui? Vain siihen, että ihmiset uskoivat niiden maksavan tulevaisuudessa vieläkin enemmän. Kun tuo usko järkkyi, kupla puhkesi.

Sijoittajat myivät tossujaan polkuhintaan, koska pelkäsivät arvon laskevan vielä alemmas. GST romahti, ja koska sen arvo oli pian lähes olematon, ei juoksusovelluksella voinut enää tienata käytännössä mitään.

GMT:lla voi edelleen käydä kauppaa kryptopörsseissä. Sen arvo on tippunut huhtikuun 2022 jälkeen 95 prosenttia, ja lasku jatkuu. Näköpiirissä ei ole merkkejä paremmasta.

Lohkoketjujen analysointiin tarkoitetun Dune Analytics -palvelun mukaan STEPN-sovelluksella oli eniten kuukausittaisia käyttäjiä toukokuussa 2022. Tuolloin heitä oli yli 700 000. Kesäkuussa 2023 heitä oli enää 27 000.

Voiko STEPN-sovelluksella olla vielä ruusuinen tulevaisuus?

STEPN ei silti ole kuollut ja kuopattu. Sen kehittäjät tekevät siihen jatkuvasti muutoksia, joilla pyrkivät parantamaan sitä ja tekemään siitä houkuttelevamman uusille käyttäjille.

On silti vaikea nähdä sillä ruusuista tulevaisuutta massiivisen mahalaskun jälkeen.

Sovelluksella voi edelleen ansaita rahaa, mutta kyse on niin pienistä hiluista, ettei niillä ole mitään merkitystä kenellekään.

Jos haluaa tienata, kannattaa mieluummin kerätä pulloja. Silloin voi myös liikkua niin kauan kuin huvittaa ilman aikarajaa.

X