Koronavirus on aikamme suurin koettelemus – Pienennä riskiä: ”Palkinto tottelemisesta voi olla arvokkain mahdollinen”

Jaa artikkeli
Päätoimittaja Erkki Meriluoto.
Päätoimittaja Erkki Meriluoto. © Niclas Mäkelä / Otavamedia
"Vaikka itse ei kuuluisikaan riskiryhmään, on syytä ajatella omaa napaa pidemmälle. Koronavirus leviää oireettomien keskuudessa tehokkaimmin, ja muita sairauksia poteville se on kohtalokkain," Erkki Meriluoto kirjoittaa.

Koronavirus on aikamme suurin koettelemus ja puheenaihe. Epidemia on Suomessakin edennyt jo siihen pisteeseen, että monien lähipiirissä on joku, joka on sairastunut.

Koska kaikkia ei enää testata koronaviruksen varalta, on täyttä varmuutta sairauden laadusta mahdotonta saada. Oireet ovat kuitenkin yhteneväisiä: voimaton olo, korkeaksikin nouseva kuume, lihassäryt, flunssa ja jopa hengitys­vaikeudet.

THL on laatinut erilaisia ennusteita taudin etenemisestä Suomessa. Lievimmässäkin skenaariossa yli miljoona suomalaista saisi tartunnan, ja siihen kuolisi 580–1 080 ihmistä.

Keskiverrossa ennusteessa 40 prosenttia väestöstä eli yli 2,1 miljoonaa kansalaista saisi tartunnan. Menehtyneitä olisi 1 080–2 160 henkeä. Vaikeassa skenaariossa noin 3,2 miljoonaa suomalaista saisi ­koronatartunnan. Kuolemantapauksia ­tulisi 1 620–3 240.

Koronavirus leviää tehokkaimmin nyt oireettomien keskuudessa.

Koronavirus leviää tehokkaimmin nyt oireettomien keskuudessa. © Tommi Tuomi / Otavamedia

Yksilötasolla jokaisella on ratkaisun avaimet

Miten voimme vaikuttaa siihen, että ennuste toteutuisi mahdollisimman vähäisten määrien mukaisesti? Ainakin yksilötasolla jokaisella on ratkaisun avaimet käsissään. Jos poltat tupakkaa, on nyt todella hyvä aika tumpata viimeisen kerran.

THL:n mukaan tupakointi saattaa lisätä koronavirusinfektion riskiä terveydelle, sillä yleisesti ottaen tupakointi heikentää keuhkojen toimintaa.

Hoitotasapainossa oleva astma on uusien tietojen mukaan melko vähäinen riskitekijä koronaviruksessa. Riskiryhmässä ovat vaikeaa keuhkosairautta sairastavat.

Salakavala koronavirus

Vaikka itse ei kuuluisikaan riskiryhmään, on syytä ajatella omaa napaa pidemmälle. Koronavirus leviää oireettomien keskuudessa tehokkaimmin, ja muita sairauksia poteville se on kohtalokkain.

Viranomaiset ovat antaneet ohjeita käsien pesusta, kokoontumisten välttämisestä ja yli 70-vuotiaiden pysymisestä karanteenia vastaavissa oloissa. Palkinto tottelemisesta voi olla arvokkain mahdollinen: jonkun hengen säästäminen.

Lue myös: Tupakointi lisää vaikean koronavirustaudin riskiä – Erikoislääkäri: ”Tupakoitsijoilla on keuhkoissaan jatkuvasti lievä, krooninen tulehdustila”

Lue myös: Toivoa herättävä koronavertailu: Suomen sairaalapotilaiden lukumäärä nousee selvästi hitaammin kuin muualla Pohjoismaissa

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X