Seuran paljastama kuntouttava työtoiminta joutui poliisin ja Avin syyniin – 9 euron työntekijöiden käyttö tutkitaan Sastamalassa

Jaa artikkeli
Sastamalan työttömät tekivät alihankintana muun muassa kumieristeitä teollisuudelle. © Otavamedia / Tommi Tuomi
Seura selvitti syyskussa, millaisia epäselvyyksiä Sastamalan kunnan kuntouttava työtoiminta pitää sisällään. Nyt asiaa setvivät sekä aluehallintovirasto että poliisi.

Seura kertoi 29. elokuuta Sastamalan kuntouttavasta työtoiminnasta. Sastamalan kunta myi työttömiä firmojen alihankkijoiksi niin, että työttömät tienasivat firmojen alihankintatyössä vain yhdeksän lisäeuroa päivässä.

Aluehallintavirasto oli selvitellyt kunnan kuntouttavaa työtoimintaa jo keväällä ennen Seuran jutun ilmestymistä. Avi oli todennut, että kunta patisti työtoimintaan ihmisiä, jotka eivät sinne kuuluneet.

Kuntouttaminen on yleensä tarkoitettu sellaisille, joilla on vaikeuksia palata työelämään, tai tarvitsevat siihen erityistä apua.

Työtoiminta työllisti tavalliset työttömät

Sastamalassa toimintaan joutuivat Seuran tietojen mukaan kuitenkin ihan tavalliset, töitä vaille jääneet ihmiset, jotka eivät ollet kuntouttamisen tarpeessa.

Seura toi jutussaan ilmi uusia puutteita työtoiminnassa: työttömät valmistivat kuntouttavana työnä yksityisille yrityksille muun muassa sikojen siemennesteen lämpöpusseja, vessan peilejä ja kumieristeitä, vaikka kuntouttava työtoiminta ei saisi korvata virka- eikä työsuhteista palkkatyötä.

Edullisen alihankinnan takia yritysten ei tarvinnut palkata itse töihinsä uusia työntekijöitä.

Sastamalan kunnan työllisyyspalvelupäällikkö Tiina Leppäniemi kertoi Seuralle tuolloin, että ”oikein toivoisin, että nyt Avi tekisi uuden tarkastuksen”.

Hänen mielestään aluehallintoviraston löytämät puutteet työtoiminnassa ovat olleet vain paperien vääriä kirjauksia, jotka ovat nyt hänen mukaansa prikulleen kunnossa.

Nyt Leppäniemen toive on toteutunut – Avi tutkii tilannetta.

Kuntoutujat ja työtehtävät

Jopa Sastamalan kunnan sisäistä postia kulkee Työvoiman palvelukeskuksen kautta: kuntoutujat ovat jakaneet lähetyksiä. © Tommi Tuomi / Otavamedia

Avi haluaa tarkat tiedot toimintatavoista

Aluehallintavirasto on ottanut Sastamalan kunnan työllisyyspalvelut uudelleen tarkasteluunsa Seuran jutussaan kertomien tietojen takia.

Aluehallintovirasto on tehnyt syksyllä sekä tarkastuskäynnin että haastatellut toiminnassa mukana olevaa viittä työtöntä asiakasta sekä vaatinut nähdä noin 20 asiakkaan aktivointisuunnitelmien kopiot.

Virasto oli vaatinut kunnalta myös uuden selvityksen toiminnasta marraskuun loppuun mennessä.

Aluehallintoviraston ylitarkastajan Niina Lehtisen mukaan tutkittavaa on paljon.

”Valvontapäätös ei valmistu tänä vuonna”, Niina Lehtinen kertoo.

Poliisi harkitsee esitutkinnan aloittamista

Seuran jutun jälkeen ainakin kaksi yritystä on vetäytynyt Sastamalan kanssa tekemästään alihankintayhteistyöstä.

Lisäksi poliisille on tehty rikosilmoitus kunnan työllisyyspalveluiden toiminnasta. Poliisi harkitsee parhaillaan, aloittaako asiasta esitutkintaa. Alustava rikosnimike on virkavelvollisuuden rikkominen.

”Yksityishenkikö on tehnyt tämän rikosilmoituksen. Asia on niin alkuvaiheessa, että en pysty kommentoimaan tätä enempää”, Sisä-Suomen poliisin rikoskomisario Pauli Pitkäkoski sanoo.

Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee lakiuudistusta, jossa kuntouttavan toiminnan ehdot määriteltäisiin nykyistä tarkemmin. Vastaavanlaisia Avin huomaamia epäselvyyksiä on ollut Sastamalan lisäksi viidellä muulla paikkakunnalla.

X