Uskaltaako kuumalla säällä urheilla? Onneksi hellesäännöt pitävät urheilijan puolta – ainakin jalkapallossa

Tavallisen kuntoilijan kannattaa erityisesti muistaa riittävä nesteytys.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Nesteytyksen tärkeyttä ei voi helteellä korostaa liikaa, oli urheilu mitä tahansa.

Tavallisen kuntoilijan kannattaa erityisesti muistaa riittävä nesteytys.
Teksti:
Karoliina Kanerva

Urheilu helteellä voi olla vaarallista. Kuumuus otetaan kuitenkin yhä useammin huomioon myös eri urheilulajien säännöissä.

Vuoden 2014 jalkapallon maailmanmestaruuskilpailuissa Brasiliassa otettiin ensimmäistä kertaa käyttöön viralliset juomatauot.

Isäntämaa vetosi hiostaviin oloihin ja pelaajien hyvinvointiin, joten Kansainvälinen jalkapalloliitto FIFA päätti, että yli 32 asteen helteessä erotuomari voi viheltää juomatauon 30 minuutin jälkeen ensimmäisen ja toisen puoliajan alusta. Yksi tauko kesti noin kolme minuuttia, ja se huomioitiin varsinaisen peliajan jälkeisissä lisäminuuteissa.

Ohjatut juomatauot, englanniksi ”cooling breaks”, ovat olleet käytössä myöhemminkin. Tauot vihellettiin muun muassa Real Madridin ja Manchester Unitedin välisessä UEFA Super Cup -finaalissa, joka pelattiin Makedonian pääkaupungissa Skopjessa vuonna 2017 Lucifer-helleaallon aikaan.

Vastikään päättyneissä Venäjän MM-kisoissa ei lämpimistä keleistä huolimatta virallisia juomataukoja pidetty.

Suomessa tauot on otettu käyttöön esimerkiksi Veikkausliigan peleissä.

Palloliiton säännöt poikkeavat hieman FIFAn linjauksista, ja vaadituksi lämpötilaksi riittää 20 astetta poutaisella säällä.

Mikäli tauot halutaan pitää, tulee niistä sopia palaverissa ennen ottelun alkua.

Kun vesi on riittävän lämmintä, triathlonistin täytyy jättää märkäpuku kotiin

Triathlonissa urheilijoiden terveysriskit kuumalla säällä otetaan huomioon esimerkiksi märkäpukukiellolla. Ihonmyötäinen puku voi olla urheilijalle lämpimässä vedessä erittäin hiostava.

SM-kilpailujen puolimatkan voitosta kamppailtiin lauantaina 21. heinäkuuta Joroisissa. Märkäpuvun käyttökiellosta raportoi Helsingin Sanomat.

”Kun uintimatka on yli 1 500 metriä eli puolimatkalla, niin märkäpuvun käyttöraja on Suomen Triathlonliiton sääntöjen mukaan 23 astetta”, tapahtumapäällikkö Tiina Boman sanoo.

Veden lämpötila kilpailupaikalla oli ennen kisan alkua useamman asteen säännöissä esitettyä alarajaa korkeampi. Kielto on päässyt käytäntöön aiemminkin triathlonin SM-kilpailuissa vuonna 2010.

Helteellä juoksijan suojana oikea ajoitus, nesteytys ja vaikkapa sieni

Oli kyse sitten huippu-urheilusta tai vapaa-ajan liikunnasta, kuumuuden luomat terveysuhat voivat tulla yllätyksenä hyväkuntoisellekin.

Urheilu helteellä ei ole kiellettyä puuhaa, mutta maalaisjärkeä kannattaa käyttää. Ajankohdaksi ei parane valita kuuminta keskipäivää, vaan sijoittaa suoritus joko aamuun tai iltaan.

Riittävän nestetasapainon ylläpito on elimistölle äärimmäisen tärkeää. Janontunne tulee vasta, kun nestehukka on jo syntynyt, ja siksi nesteytyksen tulisikin olla tasaista ja jatkuvaa.

Parhaana janojuomana toimii vesi, mutta helteellä urheilevan kannattaa ottaa hyödyt irti myös urheilujuomista. Jos kyse on pitkäaikaisesta suorituksesta, urheilujuoma toimii tehokkaammin kuin pelkkä vesi.

Toukokuussa juostussa Helsinki City Marathonissa juoksijoille tarjottiin henkilökohtaiset pesusienet. Virkistysasemilla sienen pääsi kostuttamaan, ja sen avulla osallistuja saattoi viilentää itseään juoksun aikana.

Helsinki Marathon juostaan 25. elokuuta. Tarkkaa säätä ei juoksija voi vielä tietää, mutta kuumottaviin olosuhteisiin kannattaa varautua hyvissä ajoin etukäteen.

X