Kylmiltään liikenteeseen: ovatko traktorimönkijät turvallisia kikottimia teinien käsissä?

Traktorimönkijällä voi periaatteessa lähteä liikenteeseen ilman, että on tuntiakaan harjoitellut ajamista.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Mönkijöiden lupavaatimukset vaihtelevat ajoneuvonluokan mukaan.

Traktorimönkijällä voi periaatteessa lähteä liikenteeseen ilman, että on tuntiakaan harjoitellut ajamista.
Teksti: Miina Leppänen

Teinit ajavat liikenteessä koppimönkijöillä, ja liikenteeseen pääsee melko helposti teoriakokeen suoritettua.

Mönkijöitä on joka lähtöön: Maastomönkijää saa käyttää tiealueella vain poikkeustapauksissa. Tieliikenteeseen hyväksyttyjä mönkijöitä on kahdenlaisia: keveitä ja raskaita nelipyöriä.

Liikenteessä saa liikkua myös T-mallin mönkijöillä, jotka luokitellaan traktoreiksi. Niiden käyttämiseen tarvitaan vain teoriakoe.

”Teoriakoe koostuu luokkakohtaisista kysymyksistä, riskien tunnistamiskysymyksistä ja kuvakysymyksistä. Pitää siis osata kyseisen ajoneuvoluokan erityispiirteitä, tunnistaa riskejä ja hallita perusliikennesäännöt”, sanoo asiantuntija Joni Palonen Liikenne- ja viestintävirastosta.

Vaatimukset vaihtelevat menopelin mukaan

Osalle mönkijöistä vaaditaan B-luokan ajokortti, joka edellyttää lukuisia harjoitusajotunteja, teoriakokeen ja ajokokeen.

T-luokan traktorimönkijät ovat kirjava ajoneuvojoukko. Kun rakenteellinen nopeus on 40 kilometriä tunnissa, tarvitaan traktorikortti. Ikäraja sen saamiseen on 15 vuotta.

Samalla tutkinnolla saa kuljettaa monenlaisia ajoneuvoja.

”T-luokan ajo-oikeus oikeuttaa ajokorttilain mukaan kuljettamaan traktoreita, joiden suurin rakenteellinen nopeus on enintään 60 kilometriä tunnissa lukuun ottamatta T3b-luokan traktoreita. Lisäksi T-luokan ajo-oikeudella saa ajaa moottorityökoneita, moottorikelkkoja ja raskaita moottorikelkkoja niihin kytkettyine hinattavine ajoneuvoineen”, Joni Palonen sanoo.

Kuljettajaksi ilman ajokoetta

Mopolla ja mopoautolla ajolupaa suoritettaessa on ajokoe, mutta T-luokan koppimönkijälle tutkinnossa ei ole ajokoetta, vain teoriakoe.

”T-luokan ajo-oikeuden tarkoitus on ollut mahdollistaa kevyen menettelyn kautta maataloudessa, esimerkiksi peltotöissä käytössä olevien traktorien kuljettaminen yli 15-vuotiaille”, sanoo Joni Palonen.

Vuoden 2018 ajokorttilain uudistuksessa T3b-luokan traktorien ajokorttivaatimus muuttui. Kyseisen ajo-oikeuden kuljettajatutkinto sisältää teoria- ja ajokokeen. T-luokan ajo-oikeuden kuljettajatutkinto sisältää edelleen ainoastaan teoriakokeen.

Periaatteessa liikenteeseen voi siis lähteä ilman, että on tuntiakaan harjoitellut ajamista.

Kokemattomat kuskit ja traktorimönkijät: turvallinen yhdistelmä?

Miksi mönkijäkorttia suorittaessa ei ole ajokoetta vaan nuori, kokematonkin kuljettaja voidaan päästää liikenteeseen ilman, että hän on näyttänyt taitonsa?

”T-luokan ajo-oikeudella kuljetettavien muiden traktorimönkijöiden saatavuus ja myös suosio on kasvanut viime ajokorttilain muutoksen myötä selvästi. Tällä hetkellä voimassa olevasta ajokorttilainsäädännöstä taas tulee se, että T-luokan ajo-oikeuden kuljettajatutkinto sisältää vain teoriakokeen. Mönkijöitä on monenlaisissa eri käyttötarkoituksissa ja näin ollen myös kuljettajia hyvin laidasta laitaan”, Palonen toteaa.

Mönkijällä liikenteeseen lähtevät silti kaikkein nuorimmat kuljettajat. Ympärillä on sama liikenne, oli kyse autosta, moposta tai mönkijästä. Autokorttia ajettaessa ajotunteja täytyy olla paljon ja autoa pitää osata käsitellä.

”Kun kortti on taskussa, oppiminen ei lopu siihen vaan käsitys, ymmärrys, tiedot ja taidot kehittyvät liikenteessä liikuttaessa. Nuorta täytyy tukea ajoasioissa ja tarkkailla, miten nuori käyttäytyy liikenteessä”, sanoo Petri Niska Liikenneturvasta. Ajo-opin hankkiminen on kuitenkin vapaaehtoista.

”Mikään ei kiellä ostamasta ammattilaisilta ajotunteja. Monet vanhemmat ostavat autokouluista paketteja, joissa liikenneopettaja antaa opastusta liikenteeseen”, Petri Niska huomauttaa.

Käytännössä nuorten kuljettajien vanhemmat edellyttävät, että lapsi osaa ajaa ja hallitsee liikenteen perustaidot.

X