Lääkelain muutokset tuovat hyötyjä päivystyspotilaalle – Eniten muutoksesta kärsivät isojen apteekkien apteekkarit ja kaupat

Palastelimme lääkelakiin tulevien muutosten hyödyt ja haitat eri osapuolten välillä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kipulääkkeet eivät itseasiassa paranna kipua. Terveystieteiden tohtori, fysioterapeutti ja kipukroonikko Tapio Ojala toteaa, että kipulääke ei paranna – ainoastaan vaimentaa kehosta tulevaa ”kipuviestiä”.

Palastelimme lääkelakiin tulevien muutosten hyödyt ja haitat eri osapuolten välillä.
(Päivitetty: )
Teksti: Maria Tojkander

Kun apteekkeja tulee lisää, hyötyjiä löytyy usealta taholta:

Päivystys- ja muut potilaat:

Joidenkin terveyskeskusten, sairaaloiden ja muiden sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköiden sekä tulevien sotekeskusten yhteyteen voidaan perustaa uusia apteekkeja.

Varsinkin ympärivuorokautista päivystystä tarjoavien paikkojen potilailla on tarve saada lääkkeitä viiveettä.

Apteekkien kaikki asiakkaat:

Jotkin sivuapteekit voisivat itsenäistyä, mikä saattaisi laajentaa niiden aukioloaikoja ja palveluja. Voitaisiin perustaa myös kokonaan uusia apteekkeja.

Kun apteekkeja tulee lisää, isojen apteekkien apteekkarit kärsivät.

© iStock

Proviisorit:

Lakimuutos voisi tuoda suuriin kaupunkeihin parikymmentä ja koko Suomeen jopa 60 uutta apteekkia. Nykyistä useampi proviisori pääsisi apteekkariksi.

Sosiaalihuollon palveluasumisen yksiköt:

Tuetun palveluasumisen ja eri avohoidon yksiköt voisivat ylläpitää pientä yhteistä lääkevarastoa. Se nopeuttaisi asukkaiden lääkehoidon aloittamista.

Kun apteekkeja tulee lisää, isojen apteekkien apteekkarit ja pienet terveyskeskukset kärsivät:

Isojen apteekkien apteekkarit:

Uusien apteekkien perustaminen helpottuu, kun uuden apteekkiluvan kriteerinä ei ole enää pelkästään lääkkeiden saatavuus vaan myös apteekkipalveluiden tarve. Perustaminen myös nopeutuu.

Apteekkarit ovat voineet valittamalla viivästyttää kilpailijoiden tuloa alueelleen – ja ovat niin tehneetkin esimerkiksi Espoossa – mutta nyt valitusprosessi lyhenee.

Uusien apteekkien syntyminen lisää kilpailua ja voi siten nakertaa varsinkin isojen apteekkien kassaa. Ne kun ovat tähän saakka saaneet kasvaa rauhassa.

Pienet terveyskeskukset:

Itsehoitolääkkeiden saatavuuden parantamiseksi oli suunnitteilla myös malli, jossa nykyiset apteekit olisivat voineet perustaa palvelupisteitä vapaasti kauppojen tai pienten terveyskeskusten yhteyteen. Malli hylättiin.

Lääkealan muutokset koskeva apteekkialaa.

© iStock

Itsehoitolääkkeiden hintasääntely löystyy, kuka on hyötyy ja kuka kärsii?

Itsehoitolääkkeiden ostajat hyötyvät:

Hintakilpailu luultavasti alentaa itsehoitolääkkeiden hintoja. Paljousalennuksia ei kuitenkaan saa antaa, eikä alennusten antaminen saa aiheuttaa turhaa lääkkeiden – esimerkiksi särkylääkkeiden – käyttöä.

Kaikki apteekit kärsivät:

Apteekit saavat alkaa kilpailla itsehoitolääkkeiden hinnoilla. Mahdollinen alennus otetaan apteekin katteesta.

Lääkelakiin on tulossa muutoksia.

© iStock

Apteekkien verotus ei kiristykään

Isoimmat apteekit hyötyvät:

Apteekkiveron progressiota ei kiristetäkään ylimmissä veroluokissa, kuten ensin oli tarkoitus.

Suomen valtio kärsii:

Toisin kuin ensin suunniteltiin, isoimmat apteekit eivät maksakaan tulevaisuudessa valtiolle aiempaa suurempaa prosenttia veroa.

Itsehoitolääkkeiden hintasääntely löystyy Suomessa.

© iStock

Itsehoitolääkkeet eivät tule kauppoihin – Apteekkarit huokaisevat helpotuksesta ja kauppiaat kärsivät

Kaikki apteekit hyötyvät:

Apteekkarit ovat pelänneet, että itsehoitolääkkeet tulevat Suomessa marketteihin. Tavanomaisten särkylääkkeiden ja muiden ilman reseptiä myytävien lääkkeiden myynti on tärkeää etenkin pienille apteekeille, jotka ovat kannattavuuden rajamailla.

Päivittäistavarakauppiaat ja hyvinvointiketjut kärsivät:

Itsehoitolääkkeiden kauppamyyntiä on lobattu pitkään, ja jotkin toimijat odottivat sallivaa lakimuutosta jo nyt. Hallitus ei silti vapauta itsehoitolääkkeitä kauppojen hyllyille.

Oriolan ja Keskon yhteinen hyvinvointiketju Hehku ilmoitti yt-neuvotteluista ja pohtii toimintansa lopettamista, vaikka ensimmäiset myymälät avattiin alkuvuodesta ja uusimmat vasta tänä syksynä.

Juttua varten on haastateltu sosiaali- ja terveysministeriön ohjausosaston erityisasiantuntijaa Heidi Tahvanaista.

X