Länsimetro toi nämä epämiellyttävät uudet asukkaat Espooseen – pysyvästi

Metron rakennustyömaa toi aikoinaan rottalaumat Espooseen uusille alueille. Nyt tilanne on vakiintunut: rotat jäivät metron liepeille eikä kantaa ole saatu vähenemään.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Rotat saapuivat Espooseen.

Metron rakennustyömaa toi aikoinaan rottalaumat Espooseen uusille alueille. Nyt tilanne on vakiintunut: rotat jäivät metron liepeille eikä kantaa ole saatu vähenemään.
(Päivitetty: )
Teksti:
Joni Hildén

Pari vuotta sitten valmistunut länsimetron ensimmäinen vaihe kuljettaa nyt ihmisiä Espoon Matinkylään asti. Metrotunnelia kiivaimmin vastustaneet kaupunkilaiset pelkäsivät aikoinaan, että metro tuo mukanaan lieveilmiöitä ja laitapuolen kulkijoita aiemmin niin rauhallisiin puutarhakaupunginosiinkin.

Tavallaan pelko on toteutunut, mutta eri tavalla kuin metron kauhistelijat luulivat.

”Sen jälkeen, kun metrotyömaat alkoivat, yhteydenottoja rotista on tullut enemmän”, Espoon kaupunkitekniikan keskuksen infrapalveluiden suunnittelija Hannele Vepsäläinen kertoo.

Rottalaumat ovat vaeltaneet valmistuvia tunneleita pitkin ja työmaiden edellä yhä syvemmälle länteen. Metron viimeinen vaihe, seitsemän kilometrin mittainen rataosuus Matinkylästä Kivenlahteen asti valmistunee vuoteen 2023 mennessä.

Työmaiden tuomat rotat eivät ole palanneet entisille kotiseuduilleen.

Vepsäläisen mukaan tilanne on pysynyt muuttumattomana jo useiden vuosien ajan.

Rottalaumat ovat vaeltaneet valmistuvia tunneleita pitkin ja työmaiden edellä yhä syvemmälle länteen.

Rotat ovat vaeltaneet valmistuvia metrotunneleita pitkin yhä syvemmälle länteen. © Roni Rekomaa

Asemanseudut houkuttelevat rottia

Espoossa rotat ovat olleet ongelmana etenkin metroasemien liepeillä.

”Yleensähän rotat viihtyvät siellä, missä on ravintoa saatavilla. Monesti ne ovat kiinteistöjä, ravintoloita, kauppoja, joissa jätettä tulee paljon. Niissä paikoissa saattaa olla jätteen käsittelyssäkin puutteita. Sieltä niitä valituksia rotista useimmiten tulee”, Vepsäläinen toteaa.

Espoossa rottailmoituksia on tullut myös kouluilta ja päiväkodeilta, mutta Vepsäläisen mukaan kyse on lähinnä yksittäisistä havainnoista.

Lastenhoitopaikat ovat yleensä hieman kauempana metron reitiltä, ja rottapopulaatio ei ilmeisesti ole vielä vaeltanut syvemmälle espoolaisasutuksen keskelle.

Helsingissä rotat ovat kantakaupungin vaiva

Pääkaupungissa rottia on riesaksi asti ydinkeskustassakin.

”Meille ilmoituksia rotista on tullut tänä vuonna noin satakunta”, Helsingin kaupungin ympäristöterveysyksikön ympäristötarkastaja Jukka Kiesi myöntää.

Hän ei pysty arvioimaan rottien kokonaismäärää, koska asukkaat ilmoittavat tuhoeläimistä myös kaupungin muihin yksiköihin. Myös taloyhtiöt häätävät rottia omin voimin ja tuholaistorjuntayritysten avulla.

Jukka Kiesin mukaan rottia on tänäkin syksynä ollut Helsingissä hyvin laajalla alueella.

”Kantakaupungin alueella on yleensä puutteellista jätehuoltoa ja muuta roskaantumista. Ihmiset heittävät ruokapapereita ja muita maahan, ja niistä rotat saavat suoraan ravintoa”, Kiesi kertoo.

Vantaakaan ei ole jäänyt vaille rottaongelmaa. Eläimistä satelee ilmoituksia kaupungin ympäristökeskukseen.

”Kyllä niitä yhteydenottoja viikoittain tulee. Se on vähän sellaista aaltoilevaa, että välillä saattaa olla viikkoja tai kuukausia, kun on vähän hiljaisempaa ja sitten havaintoja tulee taas ryppäässä. Säännönmukaista se on, joka viikko tulee yhteydenottoja eri puolilta Vantaata”, kaupungin ympäristöterveydenhuollon esimies ja kaupungineläinlääkäri Kirsi Hiltunen kertoo.

Kaupungeilla ei ole kovin paljon aseita ehkäistä rottakantojen lisääntymistä.

Ainoa keino on yrittää tehdä eläinten ravinnonsaanti vaikeammaksi. Espoossa on muun muassa puistojen jäteastiat siirretty kauemmaksi puistonpenkeistä, jotta rotat eivät pääse liian helposti loikkimaan penkkejä pitkin jäteastian päälle apajille.

Lue myös: Rottaongelma leviää, mutta torjunta-aineita ei saa kaupasta – jyrsijämyrkkyjä myydään jatkossa vain hiirien torjuntaan

X