Lasten sieppaus pelottaa arjessa Aurinkorannikolla – ”Jos sinne lauttaan päätyy, täällä nostaa poliisit kädet pystyyn”

Lasten sieppausyritykset varjostavat arkea Espanjan Aurinkorannikolla. Erityisesti teini-ikäisen tyttären liikkuminen huolestuttaa suomalaista perheenisää, mutta paluu kotimaan ilmastoon ei silti houkuttele.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Aurinko, lämpö ja elämänmeno houkuttelivat suomalaisperheen pysyvästi Fuengirolaan. Arjessa on kuitenkin huomioitava, ettei lasten voi antaa liikkua lainkaan yksinään.

Lasten sieppausyritykset varjostavat arkea Espanjan Aurinkorannikolla. Erityisesti teini-ikäisen tyttären liikkuminen huolestuttaa suomalaista perheenisää, mutta paluu kotimaan ilmastoon ei silti houkuttele.
(Päivitetty: )
Teksti:
Milla Ollikainen

Lasten sieppaus tuntuu Suomessa kaukaiselta uhkakuvalta, mutta Espanjan Aurinkorannikolla kidnappausten pelko määrittelee arkista liikkumista. Fuengirolaan viime vuonna muuttaneen suomalaisperheen isä kertoo, että lasten turvallisuus on jatkuva huolenaihe, jonka kanssa on opittava elämään.

Asia mietitytti etenkin alkuvuonna, kun alueella tapahtui suomalaisisän mukaan usea kidnappausyritys. Mijasissa 15-poika yritettiin saada väkisin auton kyytiin, mutta hän pääsi karkaamaan. Osittain kyse on myös huhuista, joiden levittämisestä esimerkiksi Malagan poliisi on aiemmin varoittanutkin.

”Tämä Aurinkorannikko on aika huhurikas paikka, ja joskus huhut lähtee helposti lentoon”, suomalaisisä sanoo.

”Mutta sanotaan näin, että kyllä se huolenaihetta antaa.”

Edes teini ei saa liikkua lainkaan yksin

Suomalaisperheen lapsista toinen on nyt teini-ikäinen, toinen alakoulussa. Perhe oli asunut Espanjassa jo aikaisemmin parin vuoden pätkän, ja lämpö ja elämänmeno houkuttelivat muuttamaan Aurinkorannikolle pysyvästi.

Vanhemmat tiesivät jo etukäteen varautua siihen, että Fuengirolassa lapset eivät voisi liikkua yhtä vapaasti kuin Suomessa.

”On surullista nähdä niitä katoamisilmoituksia tolppiin kiinnitettynä, kun joku lapsi on kadonnut. Ei tästä ole kauankaan, kun Marbellassa oli joku nuori likka kadonnut. Eihän se tietysti tarkoita, että hänet olisi kidnapattu, joskushan lapset protestoi vanhempia. Mutta tuossa on lähellä Marokko, jonne on vain 50 kilsaa merta välissä. Jos sinne lauttaan päätyy, täällä nostaa poliisit kädet pystyyn”, perheenisä sanoo.

Alle 12-vuotiaat on Espanjassa tuotava koulun portille asti, eivätkä he saa poistua koulusta ilman että vanhempi odottaa portilla. Suomalaisperheessä myös vanhempaa lasta on saateltu kouluun, koska matka taitetaan asuinpaikan vuoksi joka tapauksessa autolla.

Teini-ikäisen tyttären elämää ei kuitenkaan voi rajoittaa samalla tavalla kuin nuoremman lapsen.

”Koulun jälkeen teini on yleensä liikkeellä isolla kaveriporukalla, eli on turva siinä. Yksin ei saa liikkua”, isä kertoo. ”Nuorempi lapsihan ei liiku yksin ilman aikuisen seuraa missään tilanteessa, mutta teini on kuitenkin välillä kavereiden kanssa ulkona. Vaikka ollaan puhelimen päässä koko ajan, niin kyllä se aina vähän takaraivossa on se asia.”

Lue myös: Espanjan Aurinkorannan varjo: Yhä useampi suomalainen vanhus kuolee siellä yksin, varattomana ja unohdettuna

”Tulee mietittyä, olisiko turvallisempaa Suomessa”

Aurinkorannikkoa pidetään turvallisena lomakohteena, vaikka se tunnetaan toisaalta nimellä Costa Del Crime, rikosten rannikko. Fuengirolassa asuva suomalaisisä toteaa, että etenkin sesonkiaikana seutu houkuttelee rikollisia, kun alueella on paljon turisteja.

Lasten sieppaus tai sellaisen yritys on kaikessa kammottavuudessaan kuitenkin harvinainen rikos, ja vilkkaassa lomakohteessa varovaisuus kuuluu kaikille.

”Nyrkkisääntönähän täällä pidetään sitä, että aikuisenkaan naisen ei pidä liikkua yksin pimeällä, se ei kohdistu vain lapsiin.”

Silti suomalaisperhe on elämäänsä Espanjassa pääosin tyytyväinen. Uuden asuinpaikan lieveilmiöistä huolimatta kotimaa ja Suomen säät eivät edelleenkään houkuttele palaamaan.

”Jos kysytään, että kiinnostaisiko lähteä takaisin Suomeen tämän asian takia, niin ei. Mutta itse tulee kyllä mietittyä välillä, että olisiko turvallisempaa olla Suomessa.”

Suomalaisisä toteaa, ettei ehkä haluaisi omaa lastaan Helsingin keskustaankaan yksin pyörimään. Hän toteaa, että omilla tekemisillä ja valppaudella on iso merkitys oman turvallisuuden kannalta. Heidän perheessään lasten kanssa onkin turvallisuusasioista keskusteltu avoimesti.

Juttua on muokattu 14. syyskuuta klo 11.22 ja haastatellun harhaanjohtava arvio Helsingin suuresta katujengien määrästä poistettu.

Lue myös: Suomalaiset himoitsevat asuntoja Aurinkorannikolta: päätökset tehdään nopeasti – Katso lista! Nämä asiat ostajan pitää tietää

X