Puolassa asuvan Heidin yhdeksän kissaa kuoli lintuinfluenssaan: ”En tiedä, milloin itse olen kunnossa kaiken tapahtuneen jälkeen”

Kesäkuussa Heidi Nykäsen kissat alkoivat saamaan outoja oireita, joiden perusteella eläinlääkäri epäili myrkytystä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Heidi Nykäsen kymmenen kissaa sairastui lintuinfluenssaan kesäkuussa.

Kesäkuussa Heidi Nykäsen kissat alkoivat saamaan outoja oireita, joiden perusteella eläinlääkäri epäili myrkytystä.
Teksti:
Anni Niittylahti

Kesäkuun puolivälissä Puolan Varsovassa asuva kissankasvattaja Heidi Nykänen luuli kissojensa sairastuneen vatsatautiin.

”Kissat olivat apaattisia, eikä ruoka maistunut. Sitten ne oksensivat yhden vaahtomaisen oksennuksen”, hän kuvailee.

Yksi huonoon kuntoon menneistä kissoista vietiin saman päivän aikana eläinlääkäriin. Verikokeista selvisi, että lemmikin maksa oli tuhoutunut.

Eläinlääkärin ensimmäinen epäilys oli myrkytys. Useamman kissan kunnon mennessä huonoksi, ne testattiin herpeksen ja kaliviruksen varalta. Kummankin viruksen testitulokset olivat negatiivisia.

Viisi Nykäsen lemmikeistä kuoli, nopeimmillaan vuorokausi ensioireiden jälkeen.

”Eläinlääkärit olivat yhteyksissä muihin maan eläinlääkäreihin, ja alkoi selviämään, että ympäri Puolaa kissoja on kuollut myrkytyksen tapaisiin oireisiin.”

Yhdestä Nykäsen kissasta lähetettiin näytteitä eläinlääketieteellisen patologian keskukseen. Näytteistä selvisi lopulta sairastumisen syy, eli lintuinfluenssa. Eläinlääkärit alkoivat pohtimaan, miten kissoja voisi hoitaa.

Kolmelle elossa olleelle kissalle kokeiltiin ihmisten lääkkeeksi tarkoitettua Tamifluta. Kahdelle niistä lääkitys tuli liian myöhään.

”En tiedä, milloin olen itse kunnossa kaiken tapahtuneen jälkeen”, Nykänen sanoo.

Heidi Nykäsen kissa A-A kuoli ensimmäisenä lintuinfluenssaan. © Heidi Nykänen

Yksi kymmenestä selvisi hengissä

Heidi Nykäsen Vanessa-kissa selvisi lintuinfluenssasta hengissä.

”Tuo meidän Vanessa on ihme kyllä vielä hengissä. Sen keskushermosto-oireet olivat todella voimakkaat, ja se on joutunut opettelemaan kaiken syömisestä hyppäämiseen uudestaan. Meillä oli onnenpäivä, kun Vanessa sai kärpäsen ihan itse kiinni!” hän kertoo.

Nykänen hoiti Vanessaa lääkkeillä ja ruokavalion muutoksella, sillä aluksi kissa ei pystynyt edes syömään. Hän kuvailee Vanessa-kissan olleen aiemmin kuin zombie.

”Se vaelsi ympäri asuntoa pää maassa, eikä reagoinut mihinkään. Todennäköisesti se ei edes nähnyt mitään, sillä pupillit olivat koko ajan laajentuneet.”

Heidi Nykänen, lintuinfluenssa, Vanessa-kissa

Kuvassa lintuinfluenssasta selvinnyt Vanessa-kissa © Heidi Nykänen

Nykänen ei tiedä, mistä hänen kissansa saivat lintuinfluenssatartunnan.

”Tässä on kaksi vaihtoehtoa. Joko sairastuneen linnun ulostetta on tullut kenkien mukana sisälle tai sitten kissat sairastuivat raa’asta kananlihasta.”

Nykäsen kissoista vain kymmenen sairastunutta söi raakaa kanaa. Kissojen syömää kanaa ei ollut enää jäljellä, joten sitä ei voitu tutkia lintuinfluenssan varalta.

Lue myös: Puolassa kissoja on sairastunut lintuinfluenssaan − Näin Ruokavirasto ja Kissaliitto neuvovat kissanomistajia

kissa ja lintu, lintuinfluenssa

Kissa voi saada lintuinfluenssatartunnan kuolleesta linnusta. © iStock

X