”Lukeva elää tuhat elämää – Hän, joka ei koskaan lue, yhden”, George R.R. Martin lausui kirjoista sen, minkä lukutoukat jo tiesivät

”Anna tarinan viedä, nauti seikkailusta, opi uutta, naura, itke, kaipaa ja kauhistele”, kannustaa tuottaja Liina Putkonen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Liina Putkonen on Seuran tuottaja.

"Anna tarinan viedä, nauti seikkailusta, opi uutta, naura, itke, kaipaa ja kauhistele", kannustaa tuottaja Liina Putkonen.
Teksti:
Liina Putkonen

Olen elänyt, olen lukenut. Suunnilleen näin kuului taannoin mainos, jossa kehotettiin lukemaan ja kuuntelemaan kirjoja. Maailmankuulun Game of Thrones -tv-sarjan pohjana olevien kirjojen isä George R.R. Martin on ollut samalla asialla romaanissaan Lohikäärmetanssi.

”Lukeva elää tuhat elämää. Hän, joka ei koskaan lue, yhden.”

Mitkä mainiot mainossanat ja mikä mainio sitaatti. Ne kiteyttävät kumpikin täydellisesti sen, miksi meillä on kirjoja. Ne tarjoa­vat mahdollisuuden kokea ja ymmärtää paljon enemmän kuin yhdessä ihmisiässä muuten ehtisi.

Eikä kaikki ole ehtimisestäkään kiinni. Historiaan emme – ainakaan vielä – osaa aikamatkata, kuten emme tulevaankaan. Silti me pääsemme sujuvasti kumpaankin suuntaan, kun luemme.

Me voimme kirjojen ansiosta myös kokea hurjia seikkailuja ilman, että henkipolo on hiuskarvan varassa tai koko elämämme romahtamisvaaran alla. On mukava pelätä sohvan nurkassa pimeillä kujilla vaanivaa murhaajaa, hurjastella kohtalokkaassa suhteessa tai vaikka pelastaa koko maailma tuholta ilman, että hiuskarva päässä edes liikahtaa.

Mikään matka ei ole mahdoton

Ulkona saa sataa jäänauloja ja tuuli hönkiä kylmintä henkäystään, se ei lukutoukkaa haittaa. Hän voi paistatella päivää rannalla aaltojen leppoisassa liplatuksessa tai nuuhkia vaikka sademetsän kosteaa, mehevää ilmaa.

Mikään matka tai retki ei ole mahdoton, sillä seikkailu on vain kädenojennuksen päässä. Kurota, ota kirja hyllystä – kaupan, kirjaston, kierrätyspisteen – ja lue. Toki nykyään yhä useampi myös kuuntelee tarinansa, tai jopa kirjoittaa ne itse.

Lokakuun ensimmäisen Seura-lehden kirja-aiheisilla teemasivuilla emme pohdi ainoastaan kirjojen lukemista ja kuuntelua, vaan myös kirjoittamista. Moni haaveilee oman kirjan tekemisestä.

Hyvä niin, sillä me tarvitsemme tarinoita. Me ymmärrämme toisiamme sitä paremmin, mitä enemmän luemme ja kirjoitamme erilaisista elämistä, ajattelutavoista, kohtaloista ja kokemuksista.

Tartu siis kirjaan tai kirjoituskoneeseen, jota tietokoneeksi jo useimmiten kutsutaan. Anna tarinan viedä, nauti seikkailusta, naura, itke, kaipaa ja kauhistele. Lukeva elää tuhat elämää, älä sinä vain sitä yhtä.

Lue myös: Äänikirjat avartavat maailmoja – Anni Saastamoinen: ”Juostessa, tiskatessa tai siivotessa kuunneltua äänikirjaa ei pidetä minään”

X