Lumikaaos piinaa pitkittyneenä Helsinkiä – Lumiurakoitsijoiden työ ei etene, kun lumenkaatopaikat sulkevat porttinsa

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Lumikaaos kurittaa helsinkiä, urakoitsijat turhautuvat lumitöiden keskellä.
© iStock
Valtava lumimäärä kiusaa pääkaupunkia, jossa lumenkaatopaikat ovat jo ääriään myöten täynnä ja niiden huoltokatkot piinaavat urakoitsijoiden työtä.

Suuret lumimäärät tuovat vastuuta kaupungeille ja kiinteistönomistajille. Kiinteistöjen vastuulle kuuluu muun muassa jalkakäytävälle ja sen viereen kertyneiden lumivallejen poisto.

Minne lumen voi kipata, ihmettelee urakoitsija.

Minne lumen voi kipata, kun palvelu tuuttaa ”suljettua”, ihmettelee urakoitsija.

Helsingin kaupunki puolestaan vastaa esimerkiksi ajoratojen talvihoidosta ja keskustassa jalkakäytävien talvihoidosta. Helsingin katualueella 40 prosenttia lumiurakoista hoitavat yksityiset urakoitsijat, 60 prosenttia työstä jää kaupungin kontolle.

Lumenvastaanottopaikat sulkevat porttinsa

Seuraan yhteyttä ottanut yksityinen urakoitsija kertoi haasteista, jotka eivät tunnu työnsujumisesta tänä talvena loppuvan.

Öisin lumitöitä tekeville urakoitsijoille tärkeimpiä lumenvastaanottopaikkoja ovat läpi vuorokauden auki olevat toimipisteet. Helsingissä niitä löytyy Hernesaaresta, Vuosaaresta ja Viikistä.

Näiden lumenvastaanottopaikkojen ongelmana ovat kuitenkin huoltokatkot, jotka vaikeuttavat aamuyöllä lumitöitä tekeviä urakoitsijoita.

”Hernesaari on ollut kiinni maanantaista saakka, Vuosaari jo viikon verran. Viikki on ollut ainoa paikka, mikä on ollut auki öisin, mutta sekin menee vähän väliä kiinni, koska täyttyy lumesta. Nämä muut aukevat vasta kello 6:30”, urakoitsija kertoo turhautuneena.

Kahdeksan lumenvastaanottopaikkaa seitokykyjensä rajalla

Tammikuun aikana Helsingin lumenvastaanottopaikoille on ajettu yli 25 000 lumikuormaa. Keskimääräinen talvi tuo lumenvastaanottopaikalle 50 000 vastaanotettua lumikuormaa koko talven aikana. Nyt helmikuun alussa lukema lähestyy jo 40 000:tta.

”Ollaan poikkeuksellisten olosuhteiden kanssa tekemisissä. Tilanne on todella valitettava tällä hetkellä. Helsingin kahdeksan lumenvastaanottopistettä ovat sietokykyjensä rajoilla. Joudumme laittamaan keskuksia välillä huoltotilaan, sillä ne menevät suurista lumimääristä tukkoon”, tunnustaa Helsingin kaupungin tuotantopäällikkö Tero Koppinen.

Lumiurakointi turhauttaa aamuyön tunteina

Kaupungissa urakoitsijan työpäivä alkaa aamuyöllä yhden aikaan, sillä silloin kaupungissa liikenne on hiljaista ja työnteko tehokasta.

”Lumenvastaanottopaikkojen tilapäisistä katkoksista kyllä ilmoitetaan, mutta uudelleenaukeamisesta ei tiedoteta lainkaan. Eli siinä saa sitten itse ajella ja etsiä auki olevaa paikkaa. Esimerkiksi Kyläsaaren paikka on välillä öisin auki, mutta pääsääntöisesti se on kiinni. Stara kyllä ajaa sinne öisinkin, mutta muut eivät pääse sinne kippaamaan”, turhautunut urakoitsija sanoo.

Tero Koppisen mukaan tiedottamisen puuttumisesta on tullut hiljattain paljon negatiivista palautetta. Tähän on myös reagoitu.

”Tarkoituksena olisi, että ilmoitamme kun lumenvastaanottopaikka avautuu katkoksen jälkeen. Pyrimme siihen, että kuljetusyrityksille ja kuljettajille on mahdollista nähdä lumenvastaanottokeskuksen reaaliaikaisen portin aukiolotiedon kulun ja käytön kaupungin valvontapalvelun kautta.”

Lumen maavastaanottopaikat ovat pulassa

Lumenkaatopisteisiin ollaan käytetty nyt saatavilla olevia määrärahoja, esimerkiksi meren äärellä olevissa kippauspaikoissa ollaan tehty konkreettisia hankintoja.

”Viikkiin on otettu kaivinkone avustamaan lumen kulkeutumista sulatusaltaassa. Hernesaaressa on kaksi merenkulkualusta vauhdittamassa lumen sulamista ja kulkemista eteenpäin”, Tero Koppinen sanoo.

Maavastaanottopaikoissa ollaan Koppisen mukaan tällä hetkellä pulassa.

”Esimerkiksi Maununnevalla on tarkoitus kasata lunta isoon kasaan ja jäädyttää kasan päälle ajoreittejä. Kun keli on plussalla, on haastavaa saada homma turvallisesti hoidettua.”

Yksi uusi lumenvastaanottopaikka käyttöön

Tero Koppinen kertoo, että Helsingin kaupungilla on tietyt määrärahat, joiden parissa pitää toimia. Resursseja ei ole kohdennettu lumenvastaanottopaikkoihin tarpeeksi, eikä tällaisiin lumimassoihin ole osattu varautua.

”Viime torstaina kaupunkiympäristötoimiala käynnisti poikkeuksellisen runsaslumisen talven järjestelyn. Lisämäärärahoitusta lähettiin hakemaan, jotta tilanne saataisin pidettyä hallinnassa eikä ajauduttaisi täyteen kaaokseen.”

Lisärahoituksella pyritään avaamaan Helsinkiin ainakin yksi uusi lumenvastaanottopaikka pääosin lumiurakoitsijoiden tarpeisiin.

”Tarkoitus on avata ainakin yksi uusi lumenvastaanottopaikka kahden viikon kuluessa. Tämä keventäisi virallisten paikkojen kuormitusta”, Koppinen sanoo.

 

X