Mihin idea palkattomasta sairauspäivästä perustuu? Ei ainakaan tutkittuun tietoon

Todennäköisesti ihmisiä on sairaina työpaikalla enemmän kuin nykyään.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Sairastunut tartuttaa flunssaa herkimmin, kun tauti vasta itää. Siksi se, että työntekijä tartuttaisi flunssan työtovereihinsa tullessaan sairaana töihin, ei ole keskeinen ongelma.

Todennäköisesti ihmisiä on sairaina työpaikalla enemmän kuin nykyään.
Teksti:
Hannu Toivonen

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen esitys ensimmäisen sairauspäivän palkattomuudesta ei perustu tutkittuun tietoon. Näin sanoo Työterveyslaitoksen palvelukeskusjohtaja Kari-Pekka Martimo.

”Samasta syystä minulla sen enempää kuin Työterveyslaitoksellakaan ei ole asiaan kantaa”, työterveyshuollon ja työlääketieteen erikoislääkäri Martimo toteaa.

Myöskään Ruotsin kokemuksiin ensimmäisestä sairauspäiväpoissaolosta ja sen palkattomuudesta ei Martimon mukaan voi oikein viitata.

”Ruotsissa, jossa sama uudistus tuli voimaan 1991, ei ole todettu kansanterveyden heikkenemistä kyseisen karenssipäivän takia”, hän toteaa.

Työn laatu voi heiketä

Martimon mukaan on joka tapauksessa selvää, että sairastumisen tullen palkaton ensimmäinen sairauspäivä vaikuttaa työntekijän päätökseen mennä töihin tai jäädä kotiin.

”Todennäköistä on, että ihmisiä on sairaina työpaikoilla enemmän kuin nykyään. Mielenterveysongelmissa ja liikuntaelinvaivoissa töissä käyminen onkin jopa toivottavaa, kunhan työskentelyolosuhteet ovat kohdallaan”, Martimo sanoo.

Hengitystieinfektiot ja flunssat ovat toinen asia.

”Jos ihminen on sairaana työpaikalla, työn laatu on helpommin heikkoa.”

Martimo toivoo, että hallituksen esityksen tullen työnantajat miettisivät, miten työntekijä selviytyy sairastuessaan.

Työnantaja säästää

Työterveyslaitoksella jäädään mielenkiinnolla seuraamaan, minkälaisia vaikutuksia Sipilän porvarihallituksen toimilla on työntekijän ja kansanterveyden kannalta.

”Se on kiinnostavaa juuri sen takia, ettei luotettavaa tietoa vielä ole”, Martimo sanoo.

”Ensimmäisen karenssipäivän tullen rahaa säästää juuri työnantaja, se on selvää. Vastaavaa muutosta ei ole Suomessa aikaisemmin tehty.”

Se, että työntekijä tartuttaisi esimerkiksi flunssan työtovereihinsa tullessaan sairaana työpaikalle, ei ole Martimon mielestä keskeinen ongelma.

”Tartuttavimmillaan ihminen on, kun hän ei yleensä vielä aavistakaan sairastumistaan. Tartunnat myös tapahtuvat herkemmin esimerkiksi busseissa kuin työpaikalla”, Martimo sanoo.

X