Lue ja hämmästy: Näin sankarikoirat ovat pelastaneet ihmishenkiä

Jaa artikkeliLähetä vinkki
basenji
Basenji Niilo pelasti jalastaan verkkoon takertuneen miehen hukkumiselta. © Rami Marjamäki/Otavamedia
Niilo kuuli kalastajan avunhuudot sisälle.

Itsenäisyyspäivänä koittaa monen koiran tähtihetki. Suomen Kennelliitto palkitsee silloin 18 koiraa ihmishenkien pelastamisesta Helsingin koiramessulla.

Kokosimme viime vuosien koirien hurjimmat urotyöt.

Basenji Niilo: kalastaja pelastui

Noin vuosi sitten 10-vuotiaan basenjin Niilon valppaus pelasti hukkumiselta Virroilla asuvan miehen. Niilo kuuli veneestään pudonneen ja jalastaan verkkoihin tarttuneen harrastajakalastajan avunhuudot läheiseltä järveltä sisälle asti.

Kun emäntä lähti viemään levottomaksi koiraansa ulos, myös hän kuuli hätähuudot. Apu saatiin paikalle viime hetkessä ennen kuin veden varaan joutunut mies ehti kylmettyä ja hukkua.

Lapinporokoira Onneli: lapsi ei tukehtunut

Lapinporokoira Onneli pelasti äitienpäivänä 2014 3-vuotiaan lapsen tukehtumiselta. Lapsi oli talon alakerrassa leikkimässä koiran kanssa, kun äiti kuuli pihalle koiran äänen, joka ei hänen mukaansa ollut haukkua eikä ulvontaa vaan hätähuuto.

Sisälle juossut äiti löysi lapsensa lattialta tiedottamana ja jo sinertäväksi muuttuneena. Onneli-koira tökki kuonollaan lapsen suuta.

Äiti ymmärsi koiran elekielen, käänsi lapsen ympäri ja löi häntä selkään. Kurkkuun juuttunut omenanpala irtosi ja lapsen hengitys alkoi taas kulkea.

Broholminkoira Taku: hääti karhun

Neljä vuotta sitten broholminkoira Taku hääti Rantasalmella lenkkipolulta karhun. Yllättäen kiven takaa noussut karhu uhkasi 16-vuotiasta poikaa, mutta Taku sai raivoisasti haukkumalla peloteltua karhua, niin että se jähmettyi aloilleen ja koira ja poika pääsivät pakoon.

Schapendoesit Ransu ja Rölli: löysivät kylmettyneen ihmisen

Vuonna 2014 schapendoesit Ransu ja Rölli löysivät metsiköstä eksyneen ja kylmettyneen ihmisen.

Mökiltä kotiinsa saapuneet koirat juoksivat pihalta metsikköön eivätkä palanneet, vaikka niitä kutsuttiin. Kun isäntäväki lähti hakemaan koiria, he löysivät heinikosta iäkkään henkilön, joka ei kyennyt enää liikkumaan tai huutamaan apua.

Ilman koiria vanhusta ei olisi löydetty ennen aamua ja hän olisi todennäköisesti menehtynyt.

Kääpiövillakoira Niilo: herätti tulipalon uhatessa  

Viime vuonna kääpiövillakoira Niilo herätti keskellä yötä emäntänsä haukkumalla ja tökkimällä häntä kuonollaan. Koira oli haistanut kerrosta ylempänä syttyneen tulipalon.

Palavan asunnon asukas heräsi vasta palokunnan koputtaessa hänen oveensa. Niilo esti toiminnallaan tulipalon laajenemisen ja pelasti useita ihmishenkiä.

 

X