Näkökulma: Vuonna 1973 kaukainen sota pimensi Suomen – nyt energiakriisi on palannut, eikä samoja virheitä saa toistaa

Pikkupojasta kasvoi mies, joka osti ensimmäisen autonsa eikä enää pelännyt öljyn loppumista.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jyrki Jantunen on Seuran toimituspäällikkö.

Pikkupojasta kasvoi mies, joka osti ensimmäisen autonsa eikä enää pelännyt öljyn loppumista.
Teksti:
Jyrki Jantunen

Katuvalojen sammumisessa ei ole mitään ihmeellistä, mutta joulukuussa 1973 arkinen tapahtuma oli pelottava.

Muistan, miten katsoin olohuoneemme ikkunasta alas torille ja odotin pimeyden tuloa. Tiesin, että valot aiotaan sammuttaa poikkeuksellisen aikaisin, jo ennen kuin äitini patistaisi minut nukkumaan.

Sovitulla hetkellä, taisi olla iltayhdeksältä, mitään ei kuitenkaan tapahtunut, ja huokasin helpotuksesta. Kaikki ei sittenkään muutu. Torin kulmassa olevan ostoskeskuksen mainokset oli sammutettu aiemmin ja näyteikkunat olivat pimeinä.

Sitten yhtäkkiä valot sammuivat toinen toisensa jälkeen, ja pian oli säkkipimeää. Naapuritaloissakaan ei näkynyt valoja, ikkunat olivat sysimustia. Kotona televisiokin oli pantu kiinni. Kaikki oli kuin kuollutta.

Sinä yönä en saanut unta.

Kaukainen sota tuntui kotona kylmyytenä

Öljykriisi kesti vuoden 1974 toukokuun loppuun. Kriisi vaikutti kaikkeen elämiseen: asuntojen ja työpaikkojen lämpötilaa laskettiin, autoille asetettiin nopeus­rajoitukseksi 80 kilometriä tunnissa, kodeissa kynttilät korvasivat keinovalot, bensan ja dieselin hinta nousi rajusti. Bensakorteista puhuttiin, ja moottoriurheilukin joutui kiellettyjen listalle.

Säännöstely koski jokaista.

Pikkupoikana tottuu uuteen normaaliin nopeasti, enkä muista, että kukaan perheessämme olisi kauheasti purnannut hallituksen päättämästä energiansäästöstä.

Taisimme kokea olevamme mukana maailmanlaajuisessa joukossa, jolla oli yhteinen tavoite: öljy loppuu, sitä on säästettävä tai emme ehdi keksiä, millä sen korvaamme. Elämäntapamme ja tulevaisuutemme oli uhattuna.

Öljykriisin syynä oli Egyptin ja Syyrian sota Israelia vastaan. Lähi-idän öljyntuottajamaat rajoittivat öljyn vientiä Israelia tukeviin länsimaihin. Sota oli kaukana, mutta se tuntui kotona kylmyytenä.

Naapurina oli Neuvostoliitto, jolla öljyä ja kaasua riitti. Kauppa kävi, ja pian kaikki oli kuin ennen ja bensa halpaa.

Energiakriisi iskee Eurooppaan

Nyt Venäjä on sodassa ja energia taas täsmäase. Energiakriisi iskee Eurooppaan, ja talvesta tulee kylmä ja kallis.

Tämäkin kriisi loppuu joskus, mutta enää meillä ei ole varaa toistaa samaa virhettä kuin öljykriisin jälkeen ja antaa periksi helpolle paluulle vanhaan.

1970-luvun peloista kasvanut unelma on toteutettava: on päästävä eroon fossiilisista polttoaineista ja energiariippuvuudesta sotahulluihin diktatuureihin.

Silloin valoja ei tarvitse sammuttaa lopullisesti.

X