Onko Euroopan unioni viemässä meiltä ruoan alkuperätiedot? – ”Komissio ei ole vastuussa mistään tämän sivun tietojen käytöstä”

Jaa kaverilleTilaa Seura
Ruokatuotteiden alkuperäismerkinnät puhuttavat.
© iStock
Euroopan unionin viralliseen kansalaisaloitteeseen kalastellaan nimiä epämääräisin keinoin. EU-tiedottaja Katri Koivisto: ”Mainos vaikuttaa hämmentävältä ja harhaanjohtavalta.”

”Haluatko tietää, mistä ostamasi tuotteet saapuvat? Vuodesta 2020 lähtien tämä ei ole mahdollista. Allekirjoita vetoomus, jotta … tätä lakia ei hyväksytä”, Eat Original Finland -sivuston mainos väittää.

Mitään sellaista lakia ei ole kuitenkaan vireillä, jossa ruoan alkuperämerkinnät oltaisiin kokonaan poistamassa. Sen sijaan osa kuluttajista pitää nykyisiä alkuperämerkintävaatimuksia liian lepsuina ja toivoo niihin tiukennuksia.

Mainoksen linkki vie Eat Originalin nettisivustolle, josta pääsee allekirjoittamaan EU:n virallisen kansalaisaloitteen ruoan alkuperämerkintöjen puolesta – vaikka virallinen allekirjoitusten kerääminen on juuri päättynyt.

Mutta hetkinen!

Linkki vie suoraan allekirjoituskenttään, jonne voi laittaa nimensä, kansallisuutensa ja syntymäaikansa.

Ainakin jos matkapuhelimella mobiilisivustoa käyttäessä ei tajua vierittää tekstiä ylöspäin, ei välttämättä tiedä mitä on allekirjoittamassa, sillä pahimmillaan vain henkilötietokentät näkyvät.

Sisältö ei nimittäin ole sama, kuin mitä Facebook-mainos väitti.

Oikeasti allekirjoituksia kerätäänkin tästä syystä:

”Pyydämme Euroopan komissiota määräämään pakollisen alkuperäilmoituksen kaikille elintarvikkeille.”

Nimiä kerätäänkin uuden lain puolesta

Sisältö on siis muuttunut toiseksi, kuin mitä Facebook-mainoksessa luki.

Sivulla ei vedotakaan tulevan lain kumoamisen puolesta – vaan kerätään nimiä uuden lain puolesta.

Alkuperäinen mainos oli hyvin paljon tunteita herättävämpi. Se kerää varmasti enemmän allekirjoituksia, kuin tavanomainen kansalaisaloite uuden lain aikaansaamiseksi.

EU:n kansalaisaloitteen pitää kerätä peräti miljoona allekirjoitusta, jotta se pääsee etenemään.

”Komissio ei ole vastuussa mistään tämän sivun tietojen käytöstä”

Ironista kyllä vetoomuksen tekstissä vastustetaan ”elintarvikkeiden väärentämistä ja petollisesti aidoksi väittämistä”, mutta samalla allekirjoituksia kalastellaan muunnellulla totuudella.

Eat Orginalin eurooppalainen allekirjoitussivusto on jaettu sivulaskurin mukaan 335 000 kertaa. Allekirjoitusten keräysaika on umpeutunut 2. lokakuuta.

Koska allekirjoittaessa ei tarvitse todistaa henkilöllisyyttään esimerkiksi pankkitunnuksilla, viranomaiset tarkastavat jokaisen nimensä antaneen henkilötietojen aitouden. Sen takia kansalaisaloitteen allekirjoitusmäärä ei ole vielä tiedossa.

Euroopan komission sivujen mukaan Eat Originalin aloite on rekisteröity viime vuonna. Aloitteen taustalla on kansalaistoimikunta ja sitä tukee taloudellisesti italialainen maatalousjärjestö. Aloite on saanut 20 000 euroa rahoitusta.

Euroopan komission kansalaisaloitepalvelun sivulla on vastuuvapauslauseke:

Tämän sivun sisältö on kokonaan kansalaisaloitteen järjestäjien vastuulla — Komissio ei ole vastuussa mistään tämän sivun tietojen käytöstä.

Ovatko kansalaisaloitetekstit olleet ennenkin epämääräisiä, koska komission sivulle on tarvittu vastuuvapautuslauseke?

”Varmasti epäselvyyttäkin on, vaikka pääsääntöisesti aloitteet ovat selkeitä. Epäselvyys johtuu usein siitä, että teksti on käännetty huonosti. Tämä ei ole huijaus, vaan oikea aloite, mutta sisältää hämmentävää ja harhaanjohtavaa mainontaa Facebookissa. Mainonta ei ole Euroopan komission toteuttamaa. Ilmoitan mainoksesta eteenpäin”, EU-tiedottaja Katri Koivisto sanoo.

Kansalaisaloitteen tavoitteet

  1. Tehdään kaikkien EU:ssa liikkuvien jalostettujen ja jalostamattomien elintarvikkeiden alkuperämaan ilmoittaminen pakolliseksi eikä myönnetä poikkeuksia rekisteröityjen tavaramerkkien ja maantieteellisten merkintöjen osalta.
  2.  Tehdään jalostettujen elintarvikkeiden pääainesosien alkuperän ilmoittaminen pakolliseksi silloin, kun se ei ole sama kuin lopputuotteen alkuperä.
  3. Parannetaan yhdenmukaistettujen tuotanto- ja valmistusmenetelmätietojen ja muiden merkintöjen johdonmukaisuutta, jotta koko elintarvikeketju on varmasti läpinäkyvä.

Meistä jokainen voi tehdä EU:n kansalaisaloitteen

Hyvin harva suomalainen tietää vielä EU:n kansalaisaloitteista. Niitä on alettu kerätä vuonna 2012 ja ne mahdollistavat kenen tahansa EU-kansalaisen aloitteen eteenpäin viemisen, jos saa kasaan miljoona nimeä.

Nimiä pitää olla vähintään seitsemästä jäsenmaasta ja jokaisesta maista allekirjoituksia on oltava tuhansia.

X