Onko se Nela Utkina? Jokainen yksin liikkuva punatakkinen aiheuttaa nyt hälytyksen Nuuksiossa

Jaa artikkeliTilaa Seura
Nela Utkina (tunnetaan myös nimellä Nela Saglenova) poistui 9. syyskuuta bussista 85A Espoon Nuuksion Nuuksionpäässä. © Poliisi
Nuuksiossa liikkuu juuri nyt paljon ihmisiä.

Punaisiin pukeutuneet retkeilijät vaikeuttavat kaksi viikkoa kadoksissa olleen Nela Utkinan etsintöjä Nuuksion kansallispuistossa Espoossa. Viimeinen havainto punatakkisesta Nelasta on bussin valvontakamerasta saatu kuva, jossa hän poistuu bussista Nuuksionpään päätepysäkillä.

Nelaa etsitään myös helikoptereilla ja lentokoneilla, sillä etsintäalue on laaja ja vaikeakulkuinen.

Nuuksiossa on juuri  nyt paljon ihmisiä, sillä puolukkakausi on parhaimmillaan ja suppilovahverot ovat nousseet. Miten lentopelastajat edes voisivat erottaa Nelan muista punatakkisista?

Eivät he voikaan, ja siksi lentopelastajat ilmoittavat etsintää johtaville poliiseille koordinaatit kaikista etsintäalueella liikkuvista yksinäisistä punatakkisista ihmisistä. Näin tehdään, koska korkealta ei nähdä kulkijoiden kasvonpiirteitä.

”Emme voi olettaa, että etsinnän kohde on kuollut, joten kaikki tuntomerkkeihin sopivat ihmiset tarkastetaan”,  Suomen Lentopelastusseuran toiminnanjohtaja Janne Vainio sanoo.

Jos lentopelastaja havaitsee kadonneen tuntomerkkeihin täsmäävän ihmisen, lentokone jää kaartelemaan hänen ympärilleen niin pitkäksi aikaa, että maajoukot ehtivät paikalle.

Myös mustatakit tarkastetaan

Viikonloppuna lentopelastajat eivät havainneet etsintäalueella yhtään yksin liikkuvaa punatakkista ihmistä, mutta etsintöjä jatketaan tällä viikolla sään salliessa. Siksi Nuuksioon kannattaa suunnata lähipäivinä jossain muussa kuin punaisessa takissa.

Ryhmässä liikkuvia punatakkisia ei tarkisteta. On nimittäin hyvin epätodennäköistä, että Nela olisi lyöttäytynyt johonkin marjaporukkaan.

Entä jos Nela on hukannut punaisen takkinsa ja harhailee alueella punaisen takkinsa alla olevassa mustassa nahkatakissa? Tarkistetaanko lentokoneesta havaitut yksin liikkuvat mustatakkisetkin siltä varalta?

”Sekin mahdollisuus otetaan huomioon, ja tämmöisistä ihmisistä yhdistetään maassa ja ilmassa olevien etsintäjoukkojen tiedot ja havainnot”, Vainio sanoo.

Suoalueet, vesistöt

Viikonloppuna Suomen Lentopelastusseura etsi Nelaa nelipaikkaisella Cessna 172 -yleisilmailukoneella kolmensadan metrin korkeudesta. Synkän metsän sisään ei niin korkealta näe, mutta ilmasta on helppo havaita kohteet avoimilla suoalueilla ja vesistöissä.

”Esimerkiksi kaislikkoon ajautunutta kohdetta on hyvin hankala havaita rannalta tai edes veneestä”, Vainio sanoo.

Suomen Lentopelastusseura jatkaa Nelan etsintöjä heti, kun säät taas sallivat.

X