Otetaanko Dohasta opiksi? Valmennusjohtaja Kari Niemi-Nikkola: ”Nämä eivät olleet MM-kisojen arvoiset ulko-olosuhteet – etenkään maantielajeissa”

Dohassa käydyissä yleisurheilun MM-kisoissa haastavat olosuhteet puhuttivat paljon. Kisojen jälkeen Suomen valmennusjohtaja Kari Niemi-Nikkola luokitteli ne osin jopa kohtuuttomiksi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Veli-Matti (Aku) Partanen keskeytti 50 kilometrin kävelyn Dohan yleisurheilun MM-kisoissa.

Dohassa käydyissä yleisurheilun MM-kisoissa haastavat olosuhteet puhuttivat paljon. Kisojen jälkeen Suomen valmennusjohtaja Kari Niemi-Nikkola luokitteli ne osin jopa kohtuuttomiksi.
(Päivitetty: )
Teksti:
Joni Hildén

Yleisurheilun MM-kilpailut käytiin polttavan kuumissa, jopa 43 asteen olosuhteissa Qatarin Dohassa. Piinaavaa lämpöä riitti varsinkin ilmastoidun stadionin ulkopuolella, jossa järjestettiin maantielajien osalta maraton sekä 50 kilometrin kävely.

Kuumissa ja kosteissa olosuhteissa urheilijat joutuivat koville. Tämä näkyi myös heidän suorituksissaan.

”Naisten maratonin voittajan, Kenian Ruth Chepngetichin ennätys on 2.17. Voittoon hän juoksi ajalla 2.32,43. Kun 15–16 minuuttia maailman huippujuoksijan ajasta leikkautuu, tulos kertoo, kuinka paljon ilmasto vaikuttaa”, Suomen yleisurheilumaajoukkueen ja Pohjola Sairaalan lääkäri Ilkka Räsänen kertoo.

”Kuumempaa ja kosteampaa kuin koskaan missään”

Erityisesti maantielajeissa moni urheilija joutui keskeyttämään suorituksensa.

Suurin osa keskeyttäneistä oli silminnähden uupuneita. Vaikka lajeissa kilpailtiin myöhään illalla, olivat lämpötilat yhä jopa 35 asteessa.

”Dohassa oli kuumempaa ja kosteampaa kuin on koskaan aikaisemmin missään kisoissa. Joskus kisoissa on ollut 100 prosentin kosteutta, ja sitä on myös Tokiossa ensi vuonna odotettavissa. Nyt olosuhteet olivat pitkissä maantielajeissa täysin kohtuuttomat urheilijoiden kannalta”, Suomen urheiluliiton valmennusjohtaja Kari Niemi-Nikkola  sanoo.

Viimeisenä kisaviikonloppuna lämpötila hieman laski, mutta enemmän laski ilman kosteus.

”Järjestäjien mukaan kosteus jäi enää 50 prosenttiin, mikä näkyi miesten maratonin vauhdissa. Etiopialaisen voittajan Lelisa Desisan tulos 2.10,40 on jo ihan arvokisavauhtia.”

Lämpöhalvauksen riski läsnä

Dohassa sääoloissa keho joutuu koville jo ilman urheilusuoritteitakin. Kuumassa ja kosteassa hiki jää vartalolle, jolloin ruuminlämpö nousee entisestään ja lämpöhalvauksen riski kasvaa.

”Kyseessä on huippuunsa treenatut kilpailijat, joiden kunto on hyvä. Kun puolet heistä keskeyttää, kertoo se olosuhteiden rajuudesta. Ei ihmisiä ole ihan näin kuumiin olosuhteisiin tehty rajusti hikoilemaan”, Ilkka Räsänen pohtii.

Ei MM-kisojen arvoiset olosuhteet

Voidaanko tulevaisuudessa vastaavissa olosuhteissa maantielajeja järjestää? Suomen urheiluliiton valmennusjohdon kanta on selvä.

”Mielestäni ei missään tapauksessa”, Kari Niemi-Nikkola sanoo.

”Meidän joukkueen lääkärit ja asiantuntijat ovat samaa mieltä. Nämä eivät olleet maailmanmestaruuskisojen arvoiset ulko-olosuhteet, etenkään maantielajeissa. Tällaiseen ei pitäisi altistaa urheilijoita.”

Kari Niemi-Nikkola pitää hyvänä sitä, että Dohan MM-kisoissa ei kukaan suomalaisurheilija loukkaantunut vakavasti.

”Siihen olisi ollut pahimmillaan mahdollisuudet.”

X