Pääministeri Sipilän taloon turvapaikanhakijoita – vastaako Supo turvallisuudesta?  

Jaa artikkeli
pääministeri Juha Sipilä
Pääministeri Juha Sipilä lupasi, että hänen kotiinsa voi muuttaa turvapaikanhakijoita. © Petri Kaipiainen/OM-arkisto
Pääministeri Juha Sipilä on luvannut talonsa pakolaisperheelle. Miten turvallisuus taataan?

Turvapaikanhakijat eivät pääse muuttamaan pääministeri Juha Sipilän Kempeleen kotiin vielä. Kotimajoituksen edellytyksenä on nimittäin turvaselvitys, joka on edelleen kesken. Sipilä kertoi syksyllä, että hän aikoo luovuttaa Kempeleen kotinsa turvapaikanhakijoiden käyttöön tämän vuoden alusta.

Vaikka pääministerillä on talo Sipoossa ja virka-asunto Helsingin Kesärannassa, hänen kotipaikkansa on edelleen Kempele. Sipilä on valittu eduskuntaan Oulun vaalipiiristä, ja hänellä on edustajan paikka Kempeleen kunnanvaltuustossa. Sipilä on toppuutellut huhuja vaalipiirinsä vaihtamisesta ja vakuuttanut, että hänen perheensä ykköskoti on ja pysyy Kempeleessä.

Sipilän Kempeleen taloon muuttavien turvapaikanhakijoiden taas tulee olla kirjoilla vastaanottokeskuksessa, joka vastaa heidän terveydenhuollostaan ja vastaanottorahan maksamisesta.

Jos Kempeleeseen muuttaa pakolaisperhe, jolla on ministeritason yksityismajoitus, kuka vastaa asukkaiden turvallisuudesta? Sipilän talon sijainti on paikkakunnalla yleisesti tiedossa.

Mitä tekee Supo?

Valtioneuvoston turvallisuusjohtaja Jari Ylitalo kertoo, että yksi turvaselvityksen aiheista liittyy siihen, onko Kempeleessä mahdollisesti havaittu pakolaisiin vihamielisesti suhtautuvien ryhmien tai henkilöiden liikehdintää. Turvallisuusviranomaisten työnjako on Ylitalon mukaan selkeä.

”Meidän tehtävämme on turvata pääministeriä, hänen perhettään ja kotiaan. Emme suojaa hänen omaisuuttaan vaan henkilöitä. Pääministeri halusi ottaa asian esille, koska hän halusi selvittää mahdollisia uhkakuvia. Jos hänen taloonsa muuttaa mahdollisesti aikaisemmin vainoa kokenut pakolaisperhe, emme halua asialle ylimääräistä näkyvyyttä. Ainakaan perjantaina, kun viimeksi olin toimistolla, turvaselvitys ei ollut valmis”, kertoo maanpuolustuskurssilta tavoitettu Ylitalo.

Mikä sitten on suojelupoliisin rooli asukkaiden ja talon turvallisuuden takaamisessa? Supon ylitarkastaja Tuomas Portaankorva on vaitonainen. Hän ei myönnä eikä kiistä suojelupoliisin roolia.

”Sipilän asiaan minulla ei ole mitään sanottavaa.  Turvallisuudesta vastaa valtioneuvoston turvallisuusyksikkö. Meidän roolistamme voidaan sanoa, että suojelupoliisin tehtävänä on arvioida valtion johtoon kohdistuvia turvallisuusuhkia yleisellä tasolla. Kempeleen asunnon luovutukseen emme vastaa juuta tai jaata”, Portaankorva sanoo.

X