Paukkupommin räjähdys Armenia-ottelussa tulee jalkapalloväelle kalliiksi – Palloliitto saa sakkoja turvajärjestelyjen pettämisestä

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Euroopan jalkapalloliitto UEFA on määrännyt kansallisia liittoja takaamaan otteluiden turvallisuuden. Laiminlyönneistä tulee sakkoja. Kuva on vuoden 2016 Euro-cupista. © Uefa Press
Tiistaina Turussa jalkapallon EM-karsintaottelussa räjähtänyt paukku vahingoitti yhtä katsojaa. UEFA rankaissee Palloliittoa turvajärjestelyiden pettämisestä, mutta liitto ei silti aio jatkossa kiristää turvatoimiaan.

Suomen jalkapallojoukkue kohtasi tiistaina 15. lokakuuta Armenian EM-karsintojen ottelussa Turussa. Suomen 3–0-voittoa varjosti Suomen ensimmäisen maalin jälkeen armenialaiskannattajien katsomossa heittämä paukkupommi. Suomen kannattajien puolelle lentänyt räjähde aiheutti turkulaiskatsojalle vamman jalkaan. Asiasta kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Kaikki katsojat ovat menneet otteluun turvatarkastuksen kautta, jolloin mukana kannetut kielletyt aineet ja esineet olisi pitänyt huomata ja poistaa.

”Turvatarkastus tehdään niin hyvin kuin se on kohtuudella mahdollista. Banger voi olla  kuitenkin sen kokoinen, että se käytännössä mahtuu ihmisen sisälle ja se on erittäin hankala havaita, vaikka mitä tehdään”, Suomen Palloliiton pääsihteeri Marco Casagrande puolustautuu.

Turvajärjestelyiden pettäminen tuonee Palloliitolle kohtuullisen laskun. Ottelua seurannut Euroopan jalkapalloliiton UEFA:n edustaja on raportoinut asiasta eteenpäin. UEFA vaatii, että katsomoiden on pysyttävä joka tilanteesssa turvallisina paikkoina.

”Pidän hyvin todennäköisenä, että rahalliset sanktiot tulevat molemmille. Meillä on ankara vastuu tapahtuman järjestäjänä ja Armenialla on ankara vastuu omista kannattajistaan”, Casagrande kertoo.

Seuraavassa ottelussa Suomi kohtaa 15. marraskuuta Helsingissä Liechtensteinin. Otteluun odotetaan noin kymmentä tuhatta katsojaa. Casagrande kehuu molempien maiden kannattajia, eikä usko, että vastaavia tihutöitä nähdään Helsingin stadionilla.

”Hienoa, että meidän omat kannattajamme ovat olleet todella upeita näissä matseissa eikä ole syytä epäillä, että he mihinkään tällaiseen syyllistyisivät”, Casagrande toteaa.

Paukkupommi säikäytti – pysyvätkö turvajärjestelyt ennallaan?

Paukkupommin heitosta huolimatta Palloliitto ei aio muuttaa otteluidensa turvajärjestelyitä

”Uskotaan, että meidän oma erittäin hyvällä tasolla oleva turvatarkastustaso riittää”, Casagrande vakuuttaa.

Pommikoiristakin on jossain vaiheessa keskusteltu, mutta niiden käytölle ei tällä hetkellä ole Palloliiton mielestä ainakaan Helsingin-ottelussa tarvetta.

”Tiedän, että tasaisin väliajoin on keskusteltu erilaisista mahdollisuuksista. En ole varma, että tämä olisi turvallisuusväellemme sellainen keino, joka sitten onnistuisi”, Casagrande kertoo.

Lue myös: Tällainen kohtelu odotti Huuhkajat-faneja Bosniassa: Juomat pois ja poliisivartioon – katso kuvat

X