Salakalastuksen uudet jättisakot – Varo 7 000 euron lohta

Saimaan järvilohi
Järvilohi rasvaevällä vai ilman? Väärän kalan väärästä paikasta ottanut saa maksaa virheestä kalliisti. © Juha Taskinen / LK
Vahingossa verkkoon uinut rauhoitettu arvokala voi tuoda kalastajalle tuhansien eurojen laskun. Uusi rahalla rankaiseminen tuli käyttöön, koska salakalastus uhkaa taimen- ja järvilohikantoja.

Tällainen tilanne voisi sattua kenelle sunnuntaikalastajalle tahansa. Käydään kokemassa verkot, nostetaan sotkuisa pyydys veneenpohjalle ja lähdetään rantaan selvittämään saalista.

(Oikeastihan syömäkalat pitäisi irrottaa verkosta välittömästi ja nuijia armollisesti hengiltä, muut vapauttaa äkkiä, mutta kaikki eivät sitä osaa tai tajua tehdä.)

Matkalla tulee vastaan kalastuksenvalvoja, joka huomaa että sinttien seassa onkin rauhoitettu järvilohi. Sitten ollaankin ongelmissa, ja kalareissu muuttuu kalliiksi.

Unohduksen tai möhläyksen hinnaksi voi tulla peräti 7 510 euroa – se on nimittäin järvilohen uusi korvausmaksu Vuoksen vesistöissä.

Pirkanmaan vesiltä napattu rasvaevällinen taimen maksaisi pyydystäjälleen 2 440 euroa.

Mereen laskevasta joesta napattu siika keventää kukkaroa 460 eurolla.

Valtio on määritellyt vedenviljalle kaikkiaan 23 erilaista korvausarvoa.

Useimmat niistä ovat muutaman satasen tasoa.

Alle 25 sentin mittaisista kalanpoikasista ei tarvitse maksaa täyttä hintaa, mutta useita kymppejä niistäkin peritään.

Sakkojen taustalla

1. Kallein rapsu tulee järvilohesta Vuoksen ja Hiitolanjoen vesistöissä: 7 510 euroa.

2. Ankeriaan arvo on 3 510 euroa, nahkiaisen satanen.

3. Saitko taimenen merestä tai mereen laskevasta joesta? Varaudu 3 260 euron laskuun. Siika samanlaisesta paikasta maksaa salakalastajalle 460 euroa.

4. Taimenen saalistaminen sisävesissä (leveyspiirin 67 astetta pohjoista leveyttä eteläpuolella), hinta 2 440 euroa.

5. Harjus meressä on hieman halvempi, ”vain” 1 360 euroa.

6. Hyönteisistä kalleimpia korvattavia ovat erakkokuoriainen (Osmoderma eremita) sekä punahärö (Cucujus cinnaberinus). Molempien kovakuoriaisten arvoksi on määritelty 1682 euroa.

7. Saimaannorppa köyhdyttäisi salatappajan kukkaroa 9 755 eurolla, lisäksi tapauksen törkeydestä riippuen pyyntivälineet lähtisivät aika varmasti valtiolle.

Lähde: Maa- ja metsätalousministeriön asetus uhanalaisten ja taantuneiden kalojen arvoista, 2019. Ympäristöministeriön asetus rauhoitettujen eläinten ja kasvien ohjeellisista arvoista, 2002.

Viehekalastajan välineet

Viehekalastaja saa satasen rapsut, jos maksettua kalastonhoitomaksua ei löydy. Salakalastajia nappaavat muun muassa poliisi, rajavartijat ja kalastuksenvalvojat. Soili Jussila / LK

Kovat keinot käyttöön

Tämä uusi salakalasakko tai juridiikkakielellä ”menettämisseuraamus” kirjattiin kalastuslakiin toukokuussa.

Lakiteksti on jyrkkä: kalastaja, joka vastoin kalastuslakia tai -asetusta ottaa saaliiksi rauhoitetun vesieläimen, tuomitaan menettämään valtiolle kyseisen kalan tai äyriäisen laskennallinen arvo.

Jokirapukin on nyt ravintolahinnoissa: ennen luvallista pyyntikautta siitä joutuu pulittamaan 50 euroa kappaleelta.

Aiemmin vastaavanlaisia hintalappuja oli lähinnä riistaeläimillä, linnuilla ja rauhoitetuilla nisäkkäillä.

Salakalastajien syy

Syynä rangaistuksen kovenemiseen on härskin salakalastuksen raju lisääntyminen.

Suosituimmilla mökkiseuduilla ihmiset ovat piittaamattomasti kalastaneet paistinpannut valmiina kaikkea mahdollista isoa kalaa, joko tietämättömyyttään tai välinpitämättömyyttään.

Viime kesältä tiedetään tapauksia, joissa ihmiset olivat jopa laittaneet julkisesti sosiaaliseen mediaan kuvia rauhoitetuista paikoista virvelöidyistä kalansaaliistaan.

Muutama arvokalalaji onkin joissain vesistöissä sukupuuton partaalla.

Kalatalousneuvojat toivovat, että kiinnijäämisen hinta toimisi pelotteena.

”Uhanalaisimpien lajien tulevaisuuden osalta voisi olla jopa toivottavaa, että muutama kunnon maksulappu kirjoitettaisiin heti alkuun. Sen verran härkäpäisen piittaamatonta on touhu paikoin ollut”, sanoo Pirkanmaan Kalatalouskeskuksen neuvoja Ismo Kolari Seuralle.

erakkokuoriainen

Nelisenttinen, äärimmäisen harvinainen ja siksi arvokkaaksi rankattu erakkokuoriainen asustaa Ruissalossa. Pasi Kannisto / Vastavalo

Vahinko käy kalliiksi

Laki ei ikävä kyllä erottele sitä, tuliko saalis nostettua vedestä vahingossa vai tahallisesti.

Jos omasta pyydyksestä löytyy rauhoitettu arvokala, siitä täytyy hankkiutua eroon.

Rauhoitettu tai alimittainen kala on laskettava heti takaisin veteen, olipa se hengissä tai ei.

”Laki on tässä suhteessa hyvin yksiselitteinen eikä jätä oikein sijaa maalaisjärjen käytölle”, Ismo Kolari myöntää.

”Moni kalastaja pitää määräystä järjenvastaisena esimerkiksi tapauksessa, jossa kala on jo ehtinyt kuolla verkkoon, mutta olisi vielä käyttökelpoinen ihmisravinnoksi. Toisaalta, kun noudattaa lakia, välttyy menettämisseuraamukselta. ”

Aikuiselle aina lupa

Tavallisimpia rikkeitä on ilman minkäänlaisia lupia kalastaminen.

Jos ihminen on 18–64-vuotias, ja aikoo kalastaa vieheellä tai pyydyksillä, häneltä vaaditaan valtakunnallinen kalastonhoitomaksu.

Sen voi ostaa päiviksi, viikoiksi tai koko vuodeksi joko netissä tai esimerkiksi R-kioskeilta.

Paikallisia kalastuslupia saa urheiluliikkeistä sekä muun muassa kalapassi.fi -palvelusta.