Seija Kurunmäki ideoi ystäviensä kanssa Aktivistimummot-ympäristöliikkeen - Työkaluina ovat mummoviisaus, toivo ja kohtuus

Seija Kurunmäki, 64, ideoi ystävien kanssa Aktivistimummot-ympäristöliikkeen, joka painottaa kohtuutta ja jokaisen vastuuta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Seija Kurunmäki tekee lastenlasten kanssa retkiä kierrätys­keskukseen.

Seija Kurunmäki, 64, ideoi ystävien kanssa Aktivistimummot-ympäristöliikkeen, joka painottaa kohtuutta ja jokaisen vastuuta.
Teksti: Hertta-Mari Kaukonen

Espoolainen Seija Kurunmäki jäi vuonna 2019 eläkkeelle. Samoihin aikoihin hänestä oli tullut mummo, joten ajatukset ohjautuivat kuin luonnostaan tulevaisuuteen. Millainen maailma tulee olemaan, kun pienet lapsenlapset ovat aikuisia?

”Jäätiköt sulavat koko ajan nopeammin. Jos en nyt tekisi mitään, olisi aika vaikeaa vastata 20 vuoden päästä lapsenlapsille, mitä tein, kun olisi vielä voinut tehdä jotain”, Seija sanoo.

Tästä pohdinnasta muovautui Facebookissa toimiva ympäristöryhmä ilmastoasioista kiinnostuneille. Kahdessa vuodessa Aktivistimummoihin on liittynyt noin 6 000 ihmistä.

”Me mummot haluamme vähentää omaa ja nuorten ilmastoahdistusta lisäämällä toivoa.”

Aktivistimummot ei syyllistä

Ikä luo auktoriteettia. Seija kertookin, että mummoja kuunnellaan. Mutta mitä mummot tavoittelevat?

Aktivistimummot ei syyllistä, vaan painottaa kohtuutta ja jokaisen vastuuta.

”Emme halua lisätä lasten ahdistusta ilmastonmuutoksesta. Tuomme esille, että aikuiset ovat mukana hoitamassa tätä ihmiskunnan isoa haastetta.”

Aktivistimummoilla on vahvaa asiantuntemusta ilmastoasioista, mutta myös pitkän elämän mukanaan tuomaa elämänkokemusta.

”Mummojen tärkeimmät työkalut ovat mummoviisaus, verkostot ja faktoihin perustuvan tiedon levittäminen ymmärrettävässä muodossa”, Seija sanoo.

Aktivistimummot ajavat Suomeen ilmastonmuutosta hillitseviä toimia, kuten turpeesta ja fossiilisista energiamuodoista luopumista. Ajatuksena on säästää monimuotoinen luonto lapsenlapsille.

Me mummot haluamme turvata kaikille lapsenlapsille maailman, jossa voi elää hyvin myös tulevaisuudessa”, toiminnan tarkoitus kiteytetään aktivistimummojen nettisivuilla.

”Tuhlaileva elämäntapa ei ole enää muotia”

Aktiiviset mummot järjestävät keskustelutilaisuuksia ja palkitsevat Pelargonia-palkinnolla hyviä ilmastotekoja. Lisäksi mummot kasvattavat ja suojelevat metsää sekä järjestävät tempauksia. Esimerkiksi joulupukin muori on liittynyt aktivistimummoihin kertomaan, että käytetty joululahjakin voi olla lapsesta kiva yllätys.

”Haluamme tuoda esille, että tuhlaileva elämäntapa ei ole enää muotia. Esimerkiksi vaatteissa ja leluissa kannattaa kiinnittää huomiota kestävyyteen ja kierrätettävyyteen”, Seija sanoo.

Samalla Seija muistuttaa, että monet mummot ja papat tekevät jo asioita kestävästi, käyttävät tavaroita pitkään ja osaavat korjata rikkimenneitä vaatteita ja koneita.

”Sellaisista taidoista saa olla ylpeä!” Seija kehuu.

Keväällä 2021 Aktivistimummot kampanjoivat sen puolesta, että mummot antaisivat äänensä kuntavaaleissa ehdokkaille, jotka tekevät kunnassa työtä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja luontokadon hidastamiseksi.

Seija on työskennellyt työuransa ruokakulttuurin parissa, joten ruokahävikin minimoiminen on hänelle sydämen asia. Seija tykkää tehdä neljävuotiaiden lastenlastensa Inton ja Sarain kanssa ruokaa ja leipoa. Myös Sarain äskettäin syntynyt pikkuveli pääsee mukaan kokkailuihin hieman myöhemmin. Lisäksi Seija tekee lastenlasten kanssa eväsretkiä metsään ja metromatkoja kaupungin nähtävyyksiin.

”Lapsi voi saada metsässä jopa syvempiä elämyksiä kuin matkoilla toisella puolella maapalloa. Ajan antaminen ja yhteiset kulttuuriharrastukset ovat myös kivaa ja samalla ympäristöystävällistä tekemistä. Niistä jää muistoja.”

Suuri hiilijalanjälki

Seija tarkkailee ympäristönäkökulmasta myös omaa elämäänsä ja harkitsee auton vaihtamista sähköautoon sekä sähkölämmitteisen omakotitalon lämmitysmuodon vaihtamista aurinkokennoihin.

”Oma hiilijalanjälkeni on liian suuri, niin kuin suurimmalla osalla suomalaisia. Hiilidioksidipäästöt pitää globaalisti puolittaa vuoteen 2030 mennessä. Minulle asumisen muutos olisi vaikuttavin puolituskeino, mutta en ole vielä luopunut mummolasta, koska tänne tuttuun ja lähellä olevaan taloon on lastenlasten mukava tulla”, Seija sanoo.

Hän on silti jo vähentämässä tavaroitaan, jotta pienempään asuntoon siirtyminen on myöhemmin mahdollista.

”Olen minimoinut uusien tavaroiden ostamisen ja käytän kierrätyskeskusta myös lastenlasten tavaroiden ja kirjojen hankinnoissa. Joskus teemme myös lastenlasten kanssa retkiä kierrätyskeskukseen.

LueTulevaisuudessa Seija aikoo muuttaa pienempään asuntoon hiilijalanjälkensä pienentämiseksi. © Tommi TuomiJuttu julkaistu ensi kerran Viva-lehden numerossa 8/21.

Lue myös: Eeva Kaila, 67, oli viisi päivää syömättä Elokapinan mielenosoituksessa: ”On pakko tehdä jotain ilmastonmuutoksen estämiseksi”

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

Ilmastonmuutos on arkea – Mikä neuvoksi?

Ihmisten aiheuttama ilmastonmuutos johtuu kasvihuonekaasupäästöjen lisääntymisestä ilmakehässä. Jos päästöjen määrä ilmakehässä lisääntyy nykytahtia, merkittävä osa maapallon suurimmista jäätiköistä voi sulaa aiheuttaen valtavia tulvia elinaikanamme.

Torjuntaan voi osallistua arjen valintojen lisäksi mm. allekirjoittamalla adresseja, lahjoittamalla rahaa ympäristöjärjestöille, äänestämällä ympäristöasioita ajavaa ehdokasta tai ottamalla itse osaa ilmastoliikkeisiin.

X