Sirja Blixt, 71, nousee perjantaisin Eduskuntatalon portaille maapallon vuoksi: ”Seison rapuilla lastenlasten takia”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Sirja Blixt
”Minulla on palo näyttää, että kuka tahansa voi kannustaa päättäjiä ja yrityksiä oikeisiin päätöksiin pienestikin, vaikka seisomalla portailla”, Sirja Blixt sanoo. © Jari Härkönen
Kahdeksan lapsenlapsen isoäiti Sirja Blixt, 71, seisoo perjantaisin yleensä eduskuntatalon portailla. Hän osoittaa siellä mieltään maapallon puolesta.

Olemmeko unessa? Planeetta on tulessa! Sirja Blixt kajauttaa ilmoille iskulauseita Eduskuntatalon portailla.

Kädessään Sirjalla on puhallettava maapallo ja kyltti, jossa lukee ruotsiksi ”Klimatkampen nu”.

Sirja on yksi Perjantait Gretan kanssa -ryhmän aktivisteista, jotka osoittavat mieltään joka perjantaiaamupäivä eduskuntatalon portailla ruotsalaisen ilmastoaktivisti Greta Thunbergin innoittamina.

Sirja aloitti perjantaiset protestinsa eduskuntatalon edessä 21. syyskuuta 2018. Hän on siitä asti osallistunut mielenosoitukseen lähes viikottain lukuun ottamatta korona-ajan tuomaa taukoa. Mukana on useimmiten kymmenisen osallistujaa, mutta joskus jopa koululuokkia.

Lasten vuoksi

”Osoitamme mieltä portailla, jotta mahdollisimman moni ihminen tajuaisi, että ilmaston eteen on kiire tehdä jotain. Poliittisten päättäjien ja suuryritysten on toimittava nyt”, Sirja sanoo.

Sirja on mukana muissakin ilmastojärjestöissä, mutta perjantait eduskuntatalon portailla ovat tärkeimpiä, koska toiminta tuntuu konkreettiselta.

”Olin jo aiemmin havahtunut ilmaston lämpenemiseen. Kun näin tästä Greta-tapahtumasta ilmoituksen, innostuin heti lähtemään mukaan.”

Sirjalla on mielenosoituksessa ruotsinkielinen kyltti, koska osa hänen lapsenlapsistaan on ruotsinkielisiä.

”Seison rapuilla lastenlasten takia. Minähän tästä kupsahdan jonkun ajan päästä, mutta toivoisin lasten saavan tulevaisuudessakin kunnollisia talvia ja puhtaan luonnon”, Sirja sanoo.

Sirja haluaa pelastaa planeetan seuraaville suku­polville. Hän on jo vuosia pyrkinyt vähentämään omaa kulutustaan. © Jari Härkönen

Sirja haluaa pelastaa planeetan seuraaville suku­polville. Hän on jo vuosia pyrkinyt vähentämään omaa kulutustaan. © Jari Härkönen

Oma kulutus kuntoon

Ilmastoherätyksen Sirja sai pari vuotta sitten. Hän meni mukaan ilmastoliikkeeseen eläkeikäisenä, vaikka ei ollut ennen porrasmielenosoituksia osallistunut julkisiin mielenilmauksiin.

”Mikään ei ollut aiemmin tuntunut näin tärkeältä.”

Samoihin aikoihin Sirja alkoi tarkkailla omaa kulutustaan. Perusasiat energiansäästössä olivat jo kunnossa, sillä yksin asuva Sirja ei omista kesämökkiä eikä autoa, vaan suosii julkista liikennettä. Silti hän on muuttanut omaa kulutustaan entistä ympäristöystävällisempään suuntaan.

”Sähköni on aurinkosähköä, ja olen vähentänyt lihan ja juuston syömistä paljon. Lisäksi olen laskenut sisälämpötilan 21 asteeseen, vaikka olen vilukissa. Ei tässä tarvitse silti säkkiin pukeutua, vaan voi jatkaa normaalia elämää”, Sirja kertoo valinnoistaan.

Normaaliin elämään kuuluu kerrostalokolmio, johon neljä lasta perheineen mahtuu kyläilemään – ja viisikin lastenlasta yökyläilemään.

”Yritän puhua lapsenlapsille ympäristön huomioimisesta nätisti.”

Sirja rohkaisee muitakin eläkeläisiä mukaan toimintaan

Lapsenlapset ovat 5–2-vuotiaita. Osa heistä on ollut syyslomilla isoäitinsä kanssa ilmastomielenosoituksessa.

”Olen kertonut heille, miksi käyn osoittamassa mieltä. Mutta en halua huolestuttaa heitä, vaan yritän puhua luonnosta ja ympäristön huomioimisesta nätisti. Kerron heille esimerkiksi kasveista ja kukista.”

Sirja järjestää lapsenlapsilleen mieluummin tekemistä kuin huomioi heitä tavaroilla. Hän matkailee lasten kanssa Suomessa esimerkiksi linnaretkillä ja täysihoitolassa.

”Toivon, että pullan leipominen ja halloweenjuhlat jäisivät mieleen. Minulla ei ole niin isoa eläkettä, että voisin ostaa kovin suuria lahjoja”, Sirja sanoo.

Sirja rohkaisee isovanhempia mukaan ilmastotoimintaan, sillä eläkkeellä on enemmän aikaa taistella hyvän asian puolesta.

”Itseäni jännitti ensimmäinen mielenosoitus niin paljon, että katsoin viereisen puiston puskien takaa, tuleeko paikalle ketään. Vasta sitten uskalsin mennä mukaan”, Sirja kertoo.

Sirja on mukana Perjantait Gretan kanssa -ryhmän lisäksi esimerkiksi Ilmastoisovanhemmissa. Hän on oppinut, että ilmastopäästöistä ei tarvitse tietää tarkkoja numeroita lähteäkseen mukaan, vaan pelkkä halu auttaa ympäristöä riittää.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 8/21.

Lue myös: Eeva Kaila, 67, oli viisi päivää syömättä Elokapinan mielenosoituksessa: ”On pakko tehdä jotain ilmastonmuutoksen estämiseksi”

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X