Sibeliuspäivät toistavat jälleen taidemusiikin ilosanomaa Loviisassa – ”Tilanne on ollut hälyttävä esittävän taiteen alan freelancereille”

Sibelius-fanit taitavat päästä Loviisaan elävän musiikin pariin: klassiset konsertit voidaan pian luokitella rokkikeikkoja turvallisemmiksi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Loviisan Laulun toiminnanjohtaja Tomas Takolander

Sibelius-fanit taitavat päästä Loviisaan elävän musiikin pariin: klassiset konsertit voidaan pian luokitella rokkikeikkoja turvallisemmiksi.
Teksti: Petri Korhonen

Viranomaiset pohtivat elokuussa, voisiko klassisen musiikin tilaisuuksille antaa löysemmät kokoontumisrajat kuin muille. Siitä hyötyisi Loviisan Sibeliuspäivät, jotka järjestetään syyskuun alussa. Festivaalia vetävä Loviisan Laulun toiminnanjohtaja Tomas Takolander pitää silti aikeita outoina – ja ymmärtää viihdekollegojen tuskaa.

”Rajoitukset eivät tunnu tasapuolisilta, eikä viranomaismääräyksiä vaikuta olevan mahdollista ennakoida juuri ollenkaan. Tapahtumien tartuntariskin arvioimisessa ei tilaisuudessa esitettävän musiikin tyylillä pitäisi olla mitään väliä”, Tomas Takloander sanoo.

Sibeliuspäivät näyttävät toteutuvan – miltä tuntuu?

”Olen iloinen ja ylpeä siitä, että ollaan saatu koottua hieno ja laadukas ohjelma. Eniten odotan itse konsertteja, luvassa on hienoja konserttielämyksiä!

Samalla taidemusiikin ilo­sanoma ja Loviisan leppoisa meininki toivottavasti kaikuu vähän ­laajemmallekin.”

Miten korona vaikutti “klasarimuusikoihin”?

”Tilanne on hälyttävä esittävän taiteen alan freelancereille, musiikinlajista riippumatta. Ymmärtääkseni taidemusiikin ­tekijöistä suurempi osuus työskentelee valtionosuutta saavissa organisaatioissa, kuten orkestereissa, mutta kyllä meistäkin iso osa on riippuvainen keikoista.”

Miten tämä on näkynyt ammattilaisissa?

”Osa on joutunut myymään soittimiaan, toiset ovat vaihtaneet alaa. Taloudellisten vaikeuksien lisäksi pandemian ­henkinen velka on suuri.

Esittävä taide työnä vaatii paneutumista ja omistautumista. Monen taiteilijan identiteetti on kiinteästi ­sidoksissa työhön: itsensä toteuttamiseen taiteen kautta, yleisön kohtaamiseen ja siihen samaan kollegojen kanssa ajan viettämiseen, joka on monilta meistä loppunut melkein kokonaan.

Tunnen taiteilijoita, joiden mielenterveys on romahtanut.”

Miten varaudutte viime hetken käänteisiin?

”Turvallisuus on meille etusijalla. Jos ihmisiä ei voi turvalli­sesti ottaa saliin, konsertit striimataan. Tiedämme, ­ettei striimi korvaa paikan päällä koettua elämystä, mutta ­meille järjestäjille on tärkeää, että sovitut konsertit ja esitykset toteutetaan.”

Lue myös: Merellinen Loviisan kaupunki – Saariston kesämökistä on tullut Laura Malmivaaran kesäkeidas: ”Paikka, jonne on aina hyvä tulla”

X