Sissijohtaja Che Guevaran poika Ernesto ihastui Suomeen – vieraili lahtelaisen yrittäjän mökillä ja kahvilassa: Salsaa, sikareita, rommia, jenkkiautoja ja prätkiä

Che Guevara syntyi 90 vuotta sitten. Kapinallisen pojasta kasvoi liikemies, jolla on kytköksiä Suomeen. ”Päätimme hankkia hänelle asiakkaita”, kertoo Riku Routo.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Riku Routo tutustui Chen poikaan Ernesto Guevaraan (oik.) Kuuban Varaderossa 2017.

Che Guevara syntyi 90 vuotta sitten. Kapinallisen pojasta kasvoi liikemies, jolla on kytköksiä Suomeen. ”Päätimme hankkia hänelle asiakkaita”, kertoo Riku Routo.
(Päivitetty: )
Teksti:
Miikka Järvinen

Kuuban vallankumousta Fidel Castron rinnalla johtanut Ernesto ’Che’ Guevara täyttäisi 14. kesäkuuta 2018 pyöreät 90 vuotta.

39-vuotiaana 1967 Boliviassa teloitetulta Cheltä jäi kuusi lasta, joista nuorin, 1965 syntynyt Ernesto Guevara March sai isänsä nimen.

Sissijohtaja Che oli koulutukseltaan lääkäri mutta myös kirjoitti liki 30 kirjaa, joista tunnetuin on Moottoripyöräpäiväkirja. Se kertoo nuoren Chen matkasta Etelä-Amerikan halki moottoripyörällä.

Moottoripyörien pariin päätyi myös Chen poika Ernesto Guevara Jr. Hän omistaa Kuubassa toimivan La Poderosa Tours -matkatoimiston, joka järjestää moottoripyöräkiertomatkoja.

Toimiston nimi on lainattu isä-Erneston Moottoripyöräpäiväkirjassa kuvaillun matkan kulkupeliltä, Norton-merkkiseltä moottoripyörältä, jonka nimi oli La Poderosa II.

Näin Riku Routo tutustui Chen poikaan

Kesällä 2017 Ernesto Jr päätyi mökkeilemään Suomeen lahtelaisen yrittäjän vieraaksi varsin erikoisen sattuman kautta.

Aiemmin samana vuonna Suomen Moottoripyörämuseon omistaja Riku Routo oli matkustanut Kuuban Havannaan juhlimaan 60-vuotispäiviään.

”Vaimolle olin luvannut, että tällä reissulla ei prätkiä vaan salsaa. Ekana iltana otettiin Lada-taksi kämpiltä keskustaan. Ehdin ottaa kolme askelta, kun vastaan tuli vanha pappa, joka osoitti paitaani”, Routo muistelee.

Ei tarvita yliluonnollisia kykyjä erottaa Havannan katukuvasta hiljattain kaupunkiin saapunut eurooppalainen motoristi, varsinkin jos tämän paidassa komeilee antiikkimoottoripyörän kuva.

”Pappa vei meidät kulman taakse, jossa oli prätkäravintola nimeltä Chacon 162. Seinällä roikkui vanha Harley Davidson.”

”Pöytäämme tuli Danny-niminen kaveri, joka kysyi, että tulimmeko kaupunkiin huomenna Varaderon kaupungissa alkavan Harrikka-tapahtuman takia. Vaimo katsoi mua silmiin ja tiesi, että peli oli menetetty.”

Varaderon bileissä Riku Routo tutustui Ernesto Guevaraan.

”Vaihdoimme muutaman sanan ja sovimme treffit Chacon 162 -ravintolaan. Ernesto tuli paikalle vaimonsa kanssa. Hän kertoi moottoripyörämatkailubisneksistään. Päätimme alkaa hankkia yhdessä asiakkaita hänelle.”

Riku Routo ja Ernesto Guevara

Riku Routo (vas.) ja Ernesto Guevara Bacunayaguan sillalla Kuubassa helmikuussa 2018. © Riku Roudon kotialbumi

Mökkivieras Kuubasta

Yhteistä bisnestä Routo ja Guevara ovat tehneet muun muassa Pietarin Harley Davidson -messuilla. Venäjä on yksi niistä maista, jossa Che on edelleen kova juttu, mikä ei varsinaisesti haittaa matkailuyrittäjäksi ryhtyneen jälkikasvun bisneksiä, päinvastoin.

”Ernesto on lukenut itsensä juristiksi Moskovassa 1980-luvulla, ja hän puhuu hyvää venäjää”, Routo kertoo.

”Pietarin tapahtumassa meillä oli yhteinen messuosasto. Ernesto myi moottoripyörämatkoja Kuubaan. Hän sai messuilta paljon asiakkaita. Meitä kutsuttiin lounaalle yritysjohtajien kanssa.”

”Jossain vaiheessa messuilla liikkui huhu, että Vladimir Putin olisi ollut tulossa moikkaamaan Ernestoa, mutta ei se koskaan tullut.”

Lahtelainen yrittäjä onnistui houkuttelemaan kuubalaisen kaverinsa vierailemaan Suomeen, minnepä muuallekaan kuin kesämökille.

”Kesällä 2017 Ernesto puolisoineen oli meidän mökillämme Hollolan Kukkilassa. Hän tykkäsi Suomesta kovasti. Elokuun 9. päivä järjestimme Moottoripyörämuseon Ace Corner -ravintolassa tapahtuma nimeltä Ace Revolution Day.”

Tarjolla oli salsaa, sikareita, rommia, jenkkiautoja ja prätkiä. Ernesto Guevara oli mukana markkinoimassa moottoripyörämatkojaan Kuubaan.

Entä onko Ernesto puolisoineen mahdollisesti tulossa uudelleen Routojen mökkivieraaksi?

”Ei ainakaan tänä kesänä”, Routo vastaa.

Riku Routo pyörittää Suomen Moottoripyörämuseota Lahdessa.

Riku Routo pyörittää Suomen Moottoripyörämuseota Lahdessa. © Miikka Järvinen / Otavamedia

Sankari vai sotarikollinen?

Argentiinassa 14.6.1928 syntynyt Ernesto ’Che’ Guevara syrjäytti Kuuban presidentin Fulgencio Batistan 1959. Vallankumouksen jälkeen Che toimi Fidel Castron hallinnossa.

Ernesto Che Guevara

Paidoista, julisteista ja puskuritarroista tutun legendaarisen muotokuvan Che Guevarasta otti Alberto Korda vuonna 1960. © Public Domain

Che Guevara jatkoi vallankumouksellista toimintaa Kongon demokraattisessa tasavallassa ja Boliviassa, jossa hän jäi armeijan vangiksi 8. lokakuussa 1967. Bolivian presidentti René Barrientos määräsi Guevaran teloitettavaksi. Guevara ammuttiin seuraavana päivänä 9. lokakuuta 1967.

Guevaran ympärille on historian saatossa rakentunut ristiriitainen sankarikultti. Kuubassa ja Latinalaisen Amerikan maissa häntä pidetään sankarina ja vapaustaistelijana, varsinkin vasemmistolaisissa piireissä.

Jos Guevaran toimintaa tarkastelee nykyisen kansainvälisein lain pohjalta, hän oli sotarikollinen. Elämäkerrallisissa teoksissaan Guevara kertoo avoimesti tuominneensa useita vihollisen kätyreiksi epäiltyjä kuolemaan.

X