Kuriirilähetyksiä jakavan kuljetusliikkeen työntekijä syytettynä – Suuri huumausaineiden maahantuonti ja levitys paljastui Pohjois-Suomessa

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Takavarikoituja ekstaasi ja MDMA-pillereitä. © Tulli
Pohjois-Suomessa paljastettu huumausaineiden maahantuonnin ja levityksen tekotapa oli tutkinnanjohtajan mielestä poikkeuksellinen.

Tulli paljasti laajan huumausaineiden maahantuonnin ja levityksen Pohjois-Suomessa.

Takavarikoinnissa löytyi yli 1 600 grammaa amfetamiinia, lähes 2 000 grammaa marihuanaa, lähes 600 grammaa kidemäistä MDMA:ta eli ekstaasia ja noin 2 500 ekstaasitablettia. Sen lisäksi epäillyn hallussa oli tuhansia huumausaineeksi luokiteltuja lääkevalmisteita ja yli 14 000 euroa käteistä.

Erikoinen tekotapa

Tutkinnanjohtaja Pekka Jauholan mukaan tapauksesta tekee erikoisen juuri maahantuontiin liittyvä tekotapa.

”Marihuanaa on takavarikoitu paljon isompiakin määriä, joskus puhutaan sadoistakin kiloista, mutta erityisesti tekotapa oli tässä tapauksessa erikoinen”, Pekka Jauhola sanoo.

Tullin esitutkinnan mukaan takavarikoitujen huumausaineiden lisäksi levitykseen Pohjois-Suomen alueelle on päätynyt lähes 14 kiloa marihuanaa ja noin 50 000 huumelääketablettia.

Tullin takavarikoimaa marihuanaa. © Tulli

Epäilty oli töissä kuljetusliikkeessä

Nuorehko suomalainen mies oli tilannut posti- ja kuriirilähetyksinä huumausaineita vuosina 2017–2018. Hän oli itse töissä kuriirilähetyksiä jakelevassa kuljetusliikkeessä ja vastaanotti väärillä nimi- ja osoitetiedoilla tilatut lähetykset.

”Tekotavan osalta tämä ei ole nyt tyypillisin. Kaveri oli käyttänyt työpaikkaansa hyödyksi tässä tapauksessa”, Pekka Jauhola toteaa.

Käytti virtuaalivaluuttaa jopa kymmeniä tuhansia euroja

Virtuaalivaluuttaa käytetään Jauholan mukaan yleisesti internetin kautta tehdyissä huumausainehankinnoissa.

”Törmäämme päivittäin virtuaalivaluutan käyttämiseen laittomissa kaupoissa. Tekniset mahdollisuudet ovat lisänneet uusia toimintatapoja dark web ja tor-verkoissa. Käsikädessä kulkee myös rahaliikenne, se on siirtynyt virtuaalivaluuttoihin.”

Kyseisessä tapauksessa epäilty oli käyttänyt jopa kymmeniä tuhansia euroja huumausaineiden hankintaan. Tapausta tutkitaan törkeänä huumausainerikoksena ja siirtyy vuoden 2018 aikana Oulun syyttäjävirastoon syyteharkintaan.

X