Tallinnan riksojen härskit hinnat suututtavat turisteja – Varoituskyltit ilmestyvät vihdoin satamaan

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Turisteja kismittävät tallinnalaisten riksojen härskit hinnat.
© iStock
Pyörätaksikyydin hinnasta kannattaa sopia tarkasti, ennen kyytiin astumista, jotta välttyy ongelmilta. Ongelmatilanteissa voi soittaa jopa poliisin paikalle.

Tallinnan matkustajasatamaan on tulossa ilmeisesti jo huomenna riksakyytien hinnoista varoittavat kyltit. Tällä hetkellä Tallinnan satamassa on jo omat ajolinjat ja parkkipaikat pyörätakseille.

Riksakyytien käytännöistä kertovat kyltit ovat erittäin tervetullut lisä, sillä suomalaisturisteilla on ollut tänä kesänä lukuisia ongelmia riksakyytien hintojen kanssa.

”Laitamme pian esille uudet kyltit, joiden mukaan riksakyytien asiakkaiden pitäisi sopia hinnasta kuljettajan kanssa etukäteen ja tarkistaa, onko kuljettajalla lupa tuottaa palvelua. Kylttien pitäisi olla paikallaan huomenna”, Tallinnan sataman markkinointi- ja viestintäpäällikkö Sirle Arro kertoo.

Kyltit tulevat satamaan viron ja englannin kielellä – ei ollenkaan suomeksi, vaikka satamassa käy runsaasti suomalaisia turisteja.

Riistohinnoista runsaasti valituksia

Seura uutisoi 10. heinäkuuta Tallinnan sataman riistohintaisista riksakyydeistä. Tällöin espoolainen perheenäiti Laura Björklund kertoi maksaneensa alle kilometrin pyörätaksikyydistä peräti 160 euroa.

Iso lasku oli riksassa ilmoitetun hinnaston mukainen, sillä matkustajia oli viisi ja laskuun kuului huomattavan kallis vanhankaupunginlisä.

Björklund ei ollut huomannut kallista hinnastoa ennen maksua. Eikä hän ole ainoa.

Hyvin monet suomalaiset turistit ovat valittaneet erittäin kalliista riksakyydeistä Tallinnan matkailu- ja kongressitoimisto Visit Tallinnaan. Osa suomalaisturisteista on soittanut jopa poliisin paikalle numerosta 112, koska riksakyydin hinta on tuntunut ryöstöltä.

Näin voi menetellä edelleen.

Riksaongelma tiedossa Visit Estoniassa

Sana riksakyytien ongelmista on kiirinyt myös Viron matkailun edistämiskeskus Visit Estoniaan. Toimiston asiakkuuspäällikkö Malle Kolnes kertoo lukeneensa riksaongelmista Seurasta, mutta tiesi jo aikaisemmin riksaongelmasta.

”Riksojen ongelmat olivat esillä viime kokouksessa, jossa Tallinnan sataman edustaja oli paikalla. Tiedän, että riksojen toiminta-aluetta on jo rajattu. Tallinnan satama on puuttumassa riksojen toimintaan. Suomalaisturistit ovat hyvin tervetulleita Viroon, joten teemme kaikkemme ongelmien ratkomiseksi”, Kolnes sanoo.

Poliisi valvoo riksakuskejakin

Tallinnan satama on alkanut valvoa aktiivisesti riksojen kuljettajia yhdessä paikallisten poliisiviranomaisten kanssa.

”Valvomme, miten riksakuljettajat noudattavat liikennesääntöjä ja hintoja. Jos riksakuljettajat eivät noudata palvelusääntöjä, emme poissulje vaihtoehtoa, että rajoitamme riksojen toimintaa terminaaleissamme”, Arro kertoo.

Riksatoiminta tuli luvanvaraiseksi Tallinnassa kesällä 2018. Lain mukaan luvallisella kuljettajalla on rinnassaan näkyvällä paikalla palvelukortti.

Luvalliset riksataksit ovat sitoutuneet kertomaan oikean hinnan etukäteen ja pitämään hinnastoa esillä niin, että matkustaja voi tarkistaa missä matkan vaiheessa tahansa matkan hinnan.

X