Uusi lieveilmiö: Terapiaan houkutellaan asiakkaita huolestuttavilla lupauksilla – ja ilman oikeusturvan selkänojaa

Vastaamon tietomurron jälkeen markkinoille on syntynyt huolestuttava lieveilmiö.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kannattaa valita terapia, joka kuuluu valvonnan piiriin.

Vastaamon tietomurron jälkeen markkinoille on syntynyt huolestuttava lieveilmiö.
Teksti:
Tyyne Pennanen

Vastaamon tietomurron jälkeen terapiassa käyvät ihmiset ovat olleet aiempaa huolestuneempia siitä, mitä heistä kirjataan tietojärjestelmiin. Tämä on synnyttänyt markkinoille huolestuttavan lieveilmiön, kertoo Psykologiliiton ammatti- ja yhteiskuntasuhdepäällikkö Vera Gergov. Hän kouluttaa psykologeja ja psykoterapeutteja hoitosuhteiden kirjaamiskäytännöistä.

”Terapeutiksi voi kutsua itseään kuka tahansa Nyt on syntynyt markkina, jossa jotkut terveydenhuoltoon kuulumattomat terapeutit mainostavat palvelujaan niin, että he lupaavat olla kirjaamatta mitään asiakkaistaan tietojärjestelmiin”, Vera Gergov kertoo.

Kyse on terapeuteista, jotka eivät ole Valviran hyväksymiä psykoterapeutteja.

Psykoterapeutti on ammattisuojattu nimike, jota saa käyttää vain asianmukaisen koulutuksen ja työkokemuksen omaavat henkilöt. Psykoterapeutti-nimikkeen käyttäminen edellyttää aina Valviran hyväksyntää.

Valvomaton terapia voi olla ongelmallinen

Onko se sitten niin vakavaa, jos juttelee asioistaan ”pelkälle terapeutille”? Jos hoitosuhteessa tulee ongelmia tai asiakkaan vointi heikkenee, niin kyllä. Ilman kirjauksia ei voida jälkikäteen todentaa mitään hoidon toteutuksesta.

Tällöin asiakkaalla ei ole oikeusturvaa.

”Jos terapeutti ei ole Valviran hyväksymä, asiakas ei voi valittaa mihinkään, paitsi korkeintaan kuluttajaviranomaiselle harhaanjohtavasta markkinoinnista.”

”Lisäksi vain Valviran hyväksymillä psykoterapeuteilla on lakisääteinen salassapitovelvollisuus sekä täydennyskoulutusvelvollisuus ja potilasvakuutus”, Gergov sanoo.

Kaikki mielenterveystieto ei ole erityissuojattua

Mielenterveysongelmista kärsivät asiakkaat eivät kuitenkaan ole ihan turhaan huolissaan, sillä mielenterveystietoja koskevassa lainsäädännössä riittää kehitettävää.

Vera Gergov kertoo, että esimerkiksi psykoterapeuttien tekemät kirjaukset Kantaan eivät ole erityissuojattuja, kuten psykiatrian kirjaukset.

”Jos vaikka terveyskeskuksessa halutaan avata psykiatrian tietoja, tulee esiin ikkuna, joka ilmoittaa, että tieto on erityissuojattu. Ammattilainen joutuu aktiivisesti vahvistamaan, että hänellä on lakisääteinen peruste katsella tietoja. Tiedot eivät voi aueta vahingossa ja siinä on tavallaan tuplasuojaus.”

Gergovin mielestä kaikki mielenterveystiedot pitäisi olla erityissuojattuja. Yleensä asiakas on kertonut ihan samat arkaluontoiset tietonsa jossakin muussa palvelussa ennen kuin hänet on ohjattu psykiatrille.

”Raja on keinotekoinen”, Gergov sanoo.

Terapia ja hammashoito eivät ole rinnastettavissa

Psykologiliitto on vaatinut parannuksia mielenterveystietojen suojaamiseen ja kirjaamiskäytäntöihin vuodesta 2018 lähtien, ja asia nousi uudelleen pintaan, kun asiakastietolakia uudistettiin Vastaamon tietomurron jälkeen. Mielenterveystietojen erityissuojaus on kuitenkin toistaiseksi pysynyt vain psykiatrian puolella.

Lue myös: Asiakastietolaki muuttui ja tietoturva paranee – Näin potilasasiakirjoja ja terapiatietoja säilytetään jatkossa

Vastuu tietojen erityissuojausta koskevista päätöksistä siirrettiin välissä THL:lle, josta se on kuitenkin palautettu takaisin sosiaali- ja terveysministeriöön.

”Ennen tietomurtoa ajatus tuntui olevan pikemminkin se, että suojauksia pitäisi ylipäätään lähteä purkamaan, jotta ei tuettaisi stigmatisoivaa ajatusta siitä, että psyykkisissä vaivoissa olisi jotakin ihmeellisempää kuin somaattisissa vaivoissa. Mutta me (Psykologiliitossa) tiedämme että asiakkaille sillä on eroa ja merkitystä, että onko kyse psykoterapiasta vai hammaslääkärikäynnistä.”

Vera Gergovin mukaan mielenterveysasioiden kirjaamisessa ja tietojen näkyvyydessä on tarpeen noudattaa erityistä sensitiivisyyttä, jotta asiakkaat uskaltavat haasteistaan avoimesti puhua.

”Asiaa ollaan ajankohtaisesti tarkastelemassa uudelleen, mikä on hyvin tervetullut suunta.”

Lakia halutaan muuttaa

Sosiaali- ja terveysministeriön erikoisasiantuntija Anna Sandberg kertoo sähköpostitse, että ministeriössä valmistellaan parhaillaan mielenterveystietojen erityissuojaavuuteen liittyvää asetusta, joka lähtee lausuntakierrokselle syksyllä.

”Valmistelussa psykologien ja muiden mielenterveyspalvelujen merkinnät on tunnistettu mahdollisiksi erityissuojattaviksi, eli ne muodostaisivat siten yhdenmukaisen kokonaisuuden psykiatrian merkintöjen kanssa”, Anna Sanberg toteaa.

Lue myös: Kun Tiina Parikka sai Vastaamo-kiristäjän viestin, tuska oli niin kova, että hän soitti hätäkeskukseen: ”Ajattelin, että saan sydänkohtauksen”

Vastaamon tietomurto oli järkytys. ”Koin tietojeni vuotamisen julkisena raiskaamisena. Ne olivat henkilökohtaisia ­asioitani, joista en olisi ikinä puhunut, jos olisin tiennyt, että ne ovat jonain päivänä verkossa", Tiina Parikka sanoo.

”Koin tietojeni vuotamisen julkisena raiskaamisena. Ne olivat henkilökohtaisia ­asioitani, joista en olisi ikinä puhunut, jos olisin tiennyt, että ne ovat jonain päivänä verkossa”, sanoo Vastaamon tietomurron uhri ­Tiina Parikka. © Tommi Tuomi © Tommi Tuomi/Otavamediav

X