Toivottu torjuntavoitto murtui selväksi tappioksi kokoomuksen ja SDP:n vaalivalvojaisissa

Ensin oli toivoa, sitten toivon pilkahduksia ja lopuksi synkkyyttä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Alexander Stubbin johtama kokoomus menetti toiseksi eniten paikkoja.

Ensin oli toivoa, sitten toivon pilkahduksia ja lopuksi synkkyyttä.
Teksti:
Sanna Puhto

Äänestysaikaa on vielä tunti jäljellä, kun kokoomuksen vaalivalvojaisiin alkaa kokoontua kansaa.

Kokoomuslaiset valmistautuvat pikkutakeissa ja juhlakoruissa vastaanottamaan kansan tuomiota epäsuositun hallituksen johtamisesta. Ilmapiiri Helsingin Kampin kattojen alla yökerho Maxinessa on kuitenkin tässä vaiheessa iltaa toiveikas.

”Tämä on todella jännittävää. Vaalityössä huomasi, miten tunnelma muuttui selvästi viime hetkillä. Tuli hyvä loppukiri”, tiivistää ensimmäistä kertaa vaalityötä ehdokas Elina Lepomäen taustajoukoissa tehnyt Päivi Kangasmäki valkoviinilasi edessään.

”Jos kokoomus ei ole ykkönen, niin kakkossijakin on hyvä. Pahin mahdollinen lopputulos olisi punamulta tai persujen nousu”, samassa seurueessa istuva Heli Miettinen sanoo.

Jännittynyttä on myös kymmenen nuoren kannattajan pöydässä.

”Kuusi puoluetta sössii hallituksessa, kokoomus saa sen piikkiinsä. Saa nähdä kanavoituuko tämä Stubbia vastaan,” sanoo nuori yrittäjä Antti Kaski.

Jutta Urpilaista kohdeltiin huonosti vaalituloksen takia. Ei ollut reilua. Toivottavasti Stubbille ei käy samoin”, sanoo Eero Airas.

Airakselta ei heru enempää demarisympatioita, sillä hänestä huonoin vaalitulos olisi se, että demarit ja vasemmistoliitto tulisivat hallitukseen.

”Jumitus jatkuisi.”

Positiivinen aijaijai

Vaalihuoneistojen sulkeutumiseen ja ennakkoäänien julkistamiseen on kolme minuuttia, kun Stubb astuu lavalle.

”Ei ole koskaan jännittänyt näin paljon”, hän sanoo, mutta ei näytä siltä.

Aplodit hän kerää sanomalla: ”Kävi miten kävi, tästä porukasta voi olla vain ylpeä.”

Yökerhon tanssilattialla on ahdasta, kun kaikki pakkautuvat katsomaan isoille näytöille lävähtävää ennakkoäänien tulosta.

Pieni kohahdus, mutta ei hihkuntaa: keskusta johtaa 23,2 prosentilla, kokoomus kakkosena 17,9 prosentilla, mutta demarit aivan kannoilla 17,8 prosentissa.

”Aijaijai”, pääsee Helsingin kokoomusyrittäjien varapuheenjohtaja Jari Siiskosen suusta.

”Se oli positiivinen aijaijai”, hän ehättää selittämään. Siiskosta jännittää, mihin järjestykseen puolueet asettuvat keskustan perässä.

”Ei vaalituloksella tosin ole niin paljon väliä kuin sillä koalitiolla, joka puolueista muodostetaan.”

Sivummalla, pöydän ääressä, ollaan vielä vahvassa uskossa.

”Ennakkoäänet menivät paremmin kuin odotin. Kokoomus tulee nousemaan”, helsinkiläinen kaupunginvaltuuston varavaltuutettu Saido Mohamed sanoo.

Muktar Mohamed ja Ujuni Ahmed komppaavat. Ahmed kertoo liittyneensä kokoomukseen ja ”Benin talliin” vuosi sitten toimittuaan sitä ennen vasemmistonuorissa.

Huominen helpottaa

Tunnelma säilyy odottavana. Kansa jää parveilemaan kahteen paikkaan: tanssilattialle tuijottamaan kahta suurta näyttöä, joilla tulos elää koko ajan, ja baarijonoon.

Konkaripoliitikko Pertti Salolainen on helpottunut, vaikka ei tässä vaiheessa iltaa voikaan olla varma läpimenostaan. Hänen tunnelmissaan korostuu se, että hallitus epäonnistui, vaalikampanja oli kova ja se painettiin sata lasissa.

”Kävi miten kävi, huomenna on aikaa hengähtää. Koti on kaaoksessa. Ensin perkaan paperi- ja pyykkivuoret. Sitten lähden luontoretkelle.”

Mutta sitä ennen edessä on pitkä ilta, jonka aikana voi käydä hyvin tai hyvin huonosti.

Kannatusjäsen

Samaan aikaan demarit jännittävät tuloksen valmistumista Hakaniemen Paasitornissa. Takkiin näyttää tulevan, mutta vielä ei näytä kovin pahalta. Puolue käväisi hetken jopa kakkospaikalla.

Paikalla on paljon Nasima Razmyarin nuorta ja iloista taustajoukkoa SDP-kaulaliinat kaulassaan.

Juuri nyt haavanlehtenä värisevä Razmyar on poistumassa avomiehensä Johan Fagerin kanssa Yleisradioon haastateltavaksi. Hidasteena ovat lukuisat onnittelijat.

”On puolueen kannalta vaikeaa, kun paikkoja menetetään”, Razmyar muotoilee.

Puolittain maan alla sijaitsevassa juhlatilassa leijuu pizzan tuoksu. Täällä ei virtaa kuohuva eikä viini niin kuin kokoomuksessa vaan vaalitulos kohdataan oluttuoppi kädessä.

”Tämä ei ole siedettävää”, tuskailee Tuure Väisänen.

”Keskusta sai vähemmän ennakkoääniä, kuin odotin ja se tekee tästä sietämättömän jännittävää.”

Puoliso Aki Kekkonen liittyi tänään puolueeseen. Hän halusi osoittaa demareille kannatustaan, koska ennakkogallupit lupasivat puolueelle niin huonoa tulosta.

Huonot gallupit lamaannuttivat Väisäsen mielestä jo vaalityötä.

Oikeat asiat

Näissä vaaleissa on kuitenkin ollut sitä jotain ainakin Kati Honkaselle ja Elsa Salliselle.

Rouvat ovat jättäneet monissa vaaleissa äänestämättä, koska kumpainenkin on vuosikausia viettänyt talvet Espanjassa. Ennakkoäänestäminen saattoi jäädä etelässä väliin vain siksi, että parkkipaikkaa ei löytynyt.

”Nyt politiikka laittoi liikkeelle. On sen verran vakavat aiheet teemana, talous ja maailman tilanne”, Sallinen sanoo.

Kello kymmenen aikaan perussuomalaiset menevät ääntenlaskennassa sosialidemokraattien ohi. Sillä on suora vaikutus tunnelmaan demarien valvojaisissa.

Usko ja toivo alkavat hiipua.

”Tulos on huonompi kuin odotin. Tulee sinimusta hallitus”, Antti Koskela sanoo synkkänä. Selitykseksi Koskela ei hyväksy hallitusvastuuta.

”Pitää analysoida, ketkä jäivät kotiin ja ketkä hylkäsivät.”

Tunnelma nousee hetkellisesti ja aplodit raikuvat, kun Nasima Razmyar ilmestyy suuressa ruudussa pyörivään Ylen vaalilähetykseen.

Puoli yhdeltätoista tulee seuraava sokki.

Ei tarpeeksi balsamia

Epäusko valtaa juhlaväen. ”Persut menivät kakkoseksi kokoomuksen edelle!”

”Ei jumakauta!”

Totisin ilmein harventunut demariväki katsoo isolta näytöltä, kuinka Stubb kiittää kokoomuksen valvojaisissa omiaan ja kerää aplodit.

Samassa Antti Rinne saapuu Paasitornin valvojaisiin käsi kädessä vaimonsa Heta Ravolainen-Rinteen kanssa. Parin näyttävä suudelma kirvoittaa aplodit.

”Ystävät ja toverit! Mua harmittaa hitosti”, Rinne aloittaa.

Rinne kiittää vaalityön tekijöitä ja sanoo kansanvallan nyt puhuneen. Seuraaviin vaaleihin lähdetään Rinteen mukaan puolue uudistuneena.

”Rakennetaan seuraava jytky”, Rinne lainaa kilpailijan vaalisloagania.

Sitten vaimo vetää puheenjohtajan pois lavalta yhdestä sormesta kiinni pitäen.

Rinteen puhe kesti 45 sekuntia. Se ei ihan riitä nostamaan tunnelmia demarileirissä.

”Vähän lyhyt puhe”, joku sanoo.

”Pistäkääs vähän iloisempaa ilmettä”, Rinne kuittaa harvenneen väkijoukon läpi mennessään.

”Hjooh”, huokaistaan kuulijakunnassa.

Usko ja toivo ovat suurimman häviäjän leirissä pohjalukemissa. Toivottavasti rakkaus kestää.

X