Tupakkalaki kiristyi – Tupakoinnin pelätään silti lisääntyvän – Miten tässä näin kävi?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Uusi laki rusikoi erityisesti sähkötupakoijia. © Lehtikuva
Vasta voimaantullut tupakkalaki asemoi Suomen etulinjaan Euroopan tupakkavastaisuudessa.

Noin 15 prosenttia suomalaisista tupakoi. Savuton Suomi 2030 -hankkeen tavoite on pienentää lukema viiteen prosenttiin, jolloin enää 250 000 suomalaista polttaisi tupakkaa. Hankkeen toiminnanjohtaja Mervi Hara kiittelee uutta tupakkalakia. ”Tämä on hyvä kokonaisuudistus. Näkyvin muutos on uusiin tupakka-askeihin tulevat pakkausmerkinnät.”

 

EU:n tupakkatuotedirektiivi

Lakiuudistuksen myötä Suomi ottaa käyttöön EU:n tupakkatuotedirektiivin, mutta mukana on myös kansallisia pykäliä. Taloyhtiö voi nyt puuttua entistä helpommin asukkaan parvekkeella röyhyttelyyn. Omassa autossa tupakointi alle 15-vuotiaan lapsen läsnä ollessa on jatkossa kielletty. Sähkötupakan pössyttely ravintoloissa ja työpaikoilla kielletään, samoin sähkötupakan netti- ja postimyynti.

 

Sähkötupakointi vaikeutuu

”Ikävä kyllä tämä laki tulee lisäämään tupakointia”, Jari Ollikka harmittelee. Sähkötupakoitsijoiden etujärjestö Vapers Finland ry:n päätoimittajan mukaan uusi laki on sähkösavukkeiden osalta Euroopan tiukin. ”Etämyynnin kieltäminen hankaloittaa laitteiden ja nesteiden hankintaa etenkin syrjäseudulla. Suurin voittaja on tupakkateollisuus”, Ollikka huomauttaa. Esimerkiksi Iso-Britanniassa sähkötupakointia suositellaan tupakoiville haitattomammaksi vaihtoehdoksi.

Myös lain käytännön toteutus kuumentaa tunteita Vapersin jäsenkunnassa. Valvira ja Tulli ovat jo ohjeistaneet, että sähkötupakan ostaminen netistä on nyt kielletty. Vapersin mukaan siirtymäaika mahdollista sähkötupakan hankkimisen ulkomailta ensi vuodenvaihteeseen asti. Valvirassa myönnetään, että laissa saattaa olla ristiriita. ”Meillä ei ole vielä virallista kantaa tähän asiaan”, lakimies Jonna Aaltonen kertoo.

 

Seuraava etappi

Mervi Haran mukaan seuraava askel savuttomuuden tiellä on vieroituspalveluiden järjestäminen. ”Ihan perusterveydenhuollossa pitäisi olla tukea tupakoinnin lopettamiseen.” Kuka sen maksaisi?. ”Yhteiskunta, kuten tupakasta sairastuneiden hoidonkin. Halvemmaksi se silti tulisi.”

X